Klimatoppmøtet i Glasgow

Barth Eides super-oppdrag

Mens Norge fortsatt leter etter ny olje og gass, skal Espen Barth Eide unngå at verdens land «jukser og driver med fanteri» i klimakampen.

PLANEN KLAR: Norge og klima- og miljøminister Espen Barth Eide har en viktig oppgave i å få i stand et klima-regelverk under det pågående klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Jo Randen, KLD
PLANEN KLAR: Norge og klima- og miljøminister Espen Barth Eide har en viktig oppgave i å få i stand et klima-regelverk under det pågående klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Jo Randen, KLD Vis mer
Publisert

GLASGOW/OSLO (Dagbladet): Verdens ledere står på talerstolen under klimatoppmøtet i Glasgow og sier de vil redde kloden. Samtidig slår både Det internasjonale energibyrået og FN at de ikke er like flinke til å kutte egne utslipp på hjemmebane. Noen land, som Brasil, har forsøker å pynte med utslippstallene, for at de skal komme bedre ut.

- Hvis klimakampen skal lykkes, må man få orden på regelboka. Du kan ikke redde verden med store taler. Alle må handle nå. Det siste er spørsmålet Norge jobber med, sier Espen Barth Eide, klima- og miljøminister til Dagbladet.

Unngå juks

Norge og Singapore skal få på plass regelboka for hvordan oppfølgingen av Paris-avtalen skal gjennomføres. To ganger har verden mislyktes, på toppmøtene i Katowice i 2018 og Madrid i 2019. Mye er på plass, men mangler detaljerte regler for den såkalte markedsmekanismen, artikkel 6.

- Hvis du kjøper en el-bil og skal kjøre til jobb, så fungerer regelboka som en bruksanvisning. Det handler ikke om teknologi eller mål, men det er det praktiske du må kunne. Altså hva landene må gjøre for å innfri Parisavtalens klimamål, sier Steffen Kallbekken, forsker i Cicero.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer