Beklager etter barissjokk

Flytopp havnet i turbulens etter barisbilde på LinkedIn.

FIKK REFS: AirAsia-sjef Tony Fernandes fikk kritikk etter å ha postet dette bildet på LinkedIn. Foto: LinkedIn
FIKK REFS: AirAsia-sjef Tony Fernandes fikk kritikk etter å ha postet dette bildet på LinkedIn. Foto: LinkedIn Vis mer
Publisert

Tony Fernandes, toppsjefen for AirAsia, måtte foreta en digital nødlanding etter at han denne uka postet et bilde på nettstedet LinkedIn, som førte til turbulens.

I posten på nettstedet snakket Fernandes varmt om selskapets kultur, men det var altså først og fremst bildet som ga Fernandes problemer: Han satt nemlig i bar overkropp og fikk en massasje, skriver CNN.

Flytoppen skrev at han hadde hatt en «stressende uke», og at en kollega foreslo at han fikk en massasje.

«Man må elske Indonesia og kulturen i AirAsia som gjør at jeg kan få en massasje og gjennomføre et ledermøte», skrev Fernandes.

Bildet utløste kritikk

Bildet utløste raskt kritikk fra flere, som mente at oppførselen hans var uprofesjonell. En av kritikerne poengterte at oppførselen kunne føre til at andre folk på arbeidsplassen følte seg ukomfortable.

- Jeg tror ikke kvinnene i selskapet ditt vil være komfortable eller trygge i denne konteksten, og siden du er sjef vil de sannsynligvis ikke si noe. Du er åpenbart en smart leder som bryr deg om kultur, men dette er ikke måten å skape en støttende og trygg kultur på, skriver en av kritikerne.

Rundt 100 personer kommenterte bildet, og det store flertallet av dem mente at Fernandes burde ta grep for å rydde opp i det de mente var en kraftig feilvurdering.

Beklaget og slettet

Etter noen dager slettet Fernandes bildet. Til Bloomberg forklarer Fernandes at han nettopp hadde gjennomført en 18 timer lang flyreise, og hadde smerter.

- Man kan aldri forklare tankeprosessen bak et innlegg, så jeg slettet det. Jeg mente ikke å støte noen, sier Fernandes.

Det skal anføres at ikke alle anså posten for å være upassende. Enkelte roste toppsjefen for å ha mot til å vise fram sin nakne overkropp i all sin prakt.

«Asias Richard Branson»

Fernandes er best kjent for å ha relansert flyeselskapet AirAsia, regionenes først lavprisselskap. Han er nå administrerende direktør for flyeselskapets eier Capital A.

Han har av noen fått tilnavnet «Asias Richard Branson», fordi han startet sin karriere i den britiske milliardærens Virgin Group, der de to mennene også ble venner.

Han kjøpte AirAsia, som hadde gått konkurs, for 26 cent i 2001, og det er fremdeles regionens ledende lavprisselskap.

I fjor endret AirAsia Group navn til Capital A, i et forsøk på å vise at selskapet er «mer enn bare et flyselskap», ifølge en uttalelse fra selskapet.

Eide fotballklubb

Fotballinteresserte nordmenn vil nok også ta seg i å dra kjensel på den malaysiske forretningsmannen, og det med rette. I tolv år var han nemlig eier av det engelske fotballaget Queens Park Rangers.

Han kjøpte London-klubben i 2011, men i sommer ble det annonsert at han ikke lenger har noe eierskap i klubben.

- Avgjørelsen om å trekke meg ut har blitt gjort med et tungt hjerte, sa Fernandes, ifølge BBC.

I løpet av sin tid som eier var klubben innom Premier League, men de klarte aldri å etablere seg i den engelske toppdivisjonen.

Fernandes selv har, som hans bariskritikere var inne på, lenge vært opptatt av å dyrke fram en åpenhetskultur på arbeidsplassen.

- Jeg ønsker at folk skal kunne være seg selv, sa han i et intervju med CNN i 2007.

Men det finnes åpenbart grenser for hvor mye seg selv folk synes en toppsjef kan tillate seg å være på nettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer