Staten vant i barnehagestrid

Barnehage kjøpte feriebolig i Tyrkia

Gråtass barnehage må tilbakebetale 3,4 millioner kroner til kommunen, har Oslo tingrett avgjort. Grunnen er tap på en ferieleilighet i Tyrkia og for høye lønninger og styrehonorarer til eierne.

HET POTET: En feriebolig i Tyrkia for de ansatte i Gråtass barnehage i Torp i Fredrikstad kommune har blitt en het potet mellom barnehagen og staten. Nå har staten vunnet i Oslo tingrett. Foto: Google maps
HET POTET: En feriebolig i Tyrkia for de ansatte i Gråtass barnehage i Torp i Fredrikstad kommune har blitt en het potet mellom barnehagen og staten. Nå har staten vunnet i Oslo tingrett. Foto: Google maps Vis mer
Publisert

- Fullstendig feil, sier styreleder Jon Petter Andersen i Gråtass barnehage i Fredrikstad om en dom som nylig ble avsagt i Oslo tingrett.

I rettssaken krevde barnehagen at et vedtak om tilbakebetaling av 3,4 millioner kroner skulle kjennes ugyldig.

I stedet har dommeren stadfestet vedtaket. Ifølge Andersen, som er en av to eiere i barnehagen, er det ikke avklart om dommen skal ankes.

- Vi har ikke mer enn fått summet oss, og «alle», advokater og andre, er på ferie, sier han til Dagbladet.

Tyrkia-leilighet

I det opprinnelige tilsynsvedtaket, fra Fylkesmannen i Østfold i 2020, var konklusjonen at det i årene forut for 2018 var utbetalt for mye i lønn og styrehonorarer til Andersen og hans medeier i barnehagen.

Dessuten krevde Fylkesmannen tilbakebetaling av et tap på 300 000 kroner på en tyrkisk ferieleilighet kjøpt for 1,35 millioner kroner i 2013.

I Oslo tingretts dom påpekes det hvor uvanlig et slikt kjøp er.

«(...) etter rettens syn fremstår (det) som en helt ekstraordinær beslutning at en barnehage kjøper lånefinansiert fritidseiendom i Tyrkia», heter det i den ferske dommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.