Rentesjokket

- Baner vei for Norge

Et skritt nærmere trippel renteheving også i Norge, mener sjeføkonom.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell dro til med en trippel renteheving - 0,76 prosentpoeng - onsdag. Det kan smitte over til Europa og Norge, ifølge eksperter. Foto: Tom Williams/REUTERS/NTB
USAs sentralbanksjef Jerome Powell dro til med en trippel renteheving - 0,76 prosentpoeng - onsdag. Det kan smitte over til Europa og Norge, ifølge eksperter. Foto: Tom Williams/REUTERS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske sentralbanken hever styringsrenta med 0,75 prosent, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Det er den største økningen siden 1994, og det er en såkalt trippeløkning, siden renta normalt bare økes med 0,25 prosent.

Sjokkterapien skyldes den brutale prisstigningen i USA. En inflasjon på 8,6 prosent er det høyeste nivået på 40 år. Og skyhøyt over sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent.

Løpt løpsk

- Inflasjonen i USA har løpt løpsk. Den er nå på nivå vi ikke har sett på 40 år, og ute av kontroll. Sentralbanken har vært altfor trege med å stramme inn. Nå er det ganske dramatisk, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen til Børsen.

Han slår fast at det er et dystert bilde som ligger bak den historiske rentehevingen fra Fed-sjef Jerome Powell onsdag kveld.

- Økonomien i USA er nær overoppheting, og ledigheten er kraftig på vei ned. Sentralbanken har ansvar for stabil inflasjon, nå må de stramme inn etter å ha vært altfor trege. De har ført en pengepolitikk som jeg vil kalle nær galskap, med renter altfor lenge på null, sier Chen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer