Ekstrabudsjettet

Beholder Erna-kuttene

Venstresida har rast mot Solberg-regjeringens kutt i velferdsgoder til samfunnets svakeste. Ap/Sp-regjeringen lar likevel de aller fleste stå i sitt ekstrabudsjett.

BEHOLDER FLERE KUTT: Ap og Sp er blant partiene som har rast mot Solberg-regjeringens «usosiale» kutt. Likevel blir de aller fleste stående i budsjettet som ble lagt fram av finansminister Trygve Slagsvold Vedum mandag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEHOLDER FLERE KUTT: Ap og Sp er blant partiene som har rast mot Solberg-regjeringens «usosiale» kutt. Likevel blir de aller fleste stående i budsjettet som ble lagt fram av finansminister Trygve Slagsvold Vedum mandag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kutt i brillestøtten til svaksynte barn og kutt i støtten til tannregulering for barn og unge. Kutt i barnetillegget for uføre og i fysioterapi for kronikere.

Mens de har kuttet i formuesskatten har Solberg-regjeringen samtidig kuttet i flere velferdsordninger til enkeltgrupper i samfunnet. Disse velferdskuttene har nærmest blitt symbolsaker for venstresidas kritikk av den avgåtte Solberg-regjeringen.

Men de fleste av kuttene blir stående i Støre-regjeringens «ekstrabudsjett» som ble lagt fram mandag.

- Mye spor av Erna

Venstresida har møtt kuttene med hardt retorisk skyts, og kritisert høyresida for å prioritere de rikeste på bekostning av samfunnets svakeste.

I Arbeiderpartiets 100-dagersplan lovet partiet både å gjeninnføre feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige og å forbedre ordningen med brillestøtte.

Men i Ap/Sp-regjeringens ekstrabudsjett, deres endringer på statsbudsjettet for neste år, blir altså flere av kuttene stående.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har også latt Solberg-regjeringens siste hilsen, en økning i egenandelene i helsevesenet, stå.

- Det blir litt mye spor av Erna Solberg i Jonas Gahr Støres første budsjett som statsminister. Og det tror jeg ikke er det folk ville ha når de stemte på en helt ny kurs. Jeg tror man ville ha noe helt annet, sier finanspolitisk talsperson Marie Sneve Martinussen i Rødt.

- Det er noen av de siste triksene som Høyre-regjeringen gjorde på vei ut døra som den nye regjeringen rett og slett har adoptert, for eksempel å kutte i ferietillegget for de arbeidsledige, fortsetter Martinussen.

Frp-leder Sylvi Listhaug kaster seg på kritikken.

- Det er jo i så fall litt spesielt. Det har man jo brukt veldig mye tid på å kritisere, sier Listhaug til Dagbladet.

- Overrasket

Etter å ha sett regjeringens forslag til nytt budsjett, er også SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, overrasket over at flere av kuttene står ved lag.

- Både Ap og Sp har vært tydelige i kritikken her, så vi er overrasket over dette. Dette er smålige og usosiale kutt som rammer dem som har minst aller hardest, sier Kaski til Dagbladet.

SV-toppen skal lede forhandlingene med Ap og Sp når de nå skal sikre flertall for budsjettet i Stortinget. Hun mener dette er målrettede kutt fra Solberg-regjeringen som blir viktig for SV å se på i budsjettforhandlingene de nå skal inn i.

- Er dette et av feltene dere vil prioritere i budsjettforhandlingene?

- Det er helheten på klima og på omfordeling som blir viktig for SV. Vi vet godt at du ikke får bøtet på åtte års politikk i ett budsjett, men de usosiale kuttene er noe vi vil se nærmere på.

SV har selv for under ett år siden fremmet forslag for Stortinget om å fjerne ti såkalte usosiale kutt fra statsbudsjettet.

Viser til andre grep

En ordning regjeringen velger å gjøre noe med, er ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP-ordningen). Denne forlenges etter kutt fra den blågrønne regjeringen.

NYTT BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er godt fornøyd med deres endringer i neste års statsbudsjett. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum viser videre til at regjeringen gjør mange viktige grep for de svakeste og mest sårbare i samfunnet i sitt budsjett.

- For eksempel det som gjelder ekstra ressurskrevende tjenester, altså de som trenger alle mest hjelp rundt om i kommunene. Ofte er dette personer med tunge funksjonshemninger. Der legger vi inn 300 millioner kroner. Vi øker også støtten til barnevernet og til barn som trenger ekstraordinære tiltak, sier Vedum til Dagbladet.

Når det gjelder brillestøtten mener finansministeren det finnes gode grunner til å ikke reetablere ordningen som den var.

- Det var svakheter i den gamle ordningen. Vi vil gå dypere i den saken og se om vi kan få på plass en mer forutsigbar modell framover, sier Vedum.

- Skulle gjerne gjort mer

Statsminister Jonas Gahr Støre innrømmer at de ikke har fått tid og rom til alt de ønsker seg i dette budsjettforslaget.

- Det er knappe uker. Derfor er jeg fornøyd med det. For det setter en ny retning. Det er veldig, veldig kort tid å jobbe med budsjettet på. Da kan du ikke gjøre noe annet enn å ta noen områder, sier Støre til Dagbladet.

Støre sier at økningen i egenandeler er en av tingene han gjerne skulle gjort noe med.

- Og det er flere ting her jeg gjerne skulle gjort mer på. Men vi klarer ikke alt på tre uker. Vi klarer ikke å rette opp åtte år på tre uker, og det er jeg helt ærlig på.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer