NSM-skandalen

Bekrefter Mehl-vurdering i dag

Justisminister Emilie Enger Mehls (Sp) rolle i låneskandalen i NSM blir tema under dagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) blir tema når kontrollkomiteen møtes i ettermiddag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) blir tema når kontrollkomiteen møtes i ettermiddag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Fremskrittspartiets Carl I. Hagen krever at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) får på plass en dato for når hun - i løpet av denne uka - vil komme til Stortinget med en redegjørelse om låneskandalen i NSM.

Hagen uttalte til Dagbladet i går at dette må skje innen kontrollkomiteens møte klokka 14.00 i dag.

Hvis ikke vil Hagen foreslå at komiteen åpner sak og sender brev til Mehl med flere spørsmål om saken. Han har allerede skrevet et utkast.

Diskuteres i dag

Kontrollkomiteens leder, Peter Frølich (H), bekrefter nå overfor Dagbladet at saken blir tema under dagens møte.

Frølich later til å ha det litt mindre travelt enn Frp-veteran Hagen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

- Jeg har sagt at saken helt åpenbart hører hjemme i kontrollkomiteen. Framgangsmåten skal diskuteres i komiteen i dag, men jeg er tilhenger av å håndtere ting rolig og grundig, sier han, og utdyper:

- Det vil kreve litt tålmodighet mens sakens faktum klarlegges. Statsråden vet at Stortinget forventer informasjon, og det legger jeg til grunn at vi får.

Ingen avtale

Etter det Dagbladet får opplyst, er det tirsdag formiddag ennå ikke gjort noen avtale om når Mehl eventuelt kan komme til Stortinget med en NSM-redegjørelse.

En praktisk utfordring er at Stortingets møteprogram er relativt tett og med flere planlagte kveldsmøter nå i de ulike komiteenes budsjettinnspurter.

Stortingets siste planlagte møtedag i 2023 er onsdag 20. desember.

Ulovlig lån

NSM-skandalen sprakk fredag. Da ble det klart at direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, gikk på dagen etter at det ble kjent at NSM på egen hånd har tatt opp et lån på 200 millioner kroner i privatmarkedet.

Mehls eventuelle ansvar for skandalen vil bli et naturlig tema for kontrollkomiteen. Spørsmålet er hva Justisdepartementet har hatt av kunnskap om det ulovlige lånet og på hvilket tidspunkt.

Det inkluderer også om departementet har sittet på informasjon som burde ha utløst oppfølgingsspørsmål om leieavtalen på et tidligere tidspunkt.

Hagen vil også vite mer om den eksterne granskingen som Mehl har kunngjort.