Barnehage-slag kan avgjøres nå

De neste dagene kan skjebnen besegles for Husbankens omstridte barnehagelån. Nå håper tilhengerne at Fremskrittspartiet skal redde ordningen.

HÅPER PÅ SIV: Høyre-statsråd Nikolai Astrup har foreslått å avvikle Husbankens låneordning for barnehager. Nå setter Private Barnehagers Landsforbund (PBL) sin lit til Fremskrittspartiet og partileder Siv Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

HÅPER PÅ SIV: Høyre-statsråd Nikolai Astrup har foreslått å avvikle Husbankens låneordning for barnehager. Nå setter Private Barnehagers Landsforbund (PBL) sin lit til Fremskrittspartiet og partileder Siv Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vis mer
Publisert

«Husbanklån skal supplere, ikke konkurrere med, private banker. Vi avventer nå Stortingets behandling.»

Det skriver kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en e-post til Dagbladets finansnettsted Børsen via departementets kommunikasjonsavdeling.

Dermed bekrefter han at han opprettholder sitt forslag om å avvikle Husbankens låneordning for private barnehager.

Avhenger av FrP

Nå henger ordningen, en pilar i det såkalte barnehageforliket for full barnehagedekning fra 2003, i en veldig tynn tråd.

Svært mye avhenger av Fremskrittspartiet, som nå forhandler med regjeringen om statsbudsjettet, på partiledernivå.

AVVENTER: «Husbanklån skal supplere, ikke konkurrere med, private banker. Vi avventer nå Stortingets behandling», skriver statsråd Nikolai Astrup (H) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVENTER: «Husbanklån skal supplere, ikke konkurrere med, private banker. Vi avventer nå Stortingets behandling», skriver statsråd Nikolai Astrup (H) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Vi kommenterer ikke hva det forhandles om, så lenge forhandlingene pågår», skriver FrPs kommunikasjonssjef Kjetil Løset til Børsen.

Heller ikke statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved Statsministerens kontor, og Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur, vil kommentere om Husbankens barnehagelån er tema i forhandlingene.

Håper på FrP

Anne Lindboe, administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), sier at Husbankens lån til private barnehager har vært «helt vesentlige» for å få full barnehagedekning.

Nå håper hun at Fremskrittspartiet kan redde ordningen.

- Jeg vet at de har spilt inn behovet for å gjøre en helhetlig utredning om finansiering av barnehagene, sier Lindboe.

Hun håper at barnehagelånene kan være del av denne utredningen - og at ordningen med husbanklån til barnehager fortsatt kan reddes.

- Absolutt, sier Anne Lindboe.

Får Rødt-applaus

I opposisjonen er synet på låneordningen mer kritisk jo lenger til venstre man kommer.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes applauderer for en gangs skyld regjeringens forslag.

- GRENSELØS NAIVITET: - Nå har selv Høyre våknet, og det er jeg glad for, sier Bjørnar Moxnes om at regjeringen vil avvikle Husbankens barnehagelån. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- GRENSELØS NAIVITET: - Nå har selv Høyre våknet, og det er jeg glad for, sier Bjørnar Moxnes om at regjeringen vil avvikle Husbankens barnehagelån. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er absurd at noen av Husbankens aller største låntakere er barehagebaroner, sier Moxnes til Børsen.

Han mener det har vært en «grenseløs naivitet» blant de andre partiene på dette området.

- Nå har selv Høyre våknet, og det er jeg glad for, sier Bjørnar Moxnes.

Solgt for milliarder

Nylig stilte han Astrup flere spørsmål i Stortinget.

«Rundt 5,7 milliarder av Husbankens totale utestående barnehagelån på 11,5 milliarder kroner har gått til barnehager i fire kommersielle barnehagekonsern», skrev Moxnes, og henviste til en artikkel i Dagbladet i fjor.

GLAD FOR FRP: - Jeg er veldig glad for det Fremskrittspartiet gjør i forhandlingene nå, sier adm. direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund (PBL). Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
GLAD FOR FRP: - Jeg er veldig glad for det Fremskrittspartiet gjør i forhandlingene nå, sier adm. direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund (PBL). Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer

Han spurte om Astrups syn på kjedenes store andel av lånene, men fikk ikke et direkte svar - utover at statsråden vil avvikle ordningen.

«Aktørene har mulighet til å ta opp lån i markedet til ordinære vilkår», var Astrups forklaring på hvorfor han vil avvikle.

Siden Dagbladets artikkel i fjor har eierne av to av kjedene, Læringsverkstedet og Norlandia, solgt eiendom for milliarder av kroner og innfridd store deler av lånene sine i Husbanken.

Den største låntakeren, Trygge Barnehager, har fortsatt sine lån, som i fjor var på 2,6 milliarder kroner.

Frykter full stopp

Bakgrunnen for Moxnes' spørsmål til Astrup var et digitalt møte statsråden hadde med Trygge Barnehager om låneordningen den 6. november.

«Statsråden tok vår bekymring til orientering», skriver Eli Sævareid til Børsen. Hun er gründer og en av to eiere i kjeden.

FRYKTER FULL STOPP: - Forslaget vil medføre full stopp for nybygg og rehabilitering av private barnehager, mener Eli Sævareid, en av to eiere i kjeden Trygge Barnehager, om forslaget om å avvikle Husbankens barnehagelån. Foto: Kristin Svorte
FRYKTER FULL STOPP: - Forslaget vil medføre full stopp for nybygg og rehabilitering av private barnehager, mener Eli Sævareid, en av to eiere i kjeden Trygge Barnehager, om forslaget om å avvikle Husbankens barnehagelån. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Sævareid mener en avvikling av låneordningen kan påføre barnehagebransjen stor skade.

«(Det) vil medføre full stopp for nybygg og rehabilitering av private barnehager i fremtiden da det ikke finnes tilsvarende låneordninger for private barnehager som statsråden hevder», skriver Sævareid til Børsen.

Hun mener at Astrups forslag er altfor dårlig utredet.

Også Anne Lindboe i PBL frykter følgene av å fjerne ordningen.

- Resultatet kan bli at mange kommer til å slite med å få lån til å gjennomføre normalt vedlikehold og oppgradering av byggene sine, sier Anne Lindboe til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer