Golfbanebråk:

Bærum: Dette funnet kan velte gigantplanene

Ballerud golfklubb kjemper mot utbyggingsplaner. Så dukket en «fredet salamander» opp.

UTBYGGING: Denne lille salamanderen kan komme i veien for en stor utbygging. Foto: Privat

UTBYGGING: Denne lille salamanderen kan komme i veien for en stor utbygging. Foto: Privat


Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Bærum kommune utenfor Oslo har blant andre milliardær Johan H. Andresen (60) som mål å erstatte en massiv golfbane med barneskole, flerbrukshall, barnehage og boliger.

Salamanderfunn

Det er Bærum kommune eiendom, Selvaag Bolig ASA og Andresen-kontrollerte Ferd Eiendom AS som står bak den grønne satsingen. Gigantplanene har riktignok ikke falt i god jord hos Ballerud golfklubb - som etter nær 30 år står i fare for å legge ned køllene for godt.

Ifølge Budstikka vil utbyggingen ta cirka 40 prosent av dagens golfanlegg.

- Dette vil bety at golfbanen må legges ned, sier styremedlem Peter R. Wigglesworth i Ballerud golfklubb til Børsen.

Nå har saken tatt en høyst uvanlig vending. I et brev til Statsforvalteren i Viken og Oslo, datert 9. september, forteller golfklubben at de har gjort en oppdagelse på Ballerud golfbane - som kan velte utbyggingsplanene fullstendig.

Det var Estate Nyheter som først omtalte saken.

«Det er nylig oppdaget storsalamander ved Ballerud Golfbane. Denne arten mener vi er fredet, og dens habitat ser ut til å ligge i byggesonen for skolen og barnehagen», heter det i brevet fra klubben - adressert til både Statsforvalteren og Direktoratet for naturforvaltning.

Funnet skal undersøkes

Salamanderen er dokumentert på et bilde tatt 9. september i år. Ifølge Wigglesworth ble det også gjort en observasjon av salamanderen i mai.

- Det er jo oppsiktsvekkende timing? Har dere mottatt reaksjoner på dette?

- Nei, jeg har ikke fått noen reaksjoner.

SALAMANDER: Salamanderen ble fotografert i september, og det skal også ha blitt gjort observasjoner i vår. Foto: Privat
SALAMANDER: Salamanderen ble fotografert i september, og det skal også ha blitt gjort observasjoner i vår. Foto: Privat Vis mer

- Forventer du at planene må endres som følge av dette funnet?

- Dette med biologisk mangfold er en prioritering i plan og bygg. Det er ikke godt å si hva som kommer til å skje, men det vil være merkelig om de overser dette funnet. Det vil absolutt være kritikkverdig, svarer Wigglesworth.

Reguleringssjef i Bærum kommune, Kjell Seberg, sier at det nå skal gjøres en ekstra undersøkelse med tanke på salamanderfunnet.

- Dette må vi svare ut, sier Seberg.

Derfor skal fagpersoner nå undersøke saken nærmere.

- Det kan få betydning for planutformingen, medgir Seberg.

Venter spent

I et høringsinnspill til lokalpolitikerne fra august argumenterte klubben for at de er mot en eventuell nedleggelse av golfbanen «uten at det finnes reelle alternative erstatningsarealer».

I lys av siste utvikling, ber klubben også om en utredning.

«Vi ber derfor Statsforvalter griper inn og reiser innsigelse til planforslaget, om ikke kommunen tar opphold i prosessen inntil salamanderfredning er utredet», fortsetter klubben.

I FARE: 40 prosent av Ballerud Golfbane kan forsvinne i utbyggingen. Foto: Ballerud Golfklubb
I FARE: 40 prosent av Ballerud Golfbane kan forsvinne i utbyggingen. Foto: Ballerud Golfklubb Vis mer

Høringsrunden gikk ut 12. september. Nå venter Wigglesworth spent på det han opplever som en dom over golfklubbens framtid.

- Dette er ikke en klubb som er for spesielt interesserte fra et eget samfunnslag, det er for alle, med en overkommelig medlemspris.

Klubben skal ha rundt 1800 medlemmer, der klubben opplyser at rundt 400 av dem er juniormedlemmer - altså under 20 år.

- Her er det rikspolitiske retningslinjer for barn og ungdom som har blitt oversett i høringsrunden. Det er i så fall en saksbehandlingsfeil, mener Wigglesworth.

Sak fremmes på nytt

Reguleringssjef Seberg sier at reguleringsplanen for området har blitt førstegangsbehandlet og ligget ute på høring.

Det gjelder imidlertid ikke boligdelen av prosjektet.

- Politikerne ønsket noe mindre tetthet og noe mer innslag av småhusbebyggelse. Saken skal fremmes på nytt til politisk behandling, med forslag til nedskalert boligdel, i tråd med de vedtak politikerne har fattet, sier Seberg.

Golfklubben har også støtte blant politikerne.

- Et viktig element fra politikerne handler om at det er golfaktivitet på dette området i dag, og ledende politikere ønsker at aktiviteten skal opprettholdes også etter at skole, barnehage og boliger har kommet på plass, sier Seberg.

- Dette er noe vi vil redegjøre for i saken når den på nytt blir fremmet til politisk behandling i løpet av høsten.

- Og da kan det komme endringer som gjør at golfklubben mister mindre av arealet?

- Det kan skje. Vi må utrede alternativer for hvordan man kan opprettholde golfaktiviteten. Vi må se helheten i dette, og se på hva som gir den beste løsningen totalt sett.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer