Staten vant i barnehagestrid

Barnehage kjøpte feriebolig i Tyrkia

Gråtass barnehage må tilbakebetale 3,4 millioner kroner til kommunen, har Oslo tingrett avgjort. Grunnen er tap på en ferieleilighet i Tyrkia og for høye lønninger og styrehonorarer til eierne.

HET POTET: En feriebolig i Tyrkia for de ansatte i Gråtass barnehage i Torp i Fredrikstad kommune har blitt en het potet mellom barnehagen og staten. Nå har staten vunnet i Oslo tingrett. Foto: Google maps
HET POTET: En feriebolig i Tyrkia for de ansatte i Gråtass barnehage i Torp i Fredrikstad kommune har blitt en het potet mellom barnehagen og staten. Nå har staten vunnet i Oslo tingrett. Foto: Google maps Vis mer
Publisert

- Fullstendig feil, sier styreleder Jon Petter Andersen i Gråtass barnehage i Fredrikstad om en dom som nylig ble avsagt i Oslo tingrett.

I rettssaken krevde barnehagen at et vedtak om tilbakebetaling av 3,4 millioner kroner skulle kjennes ugyldig.

I stedet har dommeren stadfestet vedtaket. Ifølge Andersen, som er en av to eiere i barnehagen, er det ikke avklart om dommen skal ankes.

- Vi har ikke mer enn fått summet oss, og «alle», advokater og andre, er på ferie, sier han til Dagbladet.

Tyrkia-leilighet

I det opprinnelige tilsynsvedtaket, fra Fylkesmannen i Østfold i 2020, var konklusjonen at det i årene forut for 2018 var utbetalt for mye i lønn og styrehonorarer til Andersen og hans medeier i barnehagen.

Dessuten krevde Fylkesmannen tilbakebetaling av et tap på 300 000 kroner på en tyrkisk ferieleilighet kjøpt for 1,35 millioner kroner i 2013.

I Oslo tingretts dom påpekes det hvor uvanlig et slikt kjøp er.

«(...) etter rettens syn fremstår (det) som en helt ekstraordinær beslutning at en barnehage kjøper lånefinansiert fritidseiendom i Tyrkia», heter det i den ferske dommen.

Dommeren mener det ikke er godt nok bevist at utgiftene til leiligheten, kjøpt til bruk for de barnehage-ansatte, «direkte vedrører godkjent drift», slik kravet er i barnehageloven.

«Det foreligger etter dette ikke feil ved vedtaket som kan medføre ugyldighet», er konklusjonen i dommen fra Oslo tingrett, datert 30. juni.

Reduserte kravet

I sitt opprinnelige vedtak krevde Fylkesmannen at fire millioner kroner skulle tilbakebetales til kommunen - et beløp som etter klagebehandling i Utdanningsdirektoratet ble redusert til 3,4 millioner.

I rettssaken som barnehagen deretter anla for å få vedtaket kjent ugyldig, mente staten ved Kunnskapsdepartementet at Andersen og hans medeier hadde tatt ut for mye i lønn og styrehonorarer.

- KJERNEN I SAKEN: - Jobben vi har utført er utført uansett, men det bryr ikke staten seg om så lenge vi ikke har timelister. Det er kjernen i saken, sier Gråtass barnehages (bildet) styreleder Jon Petter Andersen til Dagbladet. Illustrasjon: Google maps
- KJERNEN I SAKEN: - Jobben vi har utført er utført uansett, men det bryr ikke staten seg om så lenge vi ikke har timelister. Det er kjernen i saken, sier Gråtass barnehages (bildet) styreleder Jon Petter Andersen til Dagbladet. Illustrasjon: Google maps Vis mer

Staten mente at arbeid de to skal ha gjort som daglig leder og teknisk ansvarlig var for dårlig dokumentert, og overlappet med andre ansattes oppgaver.

- Kjernen i saken

«Styrehonorarene må antas å ligge meget klart for høyt. De er etter skjønn satt ned til kr. 120.000 samlet pr. år, slik at resten er pålagt tilbakebetalt», forklarte staten om sitt syn, framgår det i dommen.

Ifølge barnehagens styreleder Jon Petter Andersen er kravet til dokumentasjon problemet.

- Problemet er at det er et ekstraordinært krav til dokumentasjon når du arbeider som nærstående i et selskap som mottar statlig tilskudd. Det er dessverre et punkt vi ikke har vært klar over, men jobben vi har utført er utført uansett, men det bryr ikke staten seg om så lenge vi ikke har timelister. Det er kjernen i saken, sier han til Dagbladet.

- Påført et tap

I 2015 ble leiligheten i Tyrkia solgt, i følge dommen med et tap for barnehagen på drøyt 300 000 kroner.

Jon Petter Andersen sier at barnehagen ble kompensert for tapet på eiendommen i Tyrkia, i forbindelse med en fisjon av eiendomsmassen fem år senere.

I retten mente staten at dette ikke betyr at kravet om tilbakebetaling til kommunen faller bort. Det er Oslo tingrett enig i.

Dommeren mener at barnehagen uansett er påført et tap i den tida den ikke kunne disponere over midlene.

«Det vil også være uklart hvorvidt en slik innbetaling senere kan tas ut igjen som utbytte», skriver dommeren.

- Det er jo nettopp det vi ikke har gjort. Vi har tatt ut lønn og styrehonorar for et arbeid som er utført ved at vi er håndverkere, og vi har gjort det rimeligere enn ved å leie inn ekstern arbeidskraft, sier barnehagens styreleder Jon Petter Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer