Essa:

Ba om hjelp: Konkurs

Den idylliske Oslo-restauranten startet innsamling for å holde seg i live. Nå er det slutt.

NYE EIERE: Essa AS er begjært konkurs ett når etter oppstart. Foto: Essa
NYE EIERE: Essa AS er begjært konkurs ett når etter oppstart. Foto: Essa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juni i fjor åpnet nabolagsrestauranten Essa på Nordstrand i Oslo. Ikke langt unna badestrender og boligstrøk ligger det sjarmerende huset til, med stor uteservering.

Den gamle smia ble fort et populært samlingssted for lokale og fra stor-Oslo, ifølge Nordstrands Blad. Essa fikk også nylig innfridd søknad om å utvide både skjenkebevilling og uteserveringsområdet fra kommunen.

Men suksesshistorien slutter der.

- Måtte gi tapt

Onsdag ble det nemlig begjært oppbud i Essa AS, som driver restauranten, framgår det av Brønnøysundregistrene. Det betyr at eierne selv ønsker å slå selskapet konkurs.

- Vi har gjort alt i vår makt for å snu dette, men med renteøkning og inflasjon i økonomien på topp måtte vi dessverre gi tapt. Det viktigste for oss som har stått bak dette er nå at arbeidet ikke er forgjeves og at vi fortsatt har en nabolagsrestaurant å reise til, sier daglig leder og medeier Adam Mattison-Ward til Børsen.

Etter massiv kritikk kunngjorde Thon Hotels at de likevel ikke forbyr heising av Pride-flagget ved sine hoteller i år. Nå heises flagget ved flere av kjedens hoteller. Video: Tipser Vis mer

Driften vil nemlig bli tatt over av noen andre, og Essa fortsetter videre som før.

- Essa-merkevaren og restauranten kommer til å fortsette med et unikt tilbud for nabolaget og lokalbefolkningen. Restauranten er nå overtatt av en liten selvstendig restaurant- og bargruppe som har samme visjon og verdier som vi startet med, og som Essa verdsetter høyt - og som forhåpentligvis kan tilføre verdi til lokalet og kundene, fortsetter Mattison-Ward.

Hva de selv skal gjøre framover, er fortsatt uvisst, sier han.

Startet Spleis

Han og medeier Ida Margrethe Jordet Lamond startet i april en innsamlingsaksjon for å redde driften av restauranten etter tøffe vintermåneder.

- Vi er i en situasjon nå hvor vi må klare å nå vår travleste periode, fra mai til september, og vi trenger bare et løft for å kunne nå denne vår- og sommersesongen med litt kapital å investere i uteserveringen, uttalte de til Nordstrands Blad da.

Mange turister trosser advarslene og beveger seg ut på Bøyabreen. Jo Marius driver restaurant i nærheten, og advarer turistene. Video: Dagbladet TV, Privat. Reporter: Bjørge Dahle Johansen/Dagbladet TV Vis mer

Det ble til sammen samlet inn 55 100 kroner, men langt fra målet om en kvart million. Det var ikke nok til å hindre at selskapet nå blir slått konkurs.

- Selvfølgelig er det ting vi skulle gjort annerledes, men vi har vært også utsatt for noen svært uheldige hendelser som de aller fleste restauranter heldigvis er forskånet for, noe som ga oss et vanskelig utgangspunkt for å drive videre, sier daglig leder.

Hvilke hendelser det er snakk om, ønsker han imidlertid ikke å utdype.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer