Bekmørkt hele neste år

Lønnskutt, nedskjæringer og elendig inntjening. Utsiktene er dystre uansett hvor Norges Bank snur seg.

MØRKE SKYER: Eksperter, ledere og partene i arbeidslivet tror alle på reallønnsnedgang det kommende året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MØRKE SKYER: Eksperter, ledere og partene i arbeidslivet tror alle på reallønnsnedgang det kommende året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har spurt folk flest, næringslivsledere, partene i arbeidslivet og økonomiske eksperter om hvordan de vurderer utsiktene de neste 12 månedene.

Svarene etterlater ingen tvil om at coronakrisa sender sjokkbølger uten sidestykke inn i norsk økonomi.

Kutt i kjøpekraft

Arbeidsgiverorganisasjonene venter en årslønnsvekst for 2020 på 1,8 prosent. Arbeidstakerorganisasjonene er et lite knepp mer optimistiske med en forventning om 2,1 prosent. På begge sider av bordet er anslaget nedjustert med over 1 prosentpoeng fra forrige undersøkelse før coronakrisa.

Samtidig ser partene i arbeidslivet for seg en prisvekst på 2,2 prosent om et år, hvilket innebærer at det ligger an til en reallønnsnedgang for de fleste av oss.

Blant folk flest (husholdningene) er forventningene enda dystrere. De ser for seg en lønnsvekst på 1,4 prosent og en prisvekst på 2,5 prosent et år fram i tid.

Økonomiekspertene sier de venter en årslønnsvekst på 1,5 prosent og næringslivslederne 1,6 prosent.

Færre ansatte

Politikerne har stablet på beina krisepakker i milliardklassen for å holde næringslivet flytende gjennom coronakrisa. Næringslivslederne ser uansett mørkt på det kommende året:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer