Bekmørkt hele neste år

Lønnskutt, nedskjæringer og elendig inntjening. Utsiktene er dystre uansett hvor Norges Bank snur seg.

MØRKE SKYER: Eksperter, ledere og partene i arbeidslivet tror alle på reallønnsnedgang det kommende året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MØRKE SKYER: Eksperter, ledere og partene i arbeidslivet tror alle på reallønnsnedgang det kommende året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har spurt folk flest, næringslivsledere, partene i arbeidslivet og økonomiske eksperter om hvordan de vurderer utsiktene de neste 12 månedene.

Svarene etterlater ingen tvil om at coronakrisa sender sjokkbølger uten sidestykke inn i norsk økonomi.

Kutt i kjøpekraft

Arbeidsgiverorganisasjonene venter en årslønnsvekst for 2020 på 1,8 prosent. Arbeidstakerorganisasjonene er et lite knepp mer optimistiske med en forventning om 2,1 prosent. På begge sider av bordet er anslaget nedjustert med over 1 prosentpoeng fra forrige undersøkelse før coronakrisa.

Samtidig ser partene i arbeidslivet for seg en prisvekst på 2,2 prosent om et år, hvilket innebærer at det ligger an til en reallønnsnedgang for de fleste av oss.

Blant folk flest (husholdningene) er forventningene enda dystrere. De ser for seg en lønnsvekst på 1,4 prosent og en prisvekst på 2,5 prosent et år fram i tid.

Økonomiekspertene sier de venter en årslønnsvekst på 1,5 prosent og næringslivslederne 1,6 prosent.

Færre ansatte

Politikerne har stablet på beina krisepakker i milliardklassen for å holde næringslivet flytende gjennom coronakrisa. Næringslivslederne ser uansett mørkt på det kommende året:

  • Over halvparten (51,6 prosent) venter lavere inntjening det kommende året. Det er en økning på 30 prosent fra forrige kvartal.
  • Bare en av seks ledere i næringslivet tror på økt inntjening - ned 13 prosent.
  • Tre av ti næringslivsledere tror de har færre ansatte om et år - opp 18 prosentpoeng fra før coronakrisa.
  • Andelen næringslivsledere som tror de vil ha flere ansatte om et år er halvert fra 33 prosent til 17 prosent.

Dyrere innkjøp

Fordi kronekursen har svekket seg kraftig de siste ukene, har innkjøpsprisen skutt i været for mange norske bedrifter.

Næringslivslederne sier i undersøkelsen at de venter en kraftig økning i innkjøpsprisene også framover. Hele 61 prosent sier de venter økte innkjøpspriser, noe som er den høyeste andelen på 18 år.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Over halvparten av økonomene (51,9 prosent) tror at den effektive kronekursen vil være styrket om 12 måneder. Det er opp fra under 40 prosent før coronakrisa.

Bredt anlagt

Rundt 500 bedriftsledere i bedrifter med 20 ansatte eller flere er intervjuet, i tillegg til økonomer i finansnæringa og akademia, partene i arbeidslivet og privatpersoner i norske husholdninger.

Norges Bank gjennomfører slike undersøkelser fire ganger i året. Bakgrunnen for det er at Norges Bank i utgangspunktet fastsetter styringsrenta mot et «mål om lav og stabil inflasjon».

- Forventninger til den framtidige prisutviklingen kan i seg selv spille en rolle for den faktiske prisutviklingen. En regelmessig spørreundersøkelse kan bidra til større innsikt i disse spørsmålene, sier Norges Bank.

Undersøkelsen er gjennomført i tidsrommet 27. april til 14. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer