Ni av ti innbyggere i Venezuela er fattige. De må jobbe i én måned og 13 dager for å ha råd til én kylling til middag. Medisiner finnes kun for eliten. Barn dør på sykehus fordi de ikke får elementær medisinsk hjelp.
Landet som lenge var Latin-Amerikas rikeste, som sitter på de største påviste oljereservene i verden og har en godt utdannet middelkrise, lider.

«Løgner», kaos og vold. Dette har skjedd i Venezuela
Samtidig hevder nå USAs spesialutsending for Venezuela, Elliot Abrams, at landets president Nicolás Maduro har sendt olje for 8 milliarder kroner til Cuba midt i Venezuelas humanitære krise.
- Milliarder til Kina og Russland
Abrams sier at Maduro har pengene som skal til for å gjøre noe med mangelen på mat og medisiner i landet. Men presidenten har i stedet prioritert å betale ned lån til Russland og Kina - og fortsatt å sende olje til Cuba, Venezuelas hovedallierte i regionen, lyder påstandene fra spesialutsendingen.
– Regimet betalte det russiske oljeselskapet Rosneft over én og en halv milliard dollar i gjeldsreduksjon, sa Abrams onsdag.
Venezuela har sendt olje verdt litt under 3 milliarder dollar, om lag 27 milliarder norske kroner, til Kina og olje for 900 millioner doller, i overkant av 8 milliarder kroner, til Cuba, ifølge USA.
– Det er omtrent 5 milliarder dollar som kunne ha blitt brukt på mat og medisiner, sa Abrams.
- Kjøper militært utstyr
Maduro skal også ha inngått kontrakter verdt 209 millioner dollar om kjøp av militært utstyr fra Russland.
USA anser ikke Nicolás Maduro for å være Venezuelas legitime president. Landet har innført en rekke sanksjoner mot Venezuela.
Sanksjonene gjelder ikke kjøp av mat og medisiner, og Abrams mener Maduro ikke har kjøpt nok mat til å møte behovet hos befolkningen.
Trump-administrasjonen beskylder den cubanske regjeringen for å støtte Maduros sikkerhets- og etterretningstjeneste. Maduro har holdt på makten til tross for at han er utfordret av et parallelt presidentskap ledet av opposisjonsleder Juan Guaidó.
