Beklager etter Epstein-møter

Kronprinsesse Mette-Marit møtte den overgrepsdømte finansmannen flere ganger.

KOMMENTAR: Geir Ramnefjell om hvorfor Mette-Marit nå beklager sine møter med Jeffrey Epstein. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Mette-Marit møtte den avdøde og overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein en rekke ganger. Det kommer fram i en avsløring fra Dagens Næringsliv.

Hun skal ha møtt han ved en rekke anledninger, flere år etter at han tilsto og sonet for seksuelle overgrep. Nå beklager kronprinsessa:

- Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, forklarer hun til DN, via Slottet.

- BURDE UNDERSØKT: Kronprinsessa mener hun burde sjekket opp Epsteins fortid. Foto: NTB scanpix
- BURDE UNDERSØKT: Kronprinsessa mener hun burde sjekket opp Epsteins fortid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Møttes i Oslo

Jeffrey Epstein ble i 2008 dømt for å ha betalt ei mindreårig jente for seksuelle tjenester, noe han sonet 13 måneder for. Han inngikk da et hemmelig forlik og unngikk på den måten det som i verste fall kunne blitt en livstidsdom.

Tidligere i år ble han siktet for menneskehandel og overgrep mot unge jenter og kvinner. Han tok sitt eget liv i varetekt i august.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Flere ganger mellom 2011 og 2013 møtte de to hverandre. De skal ha blitt introdusert av felles bekjente i utlandet. De fleste møtene var i USA, men de to har også møtt hverandre i Oslo. Ved alle møtene skal andre personer ha vært til stede.

Kronprins Haakon har på sin side bare møtt Epstein én gang, da de møtte ham tilfeldig på gata under en ferietur på St. Barts i 2012.

- Uttrykke sympati

Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, hevder at kronprinsparet ikke visste noe om Epsteins kriminelle fortid. Hun hevder også at kronprinsessa bestemte seg for å kutte båndene med Epstein i 2013, fordi hun opplevde at han prøvde å utnytte forbindelsen han hadde med henne overfor andre.

- BEKLAGER: Kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein flere ganger. Slottet hevder at verken hun eller kronprins Haakon visste at Epstein allerede den gang var dømt for overgrep. Nå beklager kronprinsessa. Foto: NTB scanpix
- BEKLAGER: Kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein flere ganger. Slottet hevder at verken hun eller kronprins Haakon visste at Epstein allerede den gang var dømt for overgrep. Nå beklager kronprinsessa. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsessa ønsker å uttrykke sympati overfor ofrene til den avdøde serieovergriperen.

- Gjennom mitt langvarige arbeid med internasjonale helsespørsmål har jeg sett på nært hold de store skadene seksuelle overgrep påfører barn og kvinner. Vi har alle medansvar for å bekjempe seksuelle overgrep og støtte ofrene, og jeg ønsker å uttrykke min dype sympati og solidaritet med ofrene for de overgrep Jeffrey Epstein har begått, forklarer Mette-Marit til DN.

Guri Varpe har fått spørsmål fra Børsen, men svarer bare følgende:

- Vi har ingen ytterligere kommentar utover svaret vi har gitt til Dagens Næringsliv, skriver hun i en tekstmelding.

Avviser støtte

I november meldte DN at tankesmia International Peace Institute (IPI), som ledes av tidligere statsråd Terje Rød-Larsen, har mottatt flere millioner fra stiftelsen til Jeffrey Epstein.

IPI opplyste den gang at de vil donere vekk en tilsvarende sum som de mottok fra Epsteins stiftelse Gratitude America, 375 000 dollar, til programmer som støtter ofre for menneskehandel og seksuelle overgrep.

KONSPIRASJONSTEORIER RUNDT DØDSFALLET: I august ble den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein funnet død på cella si i New York. Video: Video: Vegard Kvaale/ CNN/ NTB Scanpix Vis mer

Ved Kronprinsparets Fond avviser de resolutt tanken på at Epstein noen gang skal ha hatt noe med fondet å gjøre.

- Vi har ikke fått støtte fra Epstein noen gang. Vi har ikke hatt noe med ham å gjøre, og har stort sett gode solide norske støttespillere, sier Tonje G. Apeland, seniorrådgiver i Kronprinsparets Fond, til Børsen.

Alvorlige anklager

Jeffrey Epstein ble i sommer pågrepet og tiltalt for menneskehandel. Han hevdet sin uskyld, men tok altså livet sitt i starten av august.

Han var tidligere kapitalforvalter og har vært venn med både ekspresident Bill Clinton, britiske prins Andrew og president Donald Trump.

Ifølge New York Magazine tjente finansmannen sin formue med selskapet Epstein and Co., som han startet opp i 1982. Her hjalp Epstein rikinger med mer enn én milliard kroner i formue med å forvalte økonomien.

Epstein har de siste åra bodd i en leilighet på 4600 kvadratmeter på Manhattan. Han eier også en villa på Palm Beach og en svær gård i New Mexico.

Blant Epsteins venner finner vi president Bill Clinton, den tidligere statsministeren i Israel Ehud Barak, prins Andrew av Storbritannia og et skuespillerkobbel med Kevin Spacey i front. Han har også vært å se på fester sammen med president Donald Trump.

Etter at den siste tiltalen, brøt samtlige av hans mektige venner med ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer