Barnehage kjøpte Tyrkia-leilighet - kreves for 16,6 millioner

Sarpsborg kommune har varslet tilbakebetalingskrav om 16,6 millioner kroner mot en barnehage som blant annet bekostet en ferieleilighet brukt av eieren. Saken er politianmeldt.

KJØPTE FERIELEILIGHET: Denne barnehagen i Sarpsborg får skarp kritikk fra kommunen, etter blant annet å ha kjøpt en ferieleilighet i Tyrkia som nå er solgt. Foto: Skogro Barnehages hjemmeside.
KJØPTE FERIELEILIGHET: Denne barnehagen i Sarpsborg får skarp kritikk fra kommunen, etter blant annet å ha kjøpt en ferieleilighet i Tyrkia som nå er solgt. Foto: Skogro Barnehages hjemmeside. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sarpsborg Arbeiderblad omtaler i dag et omfattende økonomisk tilsyn med Skogro Barnehage, hvor Tonny Laage er eneeier.

I tilsynsrapporten skal det framgå at Laage har belastet driften av barnehagen med en ferieleilighet i Tyrkia som han selv og familien brukte og at barnehagen hadde en ansatt som passet på den.

BMW X5

Mens Laage selv ikke var ansatt, skal barnehagen i 2015 ha blitt belastet 267,699 kroner for en BMW X5 som han brukte privat. Barnehagen skal også ha blitt uberettiget fakturert for 7,3 millioner for «leid arbeidskraft».

Ifølge avisa har kommunen varslet krav om tilbakebetaling av 16,6 millioner kroner for åra 2015–2018, og har politianmeldt saken.

Laages advokat Ronny Rosenvold stiller seg uforstående til anmeldelsen, som han foreløpig ikke kjenner innholdet av.

Han sier til Dagbladet at Laage innrømmer enkelte feilføringer, men bare småsummer i forhold til det som står i tilsynsrapporten.

- Det er tale om noen mindre poster der utgifter har blitt feilført på barnehagen, sier han, og spesifiserer dette til «opptil 100 000 kroner».

- Skulle glede ansatte

Om ferieleiligheten barnehagen har kjøpt i Tyrkia, sier han at investeringen var tenkt for å «glede de ansatte», men at politisk uro og ustabilitet har gjort dette uaktuelt.

- De ansatte har ikke ønsket å bruke den, så derfor har barnehagen solgt leiligheten, sier Rosenvold, og legger til at det foreløpig bare er et «begrenset tap» på leiligheten.

Rosenvold sier at det har vært krevende å forholde seg til en tilsynsrapport laget av et innleid revisjonsfirma, og at de har lagt seg på en «ekstremt streng tolkning» av barnehagelovens bestemmelser om at kostnader skal komme barna til gode.

- Den har ikke hjemmel i Fylkesmannens praksis, sier Rosenvold.

Han mener også at det i rapporten ikke er gjort en reell vurdering av hva som er markedsmessige vilkår i transaksjoner mellom nærstående.

«Meget spesielt»

Kommunedirektør Turid Stubø Johnsen i Sarpsborg sier til Dagbladet at det så langt ikke er lagt fram god nok dokumentasjon på at leiligheten, og også andre ting, har gått til trivselstiltak for de ansatte.

Hun bekrefter at det er sendt inn en politianmeldelse, og mener at det får være opp til påtalemyndigheten å vurdere lovligheten.

Johnsen forteller at kommunen nå har hatt en gjennomgang av fire barnehager, og at Skogro «utmerker seg meget spesielt».

- Vi har ikke sett noe i nærheten av de disposisjonene som ser ut til å være gjort i denne saken, sier hun, og sikter til blant annet kjøpet av en ferieleilighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer