BNP-fall:

Bekmørk rekord for Storbritannia

De nye tallene var bedre enn fryktet, men viser likevel en brutal kollaps for britisk økonomi.

BRUTAL NEDTUR: Fallet i den britiske økonomien i årets andre kvartal er det største som er registrert siden målingene startet på 50-tallet. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
BRUTAL NEDTUR: Fallet i den britiske økonomien i årets andre kvartal er det største som er registrert siden målingene startet på 50-tallet. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den britiske økonomien stupte med rekordhøye 19,8 prosent mellom april og juni, da coronakrisen dro etterspørselen til bunns og effektivt stengte ned en lang rekke bedrifter, skriver britiske Telegraph.

Tallene, som er offentliggjort av Storbritannias statistiske byrå (ONS), utgjør det største kvartalsfallet som noen gang er registrert for landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

Et tidligere anslag tydet på et større fall på 20,4 prosent i andre kvartal, men etter en ny gjennomgang av en større mengde data er tallet justert noe ned.

Likevel er det ikke lystig lesing for øyboerne.

«BNP-fallet er så vidt bedre enn fryktet - men fortsatt grusomt», oppsummerer avisa.

ERTING?: Da Storbritannias statsminister Boris Johnson talte fra et skolebibliotek, var det noe helt annet enn talen som ble diskutert på Twitter. Video: Twitter/@10DowningStreet Vis mer

Frykter nye grep

Storbritannia er et av landene som er hardest rammet av coronaviruset i verden, dersom man ser på det totale antallet dødsfall - som nå har oversteget 42 000.

Den siste tida har smittetallene tatt seg opp igjen, og flere varsler nå et nytt hopp i arbeidsledighet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ruth Gregory fra konsulentfirmaet Capital Economics er bekymret for at nye coronatiltak fra den britiske regjeringen vil kunne gjøre vondt verre.

- Risikoen nå er at nye inngrep sender den pågående oppturen i revers, sier hun til Reuters.

Varslet verste tall på 300 år

Allerede i begynnelsen av mai gikk den britiske sentralbanken ut med en advarsel som sendte en støkk i det britiske samfunnet.

Den gang viste prognosene at landets BNP kunne falle med hele 14 prosent i år, som følge av coronakrisen.

Dersom sentralbankens prognoser skulle slå til, ville Storbritannia stå overfor den største økonomiske nedturen i landet på over 300 år – siden deler av Europa ble lagt brakk av «den store frosten» i 1709.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer