Ideelle barnehager skvises av innstramminger

Barnehagealarm: - Kassa tømmes

Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage mener det haster å prioritere små, ideelle barnehager. Nå får hun en kalddusj av statsråd Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

BUFFEREN OPPBRUKT: - Vi har igjen tre, fire år. Da er bufferen helt brukt opp, sier Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage, hvor det var sommerstille da Dagbladet var der på fredag. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
BUFFEREN OPPBRUKT: - Vi har igjen tre, fire år. Da er bufferen helt brukt opp, sier Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage, hvor det var sommerstille da Dagbladet var der på fredag. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Pengene renner ut!

Slik beskriver daglig leder Palma Kleppe hverdagen i Frognerkilen barnehage.

Med 54 barn, er den en liten, ideell barnehage. Da Dagbladet besøkte den fredag, var det sommerstille og byggearbeider.

De siste to åra har barnehagen gått med til sammen to millioner kroner i minus. Det skyldes pandemi-ettervirkninger, men også innstramminger for private barnehager.

Nå går det ikke så mye lenger.

Frykter konkurs

- Vi har igjen tre, fire år. Da er bufferen helt brukt opp, sier Kleppe på telefon fra Amsterdam, hvor hun har tatt et avbrekk.

Ifølge Kleppe er problemet at innstrammingene for private barnehager - som hun ønsker velkommen - rammer de små, ideelle mye hardere enn store, kommersielle kjeder.

- Våre kostnader er mye større enn for dem som er i et konsern. Kjedene blir større og større, og får større og større stordriftsfordeler. Da sier kommunene at «tilskuddene er mer enn store nok», sier Kleppe.

HASTER DEFINITIVT: Det mener Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage. Foto: Privat
HASTER DEFINITIVT: Det mener Palma Kleppe i Frognerkilen barnehage. Foto: Privat Vis mer

Dermed må de ideelle ta støyten, forklarer hun, i form av lavere tilskudd.

Kleppe nevner månedlig husleie på 180 000 kroner, og vaktmester- og IT-utgifter på 12 000 kroner som årsaker til at det ikke lenger går i hop.

Ber om skille

- Vi er nødt til å få en differensiering, sier Palma Kleppe, som tidligere har jobbet med barnehager i venstresidas tankesmie Manifest.

Hun er også med i aksjonsgruppa i Barnehageopprøret, som har arbeidet for blant annet høyere bemanningskrav i barnehagene.

Nå etterlyser hun et tydelig skille mellom ideelle og kommersielle aktører i velferden, så det blir mulig å prioritere de ideelle - slik regjeringen lovet i Hurdalsplattformen.

- Det haster så definitivt, skriver Kleppe i en tekstmelding til Dagbladet.

- LEVERER IKKE: - Regjeringen leverer ikke det de har lovet, sier Rødts Seher Aydar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- LEVERER IKKE: - Regjeringen leverer ikke det de har lovet, sier Rødts Seher Aydar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Det samme mener Seher Aydar i Rødt.

Hun har spurt kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) om når det regjeringsoppnevnte Avkommersialiseringsutvalget legger fram sitt forslag til en «juridisk definisjon for ideelle driftsformer».

- Neppe mulig

Fristen var opprinnelig 1. juni, men etter bråk og utskiftninger i utvalget er definisjonen utsatt på ubestemt tid. Ifølge den nye utvalgslederen Jan-Erik Støstad blir den neppe klar før kommunevalget.

- Jeg blir veldig overrasket om det skulle være mulig. Det er såpass mye arbeid som gjenstår på dette at det tviler jeg på, sier Støstad til Dagbladet.

SKUFFER RØDT: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikkje «fremje eit forslag om ein mellombels definisjon av ideell verksemd i påvente utvalets forslag» Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKUFFER RØDT: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikkje «fremje eit forslag om ein mellombels definisjon av ideell verksemd i påvente utvalets forslag» Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Aydar synes derfor regjeringen kan lage sin egen, foreløpige definisjon, for å få fortgang. Det avviser Sigbjørn Gjelsvik blankt i sitt svar.

«Regjeringa vil ikkje fremje eit forslag om ein mellombels definisjon av ideell verksemd i påvente utvalets forslag», skriver han.

Han skriver at en definisjon reiser flere problemstillinger og må være basert på grundige faglige vurderinger.

«Ei slik mellombels løysing frå regjeringa ville i tillegg innebere ein ikkje ønskjeleg påverknad på utvalets arbeid», skriver Gjelsvik.

- Hastesak

Det er Seher Aydar svært skuffet over.

- Regjeringen leverer ikke det de har lovet. Jeg håper de snart begynner å lytte til fagbevegelsen og de ideelle aktørene, sier Aydar til Dagbladet.

Hun mener at det haster.

- All den tida som de ikke leverer, fortsetter de kommersielle kjedene å vokse på bekostning av de ideelle. Vi mener at det er i strid med den politikken som regjeringen har sagt at de skal føre, sier Seher Aydar.

Også Dagbladet har, på lederplass, tatt til orde for at en juridisk definisjon av ideell aktør bør på plass før kommunevalget.

- Vanskeligere og vanskeligere

Palma Kleppe mener «effektiv drift» i barnehager i praksis kan føre til lav bemanning og liten satsing på kompetanse – som er det motsatte av hva ideelle barnehager ønsker seg.

«Dagens tilskuddsordning betyr at satsing på kvalitet blir vanskeligere og vanskeligere», skriver hun i en e-post.

Hun vil ha en ordning som ivaretar barnets beste bedre, og en tilskuddsordning som «sikrer at barnehager som vår ikke bukker under».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer