Påskeinnstramming:

- Bare å stenge ned

Eier av Trysils største afterski-sted hoderystende etter nye tiltak.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRYSIL (Dagbladet): Eier og driver av Trysils største afterskisted, Tommy Åsheim på Restaurant Laaven, rister på hodet flere ganger under helseminister Bent Høies pressekonferanse tirsdag kveld.

- Med skjenkestopp, tometersregel og kanskje ikke gjester fra Oslo og Viken, ja, da er det bare å stenge ned for hele påska. Ingen kan drive under slike betingelser. Regjeringen skulle stengt ned alt og sørget for en skikkelig kompensasjonsordning til en næring som blør. Nei, dette er er bare sørgelig, sier den rutinerte restauratøren, med 25 års sammengenhende drift på Laaven.

Dagbladet følger pressekonferansen i en folketom bar på Laaven, en restaurant som tar bortimot 3.500 gjester om dagen skjærtorsdag, langfredag og påskeaften en normalpåske.

- Med enmetersreglen hadde vi greid omlag 350 lunsjgjester om dag. Vi kunne hatt afterski med enmetersregel på grunn av smittefare.

- Vi må bare stenge

- Og nå med tometersregel og skjenkestopp ?

- Min umiddelbare reaksjon er at vi bare må stenge. Det burde myndighetene ha gjort og tatt regninga fram til vaksinene kommer. Dette er bare tull. Telefonen står ikke stille, jeg må ringe rundt til kolleger i kveld, og hele bransjen tar en diskusjon onsdag. Nå er det veldig mange restauratører som har det tungt, sier Åsheim.

TOMME ALPINBAKKER: Stengt i Tryselbakkene etter 15.30 før solnedgang tirsdag. Restaurantsjefen på Laaven tror hyttefolket vil dominere i bakken til påske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TOMME ALPINBAKKER: Stengt i Tryselbakkene etter 15.30 før solnedgang tirsdag. Restaurantsjefen på Laaven tror hyttefolket vil dominere i bakken til påske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

En normalpåske, den siste i 2019, hadde Åsheim og Laaven 45 mennesker på jobb de travleste dagen. Med begrensningene før tirsdagens spiker i kista, var det beregnet 12 på jobb. Både Laaven og nabo Barbacoa skal ha personalmøter onsdag morgen om hva de gjør i påska.

Åsheim er klar på hva han tror det blir for Laavens del.

- Akkurat nå i kveld ser jeg ikke noen annen løsning enn å stenge. Ingen aktører i utelivsnæringen på vintersteder kan få det til å gå rundt med slike betingelser.

VINTERSESONGEN ER OVER: 90 prosent omsetningstap denne vinteren i forhold til et normalår, oppsummerer en påsketrist eier Tommy Åsheim på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
VINTERSESONGEN ER OVER: 90 prosent omsetningstap denne vinteren i forhold til et normalår, oppsummerer en påsketrist eier Tommy Åsheim på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Så langt i vinter er ned 90 prosent omsetningssvikt på Laaven i forhold til normalåret 2019.

- Det utgjør 19 millioner kroner i omsetningstap så langt. Og nå er vintersesongen over, sier Åsheim (45).

- Hvordan vurderer du stillingen til utelivsbransen i resten av landet?

- Det er veldig vanskelig og trist for alle i bransjen. Jeg synes det er rart at det ikke har vært flere konkurser. Folk har fått utsatt skatt, moms og arbeidsgiver fra staten, som skal ha 8 prosent på toppen, slik jeg har forstått det. Her ligger det mørketall og venter rett rundt hjørnet, sier Åsheim.

Vaksine og grenseåpning

Han anslår at om lag 70 prosent av omsetningen i et vanlig år kommer med gjester fra Oslo og Viken. I år har det vært rundt 90-95 prosent fordi grensene fra andre land er stengt.

- Hva er det viktigste for utelivsbransjen i Trysil for å komme i gang igjen neste vinter?

NORMALE TILSTANDER: Før nedstengningen. Foto: Laaven
NORMALE TILSTANDER: Før nedstengningen. Foto: Laaven Vis mer

- For hele næringen vil det være avgjørende med vaksine og at grensene blir åpnet. Og for vår del her på Laaven, er det helt avgjørende å få fjernet enmetersregelen. Det er afterski vi lever av, sier Åsheim.

- Det siste som blir tatt bort

Og legger kjapt til: - Jeg frykter at nettopp enmetersregelen er det siste som blir tatt bort.

Så sier han: - Det er mange som sliter, og som ikke kommer gjennom dette. Meg er det ikke synd på. Jeg har jobbet hardt og vært heldig med en populær plass.

- For alle som driver sesong, slår kompensasjonsordningene veldig dårlig ut. Vi som driver bare sesong, må ta alle utgiftene og dele på 12. Her driver vi fem måneder, og får null kompensasjon for sju måneder. Og vi er lovpålagt å fordele utgiften på 12 måneder.

- De siste normalpåskene har det vært 60.000 påsketurister i Trysil. Hvor mange kommer denne påska?

- Det blir drastisk nedgang, uansett hva tallet blir tilslutt. Jeg hører fra hotell- og restaurantkolleger at avbestillingene renner inn. Det startet for flere dager siden da regjeringen oppfordret alle til å bli hjemme og holde seg unna offentlige steder, inkludert hoteller. Og nå kommer dette på toppen, oppsummerer restauranteieren.

Han tror likevel det kommer mange til Trysil neste uke - vel å merke isolert for seg selv på hyttene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer