Bæsjeposer for mennesker:
- Stor interesse

Denne sommeren har Lofotodden nasjonalpark gjennomført et prøveprosjekt med bæsjeposer for mennesker. Det var så stor suksess at de måtte avslutte prosjektet før de hadde tenkt - fordi de gikk tom for poser.

RETT OG SLETT DRITBRA: Prøveprosjektet med bæsjeposer for mennesker, for å unngå mye avføring i naturen, var en suksess. Her fra Ramberg i Lofoten. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
RETT OG SLETT DRITBRA: Prøveprosjektet med bæsjeposer for mennesker, for å unngå mye avføring i naturen, var en suksess. Her fra Ramberg i Lofoten. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av juni omtalte Børsen Lofotodden nasjonalparks nye prøveprosjekt: Bæsjeposer for mennesker.

Flere populære turistmål i Norge har nemlig lenge advart mot at både natur og hager blir brukt som utedo. Både på grunn av at det lukter og ikke minst ser uggent ut, men også fordi det fører til høye verdier av e-coli utsatte steder.

Lofoten er spesielt utsatt i sommerhalvåret. Forskning fra 2021 viser at det er en stadig økning i menneskelig avføring i naturen i det populære området.

Det ville altså nasjonalparken til livs, med å teste om bæsjeposer for mennesker kunne fungere.

- Prosjektet skulle vare fram til 4. august, men rundt 20. juli gikk vi tom for poser. Vi fikk kjøpt inn noen ekstra poser underveis, men vi måtte avslutte det tidligere enn planlagt, sier nasjonalparkforvalter i Lofotodden nasjonalpark, Ole-Jakob Kvalshaug, til Børsen.

- En måte å bidra på

Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fra 7. juli var det poser og avfallskonteinere tilgjengelig i området, og skilt som viste hvordan de skulle brukes. Posene var gratis i prøveperioden, og det ble først bestilt 400 stykker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.