IMFs World Economic Outlook

- Begynner å bite

Sentralbankenes rentehevinger og Russlands krig i Ukraina fortsetter å tynge den økonomiske aktiviteten, skriver IMF.

RENTEHEVINGER: Sentralbanker verden over, som den europeiske (ESB), har gått til krig mot inflasjonen ved hjelp av rentevåpenet. Det tynger den økonomiske aktiviteten, skriver IMF i rapporten. Foto: Arne Dedert / dpa via AP / NTB
RENTEHEVINGER: Sentralbanker verden over, som den europeiske (ESB), har gått til krig mot inflasjonen ved hjelp av rentevåpenet. Det tynger den økonomiske aktiviteten, skriver IMF i rapporten. Foto: Arne Dedert / dpa via AP / NTB Vis mer
Publisert

«Den globale kampen mot inflasjon, Russlands krig i Ukraina og en gjenoppblomstring av covid-19 i Kina tynget den globale økonomiske aktiviteten i 2022, og de to første faktorene vil fortsette å gjøre det i 2023.»

Det skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) sin ferske World Economic Outlook.

Oppjusterer vekstprognosene

Den globale veksten ventes å falle fra anslått 3,4 prosent i 2022, til 2,9 prosent i 2023.

Vekstanslaget for 2023 er 0,2 prosentpoeng høyere enn de spådde ved forrige rapport i oktober - noe de setter i sammenheng med «positive overraskelser og større motstandskraft enn forventet i en rekke økonomier.»

- Tynger økonomisk aktivitet

Anslaget er imidlertid fortsatt lavere enn det historiske gjennomsnittet, på 3,8 prosent.

Det lave vekstanslaget for året knyttes hovedsakelig til at sentralbanker verden rundt hever renta, samt ringvirkninger av krigen.

«Sentralbankenes økte renter og Russlands krig i Ukraina fortsetter å tynge den økonomiske aktiviteten», skriver IMF.

I eurosonen anslår IMF at veksten bunner ut på 0,7 prosent i 2023, før den stiger til 1,6 prosent i 2024. For USAs del anslås det et vekstfall fra 2 prosent i 2022, til 1,4 prosent i 2023, og videre ned til 1 prosent 2024.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.