Bæsjeposer for mennesker:
- Stor interesse

Denne sommeren har Lofotodden nasjonalpark gjennomført et prøveprosjekt med bæsjeposer for mennesker. Det var så stor suksess at de måtte avslutte prosjektet før de hadde tenkt - fordi de gikk tom for poser.

RETT OG SLETT DRITBRA: Prøveprosjektet med bæsjeposer for mennesker, for å unngå mye avføring i naturen, var en suksess. Her fra Ramberg i Lofoten. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
RETT OG SLETT DRITBRA: Prøveprosjektet med bæsjeposer for mennesker, for å unngå mye avføring i naturen, var en suksess. Her fra Ramberg i Lofoten. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av juni omtalte Børsen Lofotodden nasjonalparks nye prøveprosjekt: Bæsjeposer for mennesker.

Flere populære turistmål i Norge har nemlig lenge advart mot at både natur og hager blir brukt som utedo. Både på grunn av at det lukter og ikke minst ser uggent ut, men også fordi det fører til høye verdier av e-coli utsatte steder.

Lofoten er spesielt utsatt i sommerhalvåret. Forskning fra 2021 viser at det er en stadig økning i menneskelig avføring i naturen i det populære området.

Det ville altså nasjonalparken til livs, med å teste om bæsjeposer for mennesker kunne fungere.

- Prosjektet skulle vare fram til 4. august, men rundt 20. juli gikk vi tom for poser. Vi fikk kjøpt inn noen ekstra poser underveis, men vi måtte avslutte det tidligere enn planlagt, sier nasjonalparkforvalter i Lofotodden nasjonalpark, Ole-Jakob Kvalshaug, til Børsen.

Denne norske stranda har fått plass på topplista til worlds50beaches.com. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- En måte å bidra på

Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fra 7. juli var det poser og avfallskonteinere tilgjengelig i området, og skilt som viste hvordan de skulle brukes. Posene var gratis i prøveperioden, og det ble først bestilt 400 stykker.

- Vi har ikke forskningsresultater å vise til ennå, men vårt inntrykk er at det var stor interesse rundt prosjektet. Både fra lokalbefolkningen, men også fra de besøkende, sier Kvalshaug.

Forskningsinstituttet er nå i gang med å lage en rapport, der de analyserer funnene. De skal også se på hvordan prosessen med å bruke posene eventuelt kan bli bedre, enklere og mer bekvem.

- Mange turister var klar over sin egen innvirkning på miljøet, og for mange var dette en måte å bidra tilbake til både naturen og lokalbefolkningen på, sier nasjonalparkforvalteren.

- Har ikke ressurser

Han forteller likevel at de foreløpig ikke har ressurser til å følge opp et eventuelt langvarig prosjekt.

- Vi har ikke ressurser til det i dag. Vi må ha folk ute som kan veilede turistene, og det er også en kostnad med poser, sier han.

Han mener politikerne nå må på banen.

- Dette er et av de viktigste naturområdene vi har i Norge. Generelt så har vi ikke ressurser til å drive med den typen besøksforvaltning som vi må gjøre, sier han, og legger til:

- Det er naturen i Norge vi selger, så at det skal være så lite penger knyttet til besøksforvaltning i Norges viktigste naturområde syns jeg er dumt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer