- Bakpå hele tida

Regjeringen kommer i dag med nye krisepakker. Allerede nå håper SV å samle «firerbanden» på Stortinget og overkjøre dem. Men Fremskrittspartiet vil først snakke med regjeringspartiene.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVs nestledere Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes inviterer Dagbladet inn på SVs møterom på Stortinget.

- Det var her «firerbanden» møttes første gang i våres. Under bildet av Hanna Kvanmo, sier Kaski og ler.

«Firerbanden» er kallenavnet på de fire største opposisjonspartiene på Stortinget, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV. I vår da regjeringen kom med de første krisepakkene, gikk de fire sammen og gjorde pakkene rausere for både bedrifter og arbeidsfolk.

- BAKPÅ: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner (begge H) fra de la fram forslaget til statsbudsjett i oktober. SV mener regjeringen har vært altfor sene på banen med krisepakker - og at de har vært for dårlige. Foto: Heiko Junge / NTB
- BAKPÅ: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner (begge H) fra de la fram forslaget til statsbudsjett i oktober. SV mener regjeringen har vært altfor sene på banen med krisepakker - og at de har vært for dårlige. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

I dag klokka 12 kommer regjeringen med sin åttende krisepakke. Men denne gangen har ikke Fremskrittspartiet tenkt til å snakke med sin gamle bande.

- Det er naturlig at vi forhandler med regjeringspartiene om både statsbudsjettet og krisepakkene, selv om det blir separate forhandlinger, sa finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug (Frp) til Dagbladet i går.

- Jeg mener det er best for landet hvis opposisjonen i større grad går sammen. Rødgrønn side har vist at vi har større ambisjoner enn regjeringen, både når det gjelder å beskytte næringslivet og arbeidsfolk, sier Kaski, som gjerne inviterer Listhaug til en ny runde bak regjeringspartienes rygg.

KRISEPAKKER: Hadja Tajik (Ap), Sylvi Listhaug (Frp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) - tre av hovedpersonene i «firerbanden» i møte i finanskomiteen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRISEPAKKER: Hadja Tajik (Ap), Sylvi Listhaug (Frp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) - tre av hovedpersonene i «firerbanden» i møte i finanskomiteen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Milliardpakker

NTB har samlet det som allerede er kjent om det regjeringen kommer med som ny krisehjelp etter de kraftige innstrammingene i slutten av forrige uke:

  • 7,3 milliarder ekstra settes av for å dekke ekstraordinære coronautgifter og inntektstap for kommunene i første halvår av 2021.
  • Reglene for omsorgspenger forlenges ut juni 2021, og kvotene blir doblet til minst 40 dager for en familie også neste år. I tillegg vil både reglene om sykepenger ved smitte eller smittemistanke og den midlertidig forhøyede dagpengesatsen bli forlenget ut mars.
  • Regjeringen varslet mandag at den snarlig vil utvide og forsterke tiltakene for norsk luftfart, som endringer i lånegarantiordningen og økte bevilgninger til kjøp av flyruter.
  • Rammen for kompensasjonsordningen for reiselivet økes til 2,8 milliarder kroner, og ordningen utvides ut februar.

- Regjeringen har ligget bakpå hele tida. Alle krisepakkene har båret preg av en manglende evne til å ta innover seg situasjonen vi står i, er Kaskis foreløpige dom.

Gigantiske fall

SVs beskjed til regjeringen er krystallklar: De må slutte å tenke på bransjer som er rammet av corona og sjekke hvilket bransjenummer de er oppført med i Brønnøysundregisteret.

Krisen treffer hardere og bredere enn det.

- For næringslivet og arbeidsfolk er dette ren utmattelse. De aner ikke hva som er rundt neste sving. Tiltakene kommer sent. Vi kan ikke ha en krise gående med uklare kompensasjonsordninger og støttesystemer. Det må være en klar sammenheng mellom tiltak som rammer næringslivet og støtteordningene. Vi frykter nå helt unødvendige konkurser og oppsigelser, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Helt konkret etterlyser SV at regjeringen framover gir støtte til alle bedrifter som blir rammet.

- Hovedgrepet nå må være forutsigbarhet. Det får man med en bred og generell kompensasjonsordning som går direkte på omsetningsfall i bedriften, sier Kaski, og blir fulgt opp av Fylkesnes.

- Det som er genialt med å se på omsetningsfall er at du fanger opp bedrifter der fallet har vært stort, enten det er innen fiskeri eller restauranter. Da trenger du ikke definere, men bare se der det har vært et gigantisk fall, sier han.

Statens rolle

Inntektssikring for arbeidstakere er også etterlyst av en bred opposisjon.

- Det må være en trygghet for at utvidelse av rettigheter til dagpenger og permitteringer varer så lenge det er politiske vedtak som stenger ned samfunnet. Vi trenger mest mulig brede ordninger som omfatter flest mulig. Det er bra for samfunnet at bedriftene overlever, sier Kaski.

For dette handler ikke om å redde en papirfabrikk som går dårlig eller en hjørnesteinsbedrift utviklingen har løpt fra.

- Når staten gjør det umulig å drive virksomhet, så må også staten kompensere. Det ligger inngrodd i samfunnet vårt at det er det rettferdige. Staten er vår felles forsikring, de må ikke skape usikkerhet rundt det, sier Fylkesnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer