Bankerottfaren: - Ekstrem usikkerhet

Russland hevder de vil fortsette å betale avdrag på statsgjelda, men sjeføkonom mener det er usikkert om de kan - eller vil.

BETALER: Russlands finansminister Anton Siluanov (t.v.) hevder Russland vil forsette å betale sin statsgjeld. Men eksperter er usikre på hvorvidt Vladimir Putin og hans regime vil og kan betale sine gjeldsforpliktelser. Foto: Olga Maltseva / Pool Photo via AP / NTB
BETALER: Russlands finansminister Anton Siluanov (t.v.) hevder Russland vil forsette å betale sin statsgjeld. Men eksperter er usikre på hvorvidt Vladimir Putin og hans regime vil og kan betale sine gjeldsforpliktelser. Foto: Olga Maltseva / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter Russlands invasjon av Ukraina, har kjempen i øst blitt stadig mer økonomisk isolert.

Rubelen har kollapset i verdi, styringsrenten er satt opp til nivåer man knapt har sett maken til noe sted, rikinger og personer med tette koblinger til Putins regime er sanksjonert, og flere banker er utelukket fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Søppelstatus

I tillegg har Vesten frosset rundt halvparten av Russlands «krigskasse», deres utenlandske valutareserver. «Krigskassa» er til sammen på 630 milliarder dollar.

Utviklingen den siste tida har fått flere kredittratingsbyråer til å nedgradere Russlands statsgjeld, fordi de mener at et mislighold av gjeldsforpliktelsene kan være like rundt hjørnet. Kredittratingbyrået Moodys har nedgradert Russlands statsgjeld til «søppel».

Søndag sa Russlands finansminister Anton Siluanov at Russland vil betale sine gjeldsforpliktelser, men at de vil betale i rubler fram til deres midlene som er frosset blir gjort tilgjengelige igjen.

Sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, sier Russland trolig har nok utenlandsk valuta innad i landet til å betale denne gjelda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.