Kan miste produksjon:

- Bare en ost?

Brunostens «Champagne» - Gudbrandsdalen - frykter at produksjonen av «Original G35» skal flyttes ut av dalen.

REISEFOT: Politikerne i Skjåk og Lom frykter at produksjonen av Gudbrandsdalsost skal flyttes. Foto: Oppropet «La G35 leve i Lom og Skjåk!»
REISEFOT: Politikerne i Skjåk og Lom frykter at produksjonen av Gudbrandsdalsost skal flyttes. Foto: Oppropet «La G35 leve i Lom og Skjåk!» Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er en ost bare en ost? Eller har historiske, geografiske og emosjonelle variabler noe å si for ostens vesen - og navn?

For lokalpolitikerne i Skjåk og Lom er svaret klart: «Gudbrandsdalsosten G35» er en «Gudbrandsdalsost» nettopp fordi den er produsert i … Gudbrandsdalen.

Nå frykter imidlertid politikerne at Tine - som produserer brunosten - skal flytte produksjonen ut av dalen.

Osten i seg selv vil muligens smake det samme uavhengig av produksjonssted. Men vil det være «Gudbransdalsost»?

- Hva sitter vi igjen med da? Bare en vanlig ost? spør lokalpolitikerne retorisk i et tverrpolitisk opprop både daværende ordførere og ordførerkandidater i kommunene skrev før valget.

Styret i Tine skal ta en beslutning om «G35» sin framtid 27. september.

Det var avisa Nationen som omtalte saken først.

Ifølge Nationen la Tine ned melkeproduksjon i Ålesund i fjor, og i Sandnessjøen i Nordland i mars i år. På melke- ysterigigantens nettsider skrev selskapet i fjor at «Fallende melkeforbruk, betydelig import av meieriprodukter og 200 millioner kroner i årlige særtilskudd til konkurrentene, gjør at Tine må ta drastiske grep og iverksetter full gjennomgang av dagens anleggsstruktur.»

36 år gamle Ashley Lemiuex mener at morsmelk har vært løsningen for å kurere hudsykdommen. Reporter: Jessica Maria Szymanska/Dagbladet. Video: Kameraone, Ashley Lemiuex Vis mer

- «Norskeste» vi har

«G35» sto i fare for å få produksjonsflytt i 2010 og 2011, skriver oppropet på sine sider.

- Mer enn 51 000 nordmenn over det ganske land, og relativt mange også i utlandet, sa høyt og tydelig ifra at de ønsker å bevare vår nasjonale stolthet. Den ekte Gudbrandalsosten, noe av det «norskeste» og «stolteste» vi har, står det i oppropet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å nå de daværende ordførerne for en avklaring om de blir sittende som ordfører etter valget, men oppropet vitner om et enstemmig politisk landskap i Skjåk og Lom - hva ost gjelder - uansett ordfører.

- I disse valgtider er det også verdt å merke seg den brede politiske enigheten om kampen for den ekte Gudbrandsdalsosten, står det i oppropet.

«Nøkkelrolle»-ost

Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, gjentar 2022-argumentene om tøffe tider og omlegging overfor Nationen.

- Med dette som bakteppe, har Tine et ansvar for å sikre det beste næringsgrunnlaget for eierne våre, altså tusenvis av melkeprodusenter over hele landet. Skal vi lykkes med dette, må Tine sørge for at vi har en struktur som er tilpasset markedet, sier Ånonsen til avisa.

Brunosten er likevel viktig for Tine, uavhengig av hva styrevedtaket til Tine blir, understreker han.

- Vi kan selvfølgelig ikke forskuttere hva styrevedtaket blir, men målet er uansett å rigge oss for både det som skjer i det norske markedet - og satsingen internasjonalt, der brunosten spiller en nøkkelrolle, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer