Ideelle barnehager skvises av innstramminger

Barnehagealarm: - Kassa tømmes

Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage mener det haster å prioritere små, ideelle barnehager. Nå får hun en kalddusj av statsråd Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

BUFFEREN OPPBRUKT: - Vi har igjen tre, fire år. Da er bufferen helt brukt opp, sier Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage, hvor det var sommerstille da Dagbladet var der på fredag. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
BUFFEREN OPPBRUKT: - Vi har igjen tre, fire år. Da er bufferen helt brukt opp, sier Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage, hvor det var sommerstille da Dagbladet var der på fredag. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Pengene renner ut!

Slik beskriver daglig leder Palma Kleppe hverdagen i Frognerkilen barnehage.

Med 54 barn, er den en liten, ideell barnehage. Da Dagbladet besøkte den fredag, var det sommerstille og byggearbeider.

De siste to åra har barnehagen gått med til sammen to millioner kroner i minus. Det skyldes pandemi-ettervirkninger, men også innstramminger for private barnehager.

Nå går det ikke så mye lenger.

Frykter konkurs

- Vi har igjen tre, fire år. Da er bufferen helt brukt opp, sier Kleppe på telefon fra Amsterdam, hvor hun har tatt et avbrekk.

Ifølge Kleppe er problemet at innstrammingene for private barnehager - som hun ønsker velkommen - rammer de små, ideelle mye hardere enn store, kommersielle kjeder.

- Våre kostnader er mye større enn for dem som er i et konsern. Kjedene blir større og større, og får større og større stordriftsfordeler. Da sier kommunene at «tilskuddene er mer enn store nok», sier Kleppe.

Dermed må de ideelle ta støyten, forklarer hun, i form av lavere tilskudd.

Kleppe nevner månedlig husleie på 180 000 kroner, og vaktmester- og IT-utgifter på 12 000 kroner som årsaker til at det ikke lenger går i hop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.