Barnehage-toppenes ukjente Spania-palass

Eierne lånte en milliard fra kjeden Trygge Barnehager, og investerte i blant annet olje, et vikingskip og en spansk luksuseiendom.

FASJONABELT STRØK: For ti år siden begynte kjeden Trygge Barnehagers eiere Eli Sævareid og Sigurd Aase å investere i spansk eiendom - blant annet denne villaen i Sierra Blanca i Marbella. Foto: Privat
FASJONABELT STRØK: For ti år siden begynte kjeden Trygge Barnehagers eiere Eli Sævareid og Sigurd Aase å investere i spansk eiendom - blant annet denne villaen i Sierra Blanca i Marbella. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukjent for de fleste, har eierne av kjeden Trygge Barnehager (FUS) investert tungt i eiendom i milliardærlekeplassen Marbella i det sørlige Spania.

Deriblant selve juvelen i krona: En gedigen villa i den fasjonable bydelen Sierra Blanca.

- Det var et palass, sier en som besøkte stedet for noen år tilbake.

Største Husbanken-kunde

Spania-eiendommen viser en ukjent side ved Trygge Barnehager-kjedens gründere Eli Sævareid (62) og Sigurd Steen Aase (68).

«Eiendommen i Marbella ble kjøpt for 45 millioner kroner i 2009», opplyser Sævareid i en e-post til Dagbladets finansnettsted Børsen.

- DRIVER BEDRE: Eli Sævareid i Trygge Barnehager mener den private kjeden driver bedre enn offentlige barnehager. - På den måten er vi med på å skape nye arbeidsplasser og økte inntekter for samfunnet, skriver hun. Her i barnehagen FUS Baglerbyen. Foto Kristin Svorte
- DRIVER BEDRE: Eli Sævareid i Trygge Barnehager mener den private kjeden driver bedre enn offentlige barnehager. - På den måten er vi med på å skape nye arbeidsplasser og økte inntekter for samfunnet, skriver hun. Her i barnehagen FUS Baglerbyen. Foto Kristin Svorte Vis mer

Fra og med da har det tidligere ekteparet investert over 180 millioner kroner i sitt spanske eiendomsselskap Vista Venture.

Trygge Barnehager, med 3500 ansatte, opererer med mye større tall: Med 2,6 milliarder i barnehagelån er kjeden største private lånekunde i Husbanken, statens bank for sosial boligbygging.

Nå vil regjeringen avvikle ordningen med barnehagelån, men har møtt tung lobbymotstand fra Sævareid og bransjeorganisasjonen PBL. Sistnevnte skal sitte i et hurtigarbeidende utvalg som skal se på saken.

Barnehage-bonanza

Fra 2016 til 2019 fikk Trygge Barnehagers eierkonsern et overskudd på 450 millioner kroner. I samme periode fikk de cirka 180 barnehagene i kjeden åtte milliarder kroner i offentlige tilskudd.

Noe sånt var ikke lett å forutse, da Sævareid startet opp på 1980-tallet.

- Forretningsideen var å etablere barnehager som ble foreldreeide, sa Eli Sævareid til Dagbladet i 2019.

I 2003 sørget Stortingets barnehageforlik for offentlige milliardtilskudd. Husbanken fikk i oppgave å gi bransjen billige lån. Pengene strømmet inn.

LUKSUS-LEKEPLASS: Marbella, hvor Trygge Barnehagers eiere har investert tungt i eiendom, er kjent som en lekeplass for celebriteter og milliardærer. Her den spanske skuespilleren Antonio Banderas på Starlite Charity Gala i Marbella i august 2016. Foto: NTB Scanpix/ AFP/Jorge Guerrero
LUKSUS-LEKEPLASS: Marbella, hvor Trygge Barnehagers eiere har investert tungt i eiendom, er kjent som en lekeplass for celebriteter og milliardærer. Her den spanske skuespilleren Antonio Banderas på Starlite Charity Gala i Marbella i august 2016. Foto: NTB Scanpix/ AFP/Jorge Guerrero Vis mer

Fram til 2009 mer enn tidoblet verdiene seg i Trygge Barnehagers daværende eierkonsern Vista Holding, som nådde en egenkapital på 153 millioner. Eierne Aase og Sævareid fikk lyst til å prøve seg i andre bransjer - som spansk eiendom.

Sævareid skriver dette om Spania-investeringene:

«Vi driver eiendomsutvikling der. Dette har ingenting å gjøre med våre barnehager eller finansiering fra Husbanken.»

Lån fra barnehage-kjeden

Fram til 2015 gikk Vista Holding inn med cirka 150 millioner kroner i sitt spanske eiendomsselskap. De investerte også i blant annet et vikingskip, og satset nærmere 800 millioner kroner innen olje.

For å ha penger til alt, lånte Vista cirka en milliard fra morselskapet i barnehagekjeden, som igjen lånte penger fra barnehagene.

ALLSIDIGE INVESTERINGER: Trygge Barnehagers tidligere eierselskap Vista Holding har blant annet investert i olje, og i verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
ALLSIDIGE INVESTERINGER: Trygge Barnehagers tidligere eierselskap Vista Holding har blant annet investert i olje, og i verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

I et brev til de ansatte, omtalt i 2018 i Aftenposten, bekreftet Sævareid at «noe av overskuddslikviditeten fra barnehagene (er) brukt til investeringer i blant annet oljevirksomhet».

Lånte barnehage-penger

Børsen har fått professor emeritus Atle Johnsen, som har blitt omtalt som «regnskapslovens far» i Norge, til å gjennomgå disse transaksjonene.

- Mer enn en milliard er altså lånt fra barnehageselskapene for å finansiere andre virksomhetsområder i Vista-konsernet, skriver Johnsen i et notat.

Store penger ble hentet opp fra barnehagene, som Puttara FUS. I 2014 var denne barnehagens egne midler (egenkapitalen) 11 millioner kroner.

Mer enn dobbelt så mye - 25,7 millioner - hadde Puttara skutt inn i en konsernkontoordning som gjorde overskuddslikviditet («ledige midler») tilgjengelig for samlet forvaltning i konsernet.

Av Puttaras samlede gjeld på 44 millioner, var 39 millioner til Husbanken.

- Må grundig dokumentere

Børsen har spurt Sævareid hvor problematisk det er at deler av lånet fra Husbanken på denne måten ble stilt til disposisjon for resten av konsernet.

«Jeg har problemer med å forstå hvordan du kan blande Husbanken inn i det du spør om», skriver Sævareid.

Hun skriver at Husbankens lån til en barnehage i sin helhet brukes til å bygge barnehagen, og betale tomt, entreprenører, leverandører, inventar og utelekeplass.

«Husbanken gir ikke mer i lån til bygging av en barnehage enn det den koster å få bygget. Vi må grundig dokumentere kostnadene overfor Husbanken», skriver Sævareid.

Tok grep

Samlet gikk Vista Holdings nye investeringer med store tap.

Da oljeinvesteringen i 2015 påførte Vista en nedskrivning på i første omgang 200 millioner kroner, tok eierne Aase og Sævareid et oppfinnsomt grep.

På dette tidspunktet var barnehagekjedens verdi mangedoblet i forhold til den opprinnelige, bokførte investeringen.

Ved å la sitt eget nesten «tomme» selskap SFR Holding kjøpe Trygge Barnehager for 1,55 milliarder kroner, kunne de bokføre en gevinst i Vista Holding på drøyt 1,5 milliarder kroner.

Dette synliggjorde den formidable verdiøkningen i barnehageselskapet.

Kritisk professor

- Opptjent egenkapital i Vista Holding øker med 1,35 milliarder, skriver Atle Johnsen om effekten av salget.

Han er kritisk til denne måten å regnskapsføre transaksjonen.

- Den økonomiske realiteten er at salget av aksjene er omorganisering med uendret eierskap, og da bør det ikke være ny verdimåling av aksjene, skriver Johnsen.

Han tilføyer at noen mener dette likevel kan gjøres når vederlaget er penger som i dette tilfellet.

- Ikke tilstrekkelig innsikt

Eli Sævareid mener - tross stor respekt for Johnsens regnskapsfaglige autoritet - at han mangler innsikt i selskapene og transaksjonen til annet enn å «spekulere ut fra de opplysninger dere har presentert for ham».

Sævareid forteller at eierne har brukt svært kompetente eksterne rådgivere og er trygge på metodevalget.

«At vi her har benyttet et regnskapsprinsipp som viser virkelige verdier, i stedet for å holde disse skjult, viser også at vi er for åpenhet rundt det vi eier og det vi gjør», skriver hun, og tilføyer at regnskapet er revisorgodkjent.

Hun skriver at «vi er seriøse eiere» og opptatt av å følge lover og regler.

Gullgruven løste floken

I stedet for å ha en tynnslitt egenkapital, kunne Vista Holding dermed gjøre opp årsregnskap som et bunnsolid konsern.

At kjøperen SFR manglet penger å betale med, løste dette selskapet ved å påta seg gjeld på 1,55 milliarder kroner. 900 millioner av dette var penger som selgeren Vista Holding fram til da hadde skyldt Trygge Barnehager.

Den enorme gjelda kunne ha blitt et problem - hvis ikke det SFR hadde kjøpt var ei gullgruve.

I 2017 tok Trygge Barnehager as ut konsernbidrag - en form for utbytte - fra sine barnehager. Til sammen ble det 900 millioner kroner.

Like mye sendte selskapet videre til SFR Holding - som dermed kunne slette gjelda til Trygge Barnehager.

Igjen hadde penger fra barnehagekjeden løst flokene.

- Hummer og kanari

«Her blander Dagbladet hummer og kanari. De ulike transaksjonene skriver seg fra ulike forhold», skriver Eli Sævareid. Hun skriver at det var en fordel at fordring og gjeld mellom selskapene kunne gjøres opp, for å unngå unødige eksterne renter, og at det er «unaturlig å ha lån både fra og til samme motpart».

Hun finner det uproblematisk at milliardlån fra Trygge Barnehager - som fikk mesteparten av inntektene sine fra offentlige tilskudd - i 2014 finansierte omtrent like store utlån til andre av eierkonsernets virksomheter.

«Fordi vi bygger godt og effektivt, samt driver bedre enn offentlige barnehager har vi over årene akkumulert kapital. Eierne har full adgang til å bruke den kapitalen», skriver Eli Sævareid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer