Bankerottfaren: - Ekstrem usikkerhet

Russland hevder de vil fortsette å betale avdrag på statsgjelda, men sjeføkonom mener det er usikkert om de kan - eller vil.

BETALER: Russlands finansminister Anton Siluanov (t.v.) hevder Russland vil forsette å betale sin statsgjeld. Men eksperter er usikre på hvorvidt Vladimir Putin og hans regime vil og kan betale sine gjeldsforpliktelser. Foto: Olga Maltseva / Pool Photo via AP / NTB
BETALER: Russlands finansminister Anton Siluanov (t.v.) hevder Russland vil forsette å betale sin statsgjeld. Men eksperter er usikre på hvorvidt Vladimir Putin og hans regime vil og kan betale sine gjeldsforpliktelser. Foto: Olga Maltseva / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter Russlands invasjon av Ukraina, har kjempen i øst blitt stadig mer økonomisk isolert.

Rubelen har kollapset i verdi, styringsrenten er satt opp til nivåer man knapt har sett maken til noe sted, rikinger og personer med tette koblinger til Putins regime er sanksjonert, og flere banker er utelukket fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Søppelstatus

I tillegg har Vesten frosset rundt halvparten av Russlands «krigskasse», deres utenlandske valutareserver. «Krigskassa» er til sammen på 630 milliarder dollar.

Utviklingen den siste tida har fått flere kredittratingsbyråer til å nedgradere Russlands statsgjeld, fordi de mener at et mislighold av gjeldsforpliktelsene kan være like rundt hjørnet. Kredittratingbyrået Moodys har nedgradert Russlands statsgjeld til «søppel».

Søndag sa Russlands finansminister Anton Siluanov at Russland vil betale sine gjeldsforpliktelser, men at de vil betale i rubler fram til deres midlene som er frosset blir gjort tilgjengelige igjen.

Sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, sier Russland trolig har nok utenlandsk valuta innad i landet til å betale denne gjelda.

- Men de får ikke tilgang til utenlandsreserven utenfor Russland, så sånn sett har de begrenset med penger. Det at russiske selskaper i stor grad hindres vanlig drift, gjør at kontantstrømmen av utenlandsk valuta stopper, sier Due-Andersen, og fortsetter.

- I tillegg har vi sett at Putin og politikerne sår tvil om de ønsker å betale gjelda, selv om det har kommet nye signaler om at de vil gjøre det. Usikkerheten om de får betalt er ekstremt høy.

Statsbankerott

Hvorvidt russerne kan eller vil betale gjelda, kan man for første gang få et svar på til onsdag. Da må de betale et avdrag på 117 millioner dollar. Russlands samlede statsgjeld er på 480 milliarder dollar.

Når stater misligholder sine gjeldsforpliktelser har de i prinsippet plikt til å betale alt. Det første som skjer er uansett at de detter ned i kredittrating. Det betyr at renta, om man får lån, går opp, samtidig som mange långivere ikke gir lån til land med svak kredittscore.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Når en stat ikke betaler avdrag eller renter på lånet, kalles det på engelsk «default». På norsk er det ensbetydende med mislighold av lånet, og dermed kan man på folkelig vis si at det er en statskonkurs. På fagspråket kalles det en statsbankerott.

Verdensbanken har allerede advart om at Russland, er «svært nære» et mislighold.

Det største problemet for innenlandsøkonomien er de ringvirkninger det gir når staten misligholder sine gjeldsforpliktelser. Svein Harald Øygard, som var midlertidig finansminister på Island etter bankkollapsen i 2009, forklarte det på følgende måte for Børsen tidligere denne uka:

- Hovedregelen er at bedrifter i et land ikke kan ha bedre rating enn landet. Det er fordi staten når som helst kan komme og skattlegge pengene, og ta alle pengene. Selv om bedriften har penger, så gjelder altså ikke det. Hvis staten får rating som et land i mislighold, så får alle selskapene det også.

- Smertefullt

Due-Andresen tror at dersom man finner en fredelig løsning i Ukraina, som partene er tilfredse med, så kan den russiske økonomien komme på fote igjen relativt raskt.

- Hvis klimaet er godt vil man anstrenge seg veldig for at det skal komme raskt i gang igjen. Man kan skru på systemer for internasjonal betaling som de er utestengt fra, og sentralbanken kan få tilgang til sine midler veldig raskt. Hjulene kommer raskt i gang, sier Due-Andresen, som likevel advarer:

- I mellomtida vil de ha gått på veldig store tap, og det blir smertefullt for den russiske befolkningen på kort sikt.

Tidligere denne uka la også EU-kommisjonen fram en ny energiplan, der målet er å kvitte seg med to tredeler av behovet for russisk gass innen året er omme. Det kan bli smertefullt for russerne, dersom EU faktisk når målet.

- Den eksporten til EU utgjøre 70 prosent, og da får de et veldig stort problem. De kan forsøke å selge gassen til andre, men den gassen som går i rør til Europa kan ikke umiddelbart selges til andre, sier Due-Andresen.

- Kjempedyrt

Samtidig har rubelen blitt nesten halvert i verdi, noe som gjør at alle varer Russland skal ha fra utlandet, i den grad de får tak i varene i det hele tatt, blir veldig mye dyrere.

- De er selvforsynt med mange ting, men det blir kjempedyrt med alt som skal importeres. Sentralbanken satt opp renta til 20 prosent. Det er ekstremt dyrt å leve i Russland nå. Jeg regner med at levestandarden blir mye dårligere, sier Due-Andresen.

- Vil vi se en resesjon?

- I Russland: utvilsomt. Den nedgangen de får på grunn av sanksjonene er sammenliknbare med pandemien og finanskrisen. Det er ekstremt hardt for den russiske økonomien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer