Bedt om å roe seg ned

Donald Trump Jr. vitner mandag i sin far Donald Trumps sivile svindelrettssak.

VITNER: Donald Trump junior vitner i retten for andre gang under bedrageri-rettsaken. Reporter: Emma Dalen, Vegard Kvaale. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (DAGBLADET):

Donald Trump junior, som selv er en av de saksøkte, er første vitne for forsvaret i svindelrettssaken. Mandag morgen inntok han vitneboksen ikledd mørkeblå dress og et lyseblått slips.

Han snakker lenge om Trump-organisasjonen, hvor han og broren Eric har titler som visepresidenter.

- Han ga muligheter til mange folk som ikke hadde muligheter, sier Donald junior om faren.

- Du må snakke litt saktere så vi får med oss hva du sier, sier dommer Arthur Engoron etter en lang monolog fra Trumps eldste sønn.

- Jeg skal gjøre mitt beste, sier Donald junior smilende til dommeren.

Protesterer

Det er Trump juniors egen advokat, Clifford Roberts, som stiller spørsmålene. Eldstesønnen forklarer hvordan faren trakk seg ut av forretningsvirksomheten i 2017, da han ble president.

- Eric var mye mer involvert dag til dag etter 2017. Jeg er mer en fyr som fokuserer på det store bildet, sier Donald junior.

Søsteren Ivanka trakk seg også ut av forretningsdriften i 2017 for å bli med faren som seniorrådgiver i Det hvite hus. I 2021 var Trumps presidentperiode over, og Donald junior blir spurt om hvordan organisasjonen har vært strukturert siden da.

PÅ VEI UT: Ivanka Trump etter å ha vitnet i retten onsdag 8. november. Foto: AP Photo / Ted Shaffrey
PÅ VEI UT: Ivanka Trump etter å ha vitnet i retten onsdag 8. november. Foto: AP Photo / Ted Shaffrey Vis mer

- Han kunne vært mer involvert, og han velger å involvere seg i visse ting, sier Donald junior.

Advokatene til justismyndighetene, som har saksøkt Trump og Trump-organisasjonen, protesterer når advokaten til Donald junior legger fram et dokument som har tittelen “Trump-historien”.

- Vi vet ikke hva dette dokumentet er og om det er relevant, sier en av advokatene.

Dommeren konkluderer med at Donald jr. kan vitne om dokumentet, men at dokumentet ikke vil bli lagt ved som et del av bevisene.

Kan miste retten

Donald Trump selv inntok også vitneboksen tidligere denne uka. Der kom han blant annet med beskrivelse av sin egen formue som «mye penger». Samtidig serverte han flere personangrep mot New Yorks justisminister, Letitia James, som står bak søksmålet.

I RETTEN: Tidligere president Donald Trump venter på å vitne under den sivile svindelrettssaken mot ham ved New Yorks høyesterett. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP
I RETTEN: Tidligere president Donald Trump venter på å vitne under den sivile svindelrettssaken mot ham ved New Yorks høyesterett. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP Vis mer

Den tidligere presidenten ble i vitneboksen grillet om detaljer i sine finansdokumenter. Selv hevdet Trump og hans team at spørsmålet dreide seg om hendelser som er foreldet.

Dommer i saken har allerede konkludert med at Trump har begått bedrageri gjennom å blåse opp verdien av eiendelene sine. Nå risikerer han en straff på 250 millioner dollar (om lag 2,75 milliarder kroner) samt å miste retten til å drive forretningsvirksomhet i delstaten New York.

Dette kan i praksis rasere store deler av eiendomsvirksomheten til Trump. Trump jr. bruker selv ordet “sexy” for å beskrive farens eiendomsutvikling.

- Det er bare et sexy sted. Han skapte virkelig et marked for sexy sameier, sier Trump jr. om Trump Tower, som er skyskraper og hovedkvarter for Trump-organisasjonen.

Familien risikerer å måtte selge dette bygget dersom de blir pålagt en hard straff i søksmålet.

Advokaten sjokkerer

En av Trumps advokater, Alina Habba, befinner seg også i retten mandag. Lørdag var hun til stede under en svær UFC-kamp i Madison Square Guarden, hvor også Donald Trump selv var til stede.

På bilder av Habba på X / Twitter står hun sammen med eieren av det amerikanske fotballaget New York Jets, Woody Johnson. Det som vekker mest oppmeksomhet er imidlertid at hun har på seg et halssmykke med bokstavene «FJB».

Blant Trumps tilhengere er dette en velkjent forkortelse for «Fuck Joe Biden». Habba holder også en veske med ordene MAGA (Make America Great Again journ.anm.).

I dag ser det ut til at Habba har lagt igjen både smykket og veska hjemme.

Flere rettssaker

Trump er også tiltalt for å ha forsøkt å omgjøre valgresultatet etter at han tapte mot nåværende president Joe Biden i valget i november 2020.

I tida etter valget skal Trump sammen med andre ha lagt planer for å holde på makta til tross for nederlaget. Det hele endte i et voldelig angrep fra Trump-tilhengere mot Kongressen 6. januar 2021.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

Denne rettssaken skal etter planen starte 4. mars 2024.

- Jeg vil at denne rettssaken skal bli sett av alle i hele verden. Påtalemyndigheten ønsker å fortsette denne parodien i mørket, og jeg ønsker sollys, sier ekspresidenten selv på scenen under et valgkamparrangement i New Hampshire, ifølge New York Times.

Han benekter å ha gjort noe galt i noen av de mange sakene han er involvert i. I stedet kaller Trump alt en politisk heksejakt.

I rettsdokumenter fredag gjentar Trumps advokater at tiltalen mot ekspresidenten er politisk motivert.

Trump er nå favoritt til å bli Republikanernes presidentkandidat i valget neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer