Båtskader i hytteparadis: - Skyldes anlegget

Ekspert mener skader på båter i Høvåg trolig kommer fra Statnetts anlegg. En annen ekspert Statnett viser til, tror det motsatte.

HYTTEOPPRØR: Flere båteiere mener påvirkning fra Statnetts anlegg ødelegger båtene deres. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
HYTTEOPPRØR: Flere båteiere mener påvirkning fra Statnetts anlegg ødelegger båtene deres. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke kunne Børsen melde at flere båteiere i området rundt Lillesand hevder at påvirkning fra Statnetts anlegg i Høvåg ødelegger metallgjenstander på båtene deres.

Blant dem er investor Øystein Tvenge, som går i bresjen for å kreve erstatning fra Statnett.

Det er strøm som går ut i vannet fra anlegget som Tvenge mener fører til såkalte korrosjonsskader på båters metallgjenstander. Anlegget håndterer strøm som går fra Norge til Danmark i sjøen.

Statnett bekreftet i forrige uke at de har dialog med en båteier om mulige skader på båten til vedkommende, og erkjente også at høy utnyttelse av driften av anlegget kan medføre en risiko for korrosjonsskader. De mener likevel at de drifter anlegget så skånsomt som mulig.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Skyldes trolig anlegget

Ole Øystein Knudsen er seniorforsker på Sintef, og forsker spesielt på korrosjon.

Sintef er et uavhengig forskningsinstitutt, som i en eventuell rettssak kunne ha blitt brukt som en nøytral fagkyndig for å belyse saken.

Etter å ha fått flere opplysninger om Statnetts anlegg og om de berørte båtene og hvor de ligger, mener han å kunne si at skadene på båtene det gjelder trolig skyldes anleggets påvirkning.

- Det skyldes trolig anlegget til Statnett, sier han til Børsen, og fortsetter:

- Det går en ganske stor strøm i sjøen der, og det er forenelig med den korrosjonen man ser på båtene.

Han har aldri vært borti et problem som dette tidligere, fordi det ikke er så ofte det oppstår, mener han.

- Her samles strømmen fra hele sjøen ved øya. Så det er nok båtene som ligger nærmest elektrodeanlegget som blir berørt, sier han.

Han forklarer at strøm som går i vann følger Ohms lov.

- Da får du et spenningsfall, og det er nok til å drive en korrosjonsreaksjon. Når strømmen går i sjøen og kommer fram til en båt, og denne båten har en metallbit som ligger langs båten, så vil strømmen kunne hoppe inn i akslingen i den ene enden og ut igjen i den andre, sier han.

- Lite sannsynlig

Etter at saken ble kjent har Statnett satt Børsen i kontakt med Øyvind Johnsen, korrosjonsingeniør i Corroteam AS. Han har tidligere hatt oppdrag for Statnett, og jobber til vanlig med liknende saker.

Han har også sett på bildene av de ødelagte metallgjenstandene på båtene, og mener derimot at de ikke kommer av strømmen fra anlegget.

- Vi har sett mye av dette. Det er typiske korrosjonsskader på båter som har landstrøm når de ligger fortøyd, sier han til Børsen.

Han forklarer at det handler om at båter ofte får strøm fra land slik at man kan få varme, lys og ladet batteriene når motoren ikke er i drift, og at det kan føre til skader om man ikke tar grep.

- Jeg kan ikke si det 100 prosent sikkert, men det er lite sannsynlig at dette kommer fra Statnetts anlegg. Det må i så fall være at båten ligger like utenfor elektrodene fra anlegget, og at den ikke ligger inne i en vik eller en fjordarm. Hvis båtene ligger helt ytterst på et nes eller liknende, slik at strømmen kan passere forbi, så kan det være at korrosjonsproblemene er forårsaket av anlegget, sier han.

For å kunne bekrefte eller avkrefte det med sikkerhet, må det bli gjort videre undersøkelser i området, sier han.

Statnett sier til Børsen at de ser på saken.

- Vi vet anlegget kan medføre korrosjonsskader i gitte situasjoner og i et begrenset område. Vi gjør våre egne undersøkelser av skadene og er i dialog med de berørte, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Henrik Glette, til Børsen.

Øystein Tvenge opplyser om at han nå har dialog med Statnett om en eventuell erstatning av skadene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer