Oslo Lufthavn:

Bareier raser mot flyplasskø:
- Sild i tønne

Synet av flere hundre reisende tett i tett ved passkontrollen på Oslo Lufthavn får Eivind Flognfeldt (37) til å koke. - Helt katastrofe, sier bareieren.

STAPPFULLT: Dette synet møtte bareier Eivind Flognfeldt tirsdag formiddag ved ankomst på Oslo Lufthavn. Foto: Eivind Flognfeldt.
STAPPFULLT: Dette synet møtte bareier Eivind Flognfeldt tirsdag formiddag ved ankomst på Oslo Lufthavn. Foto: Eivind Flognfeldt. Vis mer
Publisert

Etter at regjeringen innførte nasjonalt skjenkestopp har flere barer i Norge måttet stenge dørene. En av dem er Bobs Pub på Grønland i Oslo.

- Denne gangen så jeg ingen annen utvei enn å permittere alle ansatte og stenge dørene midlertidig, sier styreleder og eier av baren, Eivind Flognfeldt.

37-åringen tok seg i jula derfor en tur til varmere strøk, hvor han ble imponert over smittehåndteringen på flyplassen i Bangkok. Ved hjemreisen til Oslo Lufthavn tirsdag fikk bareieren sjokk over den manglende kontrollen på Norges største flyplass.

- Jeg fikk ikke covid-19 på reisen, men dersom jeg får det, så er det i denne køen, sier Flognfeldt på telefon til Børsen.

- Flere fikk tilsnakk

Selv om det var mange dokumenter som måtte være i orden for å kunne reise til Thailand midt i den pågående pandemien, så forteller bareieren at det hele gikk ganske smidig for seg ved ankomsten i Bangkok.

- Det tok maks ti minutter å komme inn. Jeg hadde vel en åtte dokumenter med tilhørende PCR-test. Med alt på stell, så ble man sendt rett videre, sier Flognfeldt.

Han beskriver en ryddig prosess hvor flyplassen hadde tilstrekkelig med ansatte til å passe på at smittevernreglene ble fulgt til punkt og prikke.

- Vi ble sittende på stoler med to meters avstand og det var null køer noen sted. De som ikke fulgte reglene fikk tilsnakk med det samme, sier bareieren.

STRENG KONTROLL: Passasjerer som ankom flyplassen i Bangkok måtte vente på anviste stoler før de ble hentet av ansatte ved flyplassen. Foto: Eivind Flognfeldt.
STRENG KONTROLL: Passasjerer som ankom flyplassen i Bangkok måtte vente på anviste stoler før de ble hentet av ansatte ved flyplassen. Foto: Eivind Flognfeldt. Vis mer

Gleden over det strenge regime gjorde at Flognfeldt følte mye trygghet på reisen.

- Jeg ble imponert over hvor bra det var, sier han.

Den positive følelsen tok likevel en brå vending ved hjemreisen.

- 250 mennesker tett i tett

Vel ute av gaten gikk alle passasjerene fra det smekkfulle flyet mot passkontrollen, helt i enden av utenlandsterminalen på Oslo Lufthavn. Der ble det, ifølge Flognfeldt, brått stopp.

- Overraskelsen var stor etter at jeg ankom Oslo Lufthavn og ser 200-250 mennesker stå tett i tett som sild i tønne, sier 37-åringen.

Han beskriver oppmerking på gulvet som skulle tilsvare tre køsystemer, en kø for «alle pass», en kø for «pass fra EU/Schengen» og en for selvbetjening. Likevel opplevde Flognfeldt at det bare var en stor kø.

- Den selvbetjeningsmuligheten var stengt og det var lang og tett kø selv med flere andre luker åpne. Det bedrer jo heller ikke saken. I tillegg var det bare noen få personer i gule vester, som passet på at vi hadde fylt ut innreiseskjemaet, men ikke noe annet, sier bareieren.

STENGTE LUKER: Ifølge Eivind Flognfeldt var det ikke mulig av å benytte seg av selvbetjent passkontroll ved ankomst til Oslo Lufthavn. Foto: Eivind Flognfeldt.
STENGTE LUKER: Ifølge Eivind Flognfeldt var det ikke mulig av å benytte seg av selvbetjent passkontroll ved ankomst til Oslo Lufthavn. Foto: Eivind Flognfeldt. Vis mer

Flognfeldt så ingen andre ansatte i køen inn mot passkontrollen, som skulle passe på smittevern eller avstandskontroll mellom de reisende, noe som han sier flere i køen reagerte kraftig på.

- Køen ved passkontrollen var helt katastrofe. Man burde jo være ekstra nøye på det her i Norge med så mye smitte, enn andre steder i verden hvor det er mindre, sier den styrelederen.

Ingen test etter ankomst

- Hvor lang tid tok det i passkontrollen?

- Jeg anslår det var en god halvtime, det gikk relativt raskt, men det er ikke ventetida som er problemet, det er smittevernet, sier Flognfeldt.

Han legger til:

- Det provoserer meg som bareier med 15 permitterte ansatte og en bedrift som blør penger hver dag for å skåne samfunnet for smitte, og ser man en så stor smittedigel på flyplassen.

SMITTEVERN: Etter en dårlig opplevelse av håndteringen av smittevernet ved Oslo Lufthavn reagerer bareier Eivind Flognfeldt med mye frustrasjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SMITTEVERN: Etter en dårlig opplevelse av håndteringen av smittevernet ved Oslo Lufthavn reagerer bareier Eivind Flognfeldt med mye frustrasjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hele prosessen trigger en mangel på rettferdighetssans for bareieren.

- Vi i barbransjen er, allerede fra i fjor, vant til et strengt regime med tanke på smittevern. Anviste plasser, krav om besøksregistrering og bordservering på utestedene, noe som er mye strengere enn det jeg har opplevd her på flyplassen.

Styrelederen synes derfor det føles helt feil at utelivet blir stengt ned, mens smittevernreglene andre steder blir utført bare halvveis.

- Ut ifra det jeg har sett her i dag, så synes jeg vi også kunne fått lov til å holde åpent med skjenking i ordnede former, sier Flognfeldt.

- Politiet har ansvar

Leder for samfunnskontakt i Avinor, Erik Lødding, sier at «på generelt grunnlag har alle aktørene ved Oslo Lufthavn et stort fokus på smittevern, og Avinor har publisert tydelig informasjon på sine nettsider».

- Vi oppfordrer alle reisende til å sette seg inn i myndighetenes anbefalinger og påbud i forbindelse med sin reise, sier Lødding, som fortsetter:

- Når det gjelder passkontrollen ved grensen på Oslo Lufthavn har politiet ansvaret for denne. Kritikken om at selvbetjeningsmuligheten for passkontroll var stengt må derfor rettes til politiet.

Lødding påpeker også at det eksisterer et myndighetspålagt munnbindpåbud, som alle passasjerer og ansatte ved lufthavna plikter å følge.

TESTKØ: Køene for å få gjennomført coronatest etter ankomst fra utlandet på Oslo Lufthavn på mandag denne uka var lang. Foto: Dagbladet
TESTKØ: Køene for å få gjennomført coronatest etter ankomst fra utlandet på Oslo Lufthavn på mandag denne uka var lang. Foto: Dagbladet Vis mer

- Kan sluse forbi

Roger Sandum, som er kommunikasjonsrådgiver for Ullensaker kommune, forteller at hovedregelen er at alle skal teste seg ved grenseovergangen der det er mulig.

- Hvis køen ved vår teststasjon blir for lang så har vi mulighet til å sluse de reisende forbi for å unngå at det oppstår trengsel. I de tilfellene plikter den reisende å teste seg i løpet av 24 timer. Det kan enten skje ved en kommunal teststasjon på hjemstedet, eller ved hjemmetest, forklarer Sandum.

- Vi gjør det vi kan for å unngå at det blir trengsel i køen, fortsetter han, og utdyper:

- Blant annet har vi denne muligheten for å sluse folk forbi teststasjonen. I tillegg har vi eget personell som forsøker å oppfordre folk til å holde avstand.

- Ingen elektronisk løsning

Dagbladet har framlagt kritikken fra Flognfeldt til Øst politidistrikt, som har ansvaret for å gjennomføre grensekontrollen ved Oslo Lufthavn.

- Når det gjelder logistikken før den reisende kommer til grensekontrollpunktet er det et samarbeid med Avinor, og vi henviser til det svaret de har skrevet i den sammenhengen, sier politiinspektør Ragnhild Aass, leder av Øst politidistrikts grensekontrollseksjon ved Oslo Lufthavn.

Politiet bekrefter at selvbetjeningsmulighetene ved ankomst for passasjerer fra utlandet er stengt.

- Det er riktig at de såkalte e-gates er stengt. Dette henger sammen med at politiet bistår helsemyndighetene med blant annet å kontrollere at alle passasjerer er innreiseregistrert. Vi har ingen elektronisk løsning for dette, og vi må derfor ha manuell kontroll av alle reisende, sier Aas i en e-post til Børsen.

På spørsmål om hvordan køene organiseres, og om en-meters-regelen overholdes i området for passkontrollen, henviser politiinspektøren til Avinor.

KRITISK: Bareier Eivind Flognfeldt raser over beskjed fra Oslo kommune. Han vil ha uteserveringen sin tilbake. Reporter: Jeanette N. Vik / Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer