- Vi er vitne til begynnelsen på slutten av den fossile æraen, og vi må forberede oss på den neste epoken, sier sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol til Financial Times.
- Dette viser at klimapolitikk virker, legger han til.
- Historisk vendepunkt
Det har gått opp for de aller fleste at utslipp av CO₂ varmer opp jorda i et tempo som mange frykter kan få katastrofale konsekvenser.
Sentralt i å snu utviklingen er å redusere bruken av fossile energikilder, som verden de siste åra har etterspurt stadig mer av. Det kan det være en slutt på.

E24: Handlet aksjer 72 ganger
IEA anslår at etterspørselen etter olje, naturgass og kull vil nå toppen dette tiåret, før forbruket vil begynne å dale.
- Verden er på vei mot et historisk vendepunkt, skriver Birol i et innlegg i FT.
Han sier det hovedsakelig er drevet av en spektakulær vekst i grønn energiteknologi, strukturelle endringer i Kinas økonomi og de negative ringvirkningene av klimaendringer.
- Ikke umulig
IEAs anslag er ikke en umulighet, ifølge Bjarne Schieldrop, sjef for råvarer i SEB.
Når veksten i ikke-fossil energi når et visst nivå, anslag peker mot 2025-2026, vil etterspørselen etter fossil energi - som er langt mindre effektiv - avta.
Schieldrop forklarer at konsumveksten for fossil energi totalt - for olje, gass og kull - har ligget på 4,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag per år de siste 20 åra til 2019.

Nedjusterer: - To massive sjokk
- Hovedveksten i global energiforsyning har så langt har vært fossil. Og så vet vi at energieffektiviteten i fossil energi for oppvarming er 100 prosent. For kraftforsyning er den kanskje 40-50 prosent, og for biltrafikk kanskje 30 prosent. Totalt sett er energieffektiviteten, litt forenklet, rundt 45 prosent.
Med andre ord går rundt 55 prosent tapt. Effektiv konsumvekst er ikke dermed ikke 4,5, men snarere 2 millioner fat per dag per år, ifølge Schieldrop.
Nær 100 prosent utnyttelse
- Så er spørsmålet: når er det produksjonsøkningen i ikke-fossil energi, biodrivstoff, sol, vind, kjernekraft og vannkraft i sum er større enn 2 millioner fat oljeekvivalenter per dag per år. Når dette skjer, så vil essensielt veksten i konsum av fossil energi stoppe opp og så vil i økende grad det eksisterende konsumet av fossil energi fortrenges når ikke-fossil energi vokser enda sterkere.
- Det er denne dynamikken som IEA peker på og som de mener vil slå inn i dette tiåret. Anslag fra Bloomberg peker også mot at dette vil skje rundt 2025-2026.

- Rentetoppen kan være nådd
De seineste tallene fra IEA i sommer anslår at global ikke-fossil energi vil øke med et sted mellom 1,5 millioner og 1.8 m fat per dag per år i 2024, ifølge SEB-analytikeren.
- Men dette er jo effektiv, elektrisk energi som utnyttes nærmest 100 prosent. Den har ikke samme effektivitetstapet på rundt 55 prosent som fossil energi, sier Schieldrop.
- Grunn til å være optimist
Birol viser til «World Energy Outlook», rapporten IEA vil slippe neste måned, der byrået vil utdype hvorfor verden står ved et «historisk vendepunkt».
«Dette er første gang en topp i etterspørselen er synlig for hvert [fossilt] brensel dette tiåret - tidligere enn mange forventet.»
Det ventede etterspørselsfallet er imidlertid «ikke i nærheten» av bratt nok til å i seg selv sørge for at 1,5 graders-målet nås, advarer Birol. Til det trengs kraftigere og raskere tiltak fra politikere.

Frykter norske biler selges til Russland
- Det er jobben hans å være pessimist, være bekymret og si at det ser mørkt ut, sier Schieldrop og legger til:
- Det vi vet, er at vi har alt vi trenger av teknologi for å løse klimakrisen. Det er all grunn til å være optimist med hensyn til klimautfordringen rent teknologisk. Det er snakk om implementering.