Bedragerisiktet nordmann utleveres fra Litauen

Mannen i 40-åra har siden desember sittet varetektsfengslet i Litauen, siktet for grovt skattesvik, gjennom det politiet mener er et kriminelt nettverk. Nå skal han framstilles for varetekt i Norge.

VILNIUS: En koordinert politiaksjon fant sted i den litauiske hovedstaden og i Alta 13. desember, da fem personer ble pågrepet. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB
VILNIUS: En koordinert politiaksjon fant sted i den litauiske hovedstaden og i Alta 13. desember, da fem personer ble pågrepet. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Nordmannen som siden desember har vært varetektsfengslet i Litauen, siktet for grovt skattesvik, skal etter planen nå overføres til Norge, og framstilles for varetektsfengsling i Troms og Senja tingrett fredag.

Det bekrefter statsadvokat i Nordland, Cecilie Øiesvold, overfor Børsen.

Mannen i 40-åra ble pågrepet i en storaksjon mot et bemanningsnettverk som mistenkes for å ha drevet omfattende skattesvik i forbindelse med utleie av arbeidskraft til fiskebruk i Nord-Norge.

Helt konkret er han siktet for medvirkning til merverdiavgiftsbedrageri på inntil åtte millioner kroner fra litauiske selskaper i perioden 2017 til 2019, og for å ha gitt uriktige opplysninger til myndighetene om ansattes arbeidstid som reell daglig leder i et litauisk bemanningsselskap. Selskapet er tatt for grove brudd på arbeidsmiljøloven i Norge.

Han nekter selv straffskyld for forholdene, og mener det ikke foreligger noe grunnlag for mistanken.

To nordmenn siktet

Totalt fem personer, fire menn og en kvinne, ble pågrepet i den koordinerte aksjonen, som fant sted i Alta og Vilnius 13. desember.

Blant dem er to nordmenn.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer mannen i 40-åra, opplyser at hans klient har akseptert utlevering siden Høyesterett ikke ville behandle spørsmålet om hans pågripelse i januar.

- Vi har bedt dette påskyndet, slik at vi kan få rettsmøte i Norge og begjære ham løslatt. Det rettsmøtet får vi i morgen. Han vil da bli begjært løslatt, sier Elden til Børsen.

Forsvareren har tidligere opplyst at siktede har gitt omfattende forklaringer over flere dager til norsk og litauisk politi, der han avviser siktelsen. Han fastholder fortsatt disse forklaringene.

- Politiet har ikke gitt uttrykk for noe ønske om supplerende spørsmål til oss. Vi kommer imidlertid til å be om videre avhør fra vår side dersom han blir fengslet og det er noe politiet lurer på, slik at han kan bli løslatt.

Den andre nordmannen ble pågrepet i Alta, men løslatt dagen etter, fortsatt med status som siktet i saken.

- Han har hittil ikke ønsket å forklare seg. Vi vet derfor heller ikke hvordan han stiller seg til siktelsen, sa statsadvokat Øiesvold til Børsen i januar.

Etterforsket flere ganger

Børsen er kjent med nettverket, som siden tidlig på 2000-tallet har skaffet billig litauisk arbeidskraft til den norske fiskerinæringen.

Politiet har etterforsket det i flere år og i flere omganger.

Litauere i ulike selskap har angivelig tatt over hele produksjonslinjer. Blant disse arbeiderne har Arbeidstilsynet påvist omfattende sosial dumping, og ment at hele underleverandør-konstruksjonen var fiktiv. De norske fiskebrukene som benyttet deres tjenester ble bøtelagt.

De to tidligere etterforskningene pågikk fra 2008 til 2010 og fra 2016 til 2018.

Den første endte med en bot til en av bakmennene, nordmannen i 40-åra, for brudd på regnskapsloven. Han ble seinere tiltalt for trygdesvindel, men forlot landet og har aldri møtt i retten.

Den siste ble henlagt på bevisets stilling. Den bøtelagte bakmannen var aldri siktet i denne etterforskningen.

Etterforskningen som nå pågår har sitt utspring i tverretatlige kontroller av fiskerinæringen, utført av A-krimsenteret i Nordland i 2019.

De har resultert i 13 straffesaker under etterforskning, knyttet til ti litauiske og ett norsk selskap, som inngår i nettverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer