Banktopp frykter «økonomisk orkan»

Sjefen for amerikansk storbank ber folk om å feste setebeltet foran det som kan bli svært turbulente tider.

ØKONOMISK ORKAN: Toppsjefen i JP Morgan, Jamie Dimon, mener det er mørke skyer på den økonomiske horisonten, og ber investorer forberede seg. Foto: John Angelillo / UPI / Shutterstock / NTB
ØKONOMISK ORKAN: Toppsjefen i JP Morgan, Jamie Dimon, mener det er mørke skyer på den økonomiske horisonten, og ber investorer forberede seg. Foto: John Angelillo / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg sa at det er stormskyer, det er store stormskyer. Det er en orkan.

Slik beskriver sjef for den amerikanske storbanken JPMorgan Chase, Jamie Dimon, de økonomiske utsiktene, ifølge Financial Times.

Stormskyanalogien er en referanse til hans egne uttalelser under bankens egen investorkonferanse i forrige måned, da Dimon omtalte de økonomiske bekymringene som «stormskyer som kan forsvinne». På en måned ser altså bekymringene ut til å ha tiltatt.

- Det er en orkan rett nedi gata som kommer i vår retning. Vi vet bare ikke om det er en liten en eller om det er den tropiske syklonen Sandy. Dere bør forberede dere, sier Dimon nå, ifølge Bloomberg.

BEKYMRET: Administrerende direktør i JP Morgan, Jamie Dimon. Foto: REUTERS / Brian Snyder / NTB
BEKYMRET: Administrerende direktør i JP Morgan, Jamie Dimon. Foto: REUTERS / Brian Snyder / NTB Vis mer

Skyhøy inflasjon

Og det har vært turbulente tider en stund nå.

Fra slutten av fjoråret har høyt verdsatte teknologiaksjer fått rundjuling på børsen, og stupt kraftig i verdi. Det illustreres godt med teknologiindeksen Nasdaq, som har falt over 23 prosent så langt i år, på tross av en liten opptur den siste uka.

Inflasjonen har nådd de høyeste nivåene på flere tiår, det er store problemer i de globale forsyningskjedene og coronapandemien skaper fremdeles utfordringer.

Inflasjonen har riktignok gått noe ned fra de høyeste nivåene tidligere i år, men i april var den fremdeles så høy som 6,3 prosent.

Mange amerikanske økonomer frykter nå at den amerikanske sentralbanken, som satte opp renta med et halvt prosentpoeng forrige rentemøte og har varslet liknende økninger framover også, vil dytte økonomien ut i en resesjon når de prøver å tøyle den galopperende prisveksten.

Sentralbanken strammer grepet

Sentralbanken har under coronapandemien tatt i bruk såkalte kvantitative lettelser, også kalt «pengetrykking», i stor skala for å stimulere økonomien.

Ved å generere nye penger får sentralbanken råd til å kjøpe et stort antall statsobligasjoner for å hjelpe til med å holde økonomien i gang. Kjøpesummen har utgjort svimlende 120 milliarder dollar i måneden, men er blitt trappet ned.

Nå strammer sentralbanken grepet med «kvantitative innstramminger», eller reversering av retningslinjene for kjøp av obligasjoner.

Sentralbanken skal redusere sin obligasjonsbeholdning med 95 milliarder dollar i måneden, skriver CNBC.

- De har ikke noe valg, fordi det er så mye likviditet i systemet. De må fjerne noe av likviditeten for å stoppe spekulasjon, redusere boligprisene og liknende, sier Dimon.

- Vi har aldri hatt kvantitative tilstramminger som dette, så vi ser på noe som du kan skrive historiebøker om i 50 år.

Han mener også at en del av sentralbankens grep har vært feilslåtte, blant annet avgjørelsen om å ha negative renter.

- En stor tabbe, fastslår banktoppen.

Frykter skyhøy oljepris

Han har ytterligere en stor bekymring, og det er oljeprisen. Krigen i Ukraina har sendt prisen kraftig oppover, og prisen for et fat nordsjøolje er nå på rundt 117 dollar.

Og olje har for alvor stått øverst på den politiske dagsorden den sida.

De siste ukene har topplederne i EU hatt en rekke krisemøter for å komme til enighet om et importforbud for russisk olje. Blant motstanderne av et fullstendig importforbud var Ungarn, som importerer store deler av olja de trenger fra Russland via rørledninger.

- Som en atombombe mot vår økonomi, sa Ungarns statsminister Viktor Orban.

Denne uka kunne EU endelig fortelle at de var kommet til enighet om den sjette sanksjonspakka mot Russland, der oljeforbudet var et viktig element.

Løsningen ble å kutte all russisk olje som fraktes sjøveien til Europa. Dermed kan Ungarn fortsette å importere russisk olje.

Dimon advarer om at krigen vil fortsette å legge press på råvaremarkedet, og at prisen på nordsjøolje kan komme opp i 150 eller 175 dollar fatet. Prisen for et fat nordsjøolje har aldri vært over 150 dollar tidligere.

- Vi tar ikke skikkelige grep for å beskytte Europa fra det som skjer med olja på kort sikt. Og vi tar ikke skikkelige grep for å beskytte alle dere fra det som kommer til å skje med olja de neste fem åra, noe som nesten helt sikkert betyr at den må gå opp i pris, sier Dimon.

På tross av de dystre spådommene, ser han ikke helt mørkt på situasjonen. De amerikanske forbrukerne bruker fremdeles penger, det er mange ledige jobber og lønningene går opp.

- Jeg tror det er ok å håpe at det vil ende ok. Jeg håper det, sier Dimon, før han legger til:

- Hvem faen vet?

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer