Båtskader i hytteparadis: - Skyldes anlegget

Ekspert mener skader på båter i Høvåg trolig kommer fra Statnetts anlegg. En annen ekspert Statnett viser til, tror det motsatte.

HYTTEOPPRØR: Flere båteiere mener påvirkning fra Statnetts anlegg ødelegger båtene deres. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
HYTTEOPPRØR: Flere båteiere mener påvirkning fra Statnetts anlegg ødelegger båtene deres. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke kunne Børsen melde at flere båteiere i området rundt Lillesand hevder at påvirkning fra Statnetts anlegg i Høvåg ødelegger metallgjenstander på båtene deres.

Blant dem er investor Øystein Tvenge, som går i bresjen for å kreve erstatning fra Statnett.

Det er strøm som går ut i vannet fra anlegget som Tvenge mener fører til såkalte korrosjonsskader på båters metallgjenstander. Anlegget håndterer strøm som går fra Norge til Danmark i sjøen.

Statnett bekreftet i forrige uke at de har dialog med en båteier om mulige skader på båten til vedkommende, og erkjente også at høy utnyttelse av driften av anlegget kan medføre en risiko for korrosjonsskader. De mener likevel at de drifter anlegget så skånsomt som mulig.

- Skyldes trolig anlegget

Ole Øystein Knudsen er seniorforsker på Sintef, og forsker spesielt på korrosjon.

Sintef er et uavhengig forskningsinstitutt, som i en eventuell rettssak kunne ha blitt brukt som en nøytral fagkyndig for å belyse saken.

Etter å ha fått flere opplysninger om Statnetts anlegg og om de berørte båtene og hvor de ligger, mener han å kunne si at skadene på båtene det gjelder trolig skyldes anleggets påvirkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.