Rentesjokket

- Baner vei for Norge

Et skritt nærmere trippel renteheving også i Norge, mener sjeføkonom.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell dro til med en trippel renteheving - 0,76 prosentpoeng - onsdag. Det kan smitte over til Europa og Norge, ifølge eksperter. Foto: Tom Williams/REUTERS/NTB
USAs sentralbanksjef Jerome Powell dro til med en trippel renteheving - 0,76 prosentpoeng - onsdag. Det kan smitte over til Europa og Norge, ifølge eksperter. Foto: Tom Williams/REUTERS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske sentralbanken hever styringsrenta med 0,75 prosent, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Det er den største økningen siden 1994, og det er en såkalt trippeløkning, siden renta normalt bare økes med 0,25 prosent.

Sjokkterapien skyldes den brutale prisstigningen i USA. En inflasjon på 8,6 prosent er det høyeste nivået på 40 år. Og skyhøyt over sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent.

Løpt løpsk

- Inflasjonen i USA har løpt løpsk. Den er nå på nivå vi ikke har sett på 40 år, og ute av kontroll. Sentralbanken har vært altfor trege med å stramme inn. Nå er det ganske dramatisk, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen til Børsen.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Han slår fast at det er et dystert bilde som ligger bak den historiske rentehevingen fra Fed-sjef Jerome Powell onsdag kveld.

- Økonomien i USA er nær overoppheting, og ledigheten er kraftig på vei ned. Sentralbanken har ansvar for stabil inflasjon, nå må de stramme inn etter å ha vært altfor trege. De har ført en pengepolitikk som jeg vil kalle nær galskap, med renter altfor lenge på null, sier Chen.

Flere hevinger kommer

Styringsrenta i USA ligger i dag på 0,75-1,0 prosent, men det er ventet flere renteøkninger i tiden framover.

Ifølge sentralbanksjef Jerome Powell kan renten komme til å øke ytterligere 0,75 prosentpoeng etter bankens neste rentemøte i juli.

Analytikere mener at den om ett års tid vil være kommet opp i nær 4 prosent.

Senest i mai satte sentralbanken opp styringsrenta med 0,5 prosent, den første dobbeltøkningen på over 20 år. Den siste trippeløkningen fant sted i 1994.

Renteøkningen er et forsøk på å stagge den høye inflasjonen, som blant annet skyldes krigen i Ukraina.

- Russlands invasjon av Ukraina fører til enorme menneskelige og økonomiske vanskeligheter, skriver sentralbankens styre i en uttalelse etter det to dager lange rentemøtet.

- Ute av kontroll

Olav Chen er lite imponert over hvordan den amerikanske sentralbanken har ventet og ventet med å ta grep.

- Nullrentene har ført til altfor høy etterspørsel, og en inflasjon ute av kontroll, sier han videre.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank sier til Børsen at det er mer dramatikk fra rentemøtet enn den triple rentehevingen i seg selv.

- De justerer samtidig opp anslaget for framtidig inflasjon, fra 4,3 prosent til 5,2 prosent. De justerer kraftig ned forventet vekst - fra nesten 3 prosent - til 1,7 prosent både for resten av 2022 og for neste år. Og de hever anslaget for arbeidsledighet framover til over 4-tallet, sier Johansen.

Baner vei for Norge

Olav Chen mener Jerome Powells drastiske rentegrep vil kunne bane vei for andre sentralbanker - også Norges Bank:

- Den amerikanske sentralbanken er verdens viktigste sentralbank. Det de gjør, påvirker europeiske sentralbanker, og det påvirker Norges Bank. Dette baner vei for triple eller doble hevinger i Europa og i Norge. Dette vil bane vei for at Norges Bank kan komme med en dobbel heving (0,5 prosentpoeng) om kort tid, sier Chen.

Han legger til:

- I Norge er det priset inn i markedet hele ti rentehevinger de neste 18 månedene. Med bakgrunn i det som skjer i USA, kan det banne vei for at det rent faktisk vil skje i Norge.

Chen beskriver renteinnstrammingene som et valg mellom pest eller kolera:

- Drar de for hardt i rentebremsen, vil det ramme økonomien hardt. De vil få ned inflasjonen noe, men ikke til 2 prosent de neste 12 månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer