Befolkningen lider: - Sender milliarder til Kina

USAs spesialutsending for Venezuela hevder landets president Nicolás Maduro har sendt olje for 8 milliarder kroner til Cuba midt i Venezuelas humanitære krise.

DEMONSTRERER: President Nicolás Maduro har blitt møtt av store protester i Venezuela. Her fra en demonstrasjon i 2017. USA beskylder Maduro for å sende olje og betale ned gjeld til allierte framfor å fø befolkningen i landet. Foto: Carlos Garcia Rawlins   / Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: President Nicolás Maduro har blitt møtt av store protester i Venezuela. Her fra en demonstrasjon i 2017. USA beskylder Maduro for å sende olje og betale ned gjeld til allierte framfor å fø befolkningen i landet. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ni av ti innbyggere i Venezuela er fattige. De må jobbe i én måned og 13 dager for å ha råd til én kylling til middag. Medisiner finnes kun for eliten. Barn dør på sykehus fordi de ikke får elementær medisinsk hjelp.

Landet som lenge var Latin-Amerikas rikeste, som sitter på de største påviste oljereservene i verden og har en godt utdannet middelkrise, lider.

Samtidig hevder nå USAs spesialutsending for Venezuela, Elliot Abrams, at landets president Nicolás Maduro har sendt olje for 8 milliarder kroner til Cuba midt i Venezuelas humanitære krise.

- Milliarder til Kina og Russland

Abrams sier at Maduro har pengene som skal til for å gjøre noe med mangelen på mat og medisiner i landet. Men presidenten har i stedet prioritert å betale ned lån til Russland og Kina - og fortsatt å sende olje til Cuba, Venezuelas hovedallierte i regionen, lyder påstandene fra spesialutsendingen.

– Regimet betalte det russiske oljeselskapet Rosneft over én og en halv milliard dollar i gjeldsreduksjon, sa Abrams onsdag.

Venezuela har sendt olje verdt litt under 3 milliarder dollar, om lag 27 milliarder norske kroner, til Kina og olje for 900 millioner doller, i overkant av 8 milliarder kroner, til Cuba, ifølge USA.

– Det er omtrent 5 milliarder dollar som kunne ha blitt brukt på mat og medisiner, sa Abrams.

KUPPFORSØK: Demonstranter til støtte for kuppforsøket i Venezuela blir på denne videoen meid rett ned av et militært kjøretøy. Video: Noticias Caracol Vis mer

- Kjøper militært utstyr

Maduro skal også ha inngått kontrakter verdt 209 millioner dollar om kjøp av militært utstyr fra Russland.

USA anser ikke Nicolás Maduro for å være Venezuelas legitime president. Landet har innført en rekke sanksjoner mot Venezuela.

Sanksjonene gjelder ikke kjøp av mat og medisiner, og Abrams mener Maduro ikke har kjøpt nok mat til å møte behovet hos befolkningen.

Trump-administrasjonen beskylder den cubanske regjeringen for å støtte Maduros sikkerhets- og etterretningstjeneste. Maduro har holdt på makten til tross for at han er utfordret av et parallelt presidentskap ledet av opposisjonsleder Juan Guaidó.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer