Klimatoppmøtet i Glasgow

Barth Eides super-oppdrag

Mens Norge fortsatt leter etter ny olje og gass, skal Espen Barth Eide unngå at verdens land «jukser og driver med fanteri» i klimakampen.

PLANEN KLAR: Norge og klima- og miljøminister Espen Barth Eide har en viktig oppgave i å få i stand et klima-regelverk under det pågående klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Jo Randen, KLD
PLANEN KLAR: Norge og klima- og miljøminister Espen Barth Eide har en viktig oppgave i å få i stand et klima-regelverk under det pågående klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Jo Randen, KLD Vis mer
Publisert

GLASGOW/OSLO (Dagbladet): Verdens ledere står på talerstolen under klimatoppmøtet i Glasgow og sier de vil redde kloden. Samtidig slår både Det internasjonale energibyrået og FN at de ikke er like flinke til å kutte egne utslipp på hjemmebane. Noen land, som Brasil, har forsøker å pynte med utslippstallene, for at de skal komme bedre ut.

- Hvis klimakampen skal lykkes, må man få orden på regelboka. Du kan ikke redde verden med store taler. Alle må handle nå. Det siste er spørsmålet Norge jobber med, sier Espen Barth Eide, klima- og miljøminister til Dagbladet.

Unngå juks

Norge og Singapore skal få på plass regelboka for hvordan oppfølgingen av Paris-avtalen skal gjennomføres. To ganger har verden mislyktes, på toppmøtene i Katowice i 2018 og Madrid i 2019. Mye er på plass, men mangler detaljerte regler for den såkalte markedsmekanismen, artikkel 6.

- Hvis du kjøper en el-bil og skal kjøre til jobb, så fungerer regelboka som en bruksanvisning. Det handler ikke om teknologi eller mål, men det er det praktiske du må kunne. Altså hva landene må gjøre for å innfri Parisavtalens klimamål, sier Steffen Kallbekken, forsker i Cicero.

Det er en komplisert affære. Landene skal enes om hvordan rapportere og bokføre utslipp, utslippsmål og klimakvoter. Hvordan unngå dobbelttelling, få til en felles tidsramme og finne regler for hvordan markedssamarbeid mellom land skal fungere.

- Et stort forhandlingstema helt siden Parisavtalen i 2015, og det har vært mye motstand, særlig fra Brasil. Så hengte flere seg på Brasils posisjon. Men dette har man jobbet videre med siden den gang og vår sjefsforhandler Henrik Hallgrim Eriksen har opplevd at det nå er en vilje til å prøve og komme framover, sier Barth Eide.

- Gode diplomater

Norge og Singapore fikk regelverk-oppdraget i sommer. Det var få vesteuropeiske land som passet inn.

- EU kan det ikke være, for de er en blokk. Det var i grunnen bare Norge og Sveits som passet inn, og det ble Norge denne gangen. Vi er angivelig kjent for å være gode diplomater og er oftere i sånne roller enn andre land, sier Barth Eide.

Ciceros Kallbekken viser til at Norge og Singapore har «erfarne og respekterte forhandlere».

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Brasil mot resten

Nettopp Brasil har vært et problem i de tidligere forhandlingene, som er konsensusbasert: Enten må alle bli enige - ellers ingen avtale.

- Et eksempel kan være at Norge bidrar med finansiering slik at Brasil kan bygge et solkraftverk for å erstatte et kullkraftverk. Da mener Brasil at de skal få lov til å føre det som et utslippskutt på sitt regnskap, samtidig som de overfører en kvote til Norge som gir oss rett til å trekke fra det samme kuttet i vårt regnskap. Dette blir en dobbeltelling av utslippskutt. Det har vært Brasil mot resten, men nå signaliserer de at de er mer fleksible, så jeg tror dette forsøket har en bedre mulighet til å lykkes enn de to foregående, sier Kallbekken, og legger til:

- Et annet spørsmål er hva de skal gjøre med gamle ubrukte kvoter fra før 2020 da Kyotoprotokollen gjaldt. Australia og en del andre land ønsker å ha dem med videre, sier Kallbekken.

Stritter imot

Et siste stridspunkt er om det skal innføres obligatorisk avgift for klimatilpasning. Hvis man selger en kvote på 10 dollar, skal 10 cent gå til klimatilpasning.

- Det har vist seg at det er vanskeligere å skaffe penger til klimatilpasninger enn klimakutt, og det er de samme landene som stritter imot: Brasil. Australia, India og Kina. Alle har sagt at de skal være mer fleksible i Glasgow, og jeg tror det gir grunnlaget til at disse forhandlingene kan lykkes, sier Kallbekken.

Hva tror så regelverk-sjefen sjøl, Espen Barth Eide?

- Per nå er min plan å lykkes. Jeg gjør ikke dette for å mislykkes. Om jeg mot formodning skulle bli skuffet, så får vi ta det da, sier Eide.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer