Bagasjestuere testet positivt for coronavirus

Coronaviruset har nådd Europas travleste flyplass, Heathrow i London. To British Airways bagasjestuere ved flyplassen har testet positivt for viruset.

SMITTET: To fra bakkemannskapet til British Airway på Heathrow flyplass er bekreftet smittet av coronaviruset. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix
SMITTET: To fra bakkemannskapet til British Airway på Heathrow flyplass er bekreftet smittet av coronaviruset. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De smittede er nå hjemmeisolert, bekrefter flyselskapet i en e-post til Bloomberg.

Nære kollegaer av de to ansatte er kartlagt og varslet om hendelsen, og testes nå for viruset, skriver avisa, som siterer en kilde knyttet til hendelsen.

Som Børsen skrev fredag, er det tidligere kjent at flere flyselskap har erfart drastiske fall i bestillinger på grunn av spredningen av Covid-19-viruset, blant dem Lufthansa-gruppen, som har fått sine flyginger redusert med nær 50 prosent.

«Det er mer enn vi tidligere hadde regnet med», skriver selskapet i en pressemelding.

Også Norwegian har til sammen kansellert 22 flyginger mellom Europa og USA fra 28. mars til 5. mai. SAS har sanset alle sine flyginger til Milano, Bologna, Venezia og Torino fram til 16. mars – i tråd med helsemyndighetenes oppfordringer.

Vil trolig spre ytterligere frykt

At to bagasjestuere ved Heathrow nå er bekreftet smittet av viruset, vil trolig kunne bidra til å spre ytterligere frykt når det kommer til flytrafikken.

Den internasjonale flyorganisasjonen International Air Transport Associations (IATA) oppdaterte prognoser for hvordan coronaviruset vil påvirke flybransjen, viser et tap på mer enn svimlende 583 milliarder kroner globalt for passasjermarkedet.

Tallene går ikke ubemerket hen.

- Jeg har aldri sett sånne tall. Det er forferdelige tall, rett og slett. At det skulle bli så ille som dette hadde jeg i min villeste fantasi aldri sett for meg. Dette er grotesk, sa flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnær, til Børsen torsdag.

- Sikkerheten er viktigst

British Airways er den største operatøren ved Heathrow flyplass, og er blant flyselskapene som har suspendert alle flyginger til Nord-Italia.

- Sikkerheten til våre passasjerer og ansatte er vår viktigste prioritet, skriver flyselskapet i uttalelsen til Bloomberg.

Representanter fra helsebyrået Public Health England er på plass på flyplassen for å bistå i saken, samt svare på eventuelle spørsmåll knyttet til hendelsen, opplyser flyselskapet videre.

Tar grep

Flyplassen har tatt grep og har iverksatt rengjøring av overflater rundt om. Det blir også delt ut håndrensere til arbeidere for at de kan «beskytte seg selv og reisende» for smitte, skriver Bloomberg.

British Airways kunngjorde også tidligere denne uka at de vil redusere eller ta bort et eventuelt endringsgebyr for passasjerer som har gjort bookinger mellom 3. og 16. mars.

Public Health England kan ikke kommentere enkelttilfellene ytterligere, av hensyn til taushetsplikten, men sier at det generelt blir iverksatt smittesporing og flysporing om det skulle vise seg å være aktuelt etter at noen har testet positivt for viruset.

Heathrow er en av verdens største flyplasser målt i antall passasjerer. I 2018 passerte over 80 millioner passasjerer gjennom flyplassen, viser tall på Heathrow sine egne nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer