Rødehavet:

Bekrefter nytt angrep

Et norsk-eid skip har blitt utsatt for angrep i Rødehavet. Det kan skyldes en feil.

ANGREP: Det norsk-eide skipet M/V Swan Atlantic har blitt utsatt for et angrep mandag. Foto: VesselFinder
ANGREP: Det norsk-eide skipet M/V Swan Atlantic har blitt utsatt for et angrep mandag. Foto: VesselFinder Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rederiforbundet skal ha et hastemøte med Utenriksdepartementet tirsdag. Det melder NTB. Bakteppet er den dramatiske situasjonen i Rødehavet.

Tidligere mandag bekreftet amerikanske myndigheter at oljetankskipet M/V Swan Atlantic er det siste i rekken som har blitt angrepet sør i Rødehavet. Det melder Reuters.

- Dagens angrep understreker ytterligere alvoret i situasjonen, uttaler direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund til NTB.

Skipet skal ha blitt angrepet av flere raketter fra et houti-kontrollert område mandag. Ifølge E24 er skipet eid av norske Inventor Chemical Tankers.

- Skipet er truffet av et objekt. Vi har koblet inn alle som skal kobles inn. Så langt har vi ingen skaderapporter eller bilder, sier Øystein Elgan, daglig leder for Inventor Chemical Tankers, til avisa.

Vet lite

Ingen om bord skal være skadet.

- Om bord var det 22 i mannskap og tre bevæpnede vakter. Den ble truffet av et objekt akter på babord side. Utover det vet vi lite, sier Elgan.

Børsen har vært i kontakt med selskapet, som opplyser at de foreløpig ikke har anledning til å kommentere saken.

- Skal skyldes en feil

Direktør i Rederiforbundet, Harald Solberg, sier til TV 2 at han tror angrepet skyldes at skipet feilaktig ble listet som israelsk på skipsovervåkningstjenesten Marine Traffic.

Solberg sier til Børsen at det er en gåte at det aktuelle skipet var listet som israelsk.

- Det forstår verken rederiet eller vi. Men det er viktig informasjon for å vurdere trusselsituasjonen i regionen. Det er åpenbart de som har en tilknytning til Israel, riktig eller feil, som står i størst fare i å bli angrepet, sier han.

- Her var det en feil, og det er veldig alvorlig, framholder han.

Houthi-opprørerne har uttalt at de vil ramme israelske interesser i Rødehavet. Inventor Chemical Tankers presiserte tidligere i dag at selskapet ikke har israelske koblinger.

- Skipet har overhodet ingen kobling til Israel, understreker Solberg.

- Alvorlig

Han sier videre at forbundet følger situasjonen tett.

- Vi ser alvorlig på situasjonen og utviklingen, og ser fram til et møte med UD i morgen. Der skal vi gå gjennom og diskutere videre oppfølging. Fra vår side er det sterkt håp og forventning om at Norge svarer positivt fra USA på å styrke sikkerheten for sivile skip i området.

USA opplyser at det amerikansk marinefartøyet USS Carney responderer på nødsignalet, og har satt kursen mot skipet. Ifølge Elgan nådde skipet fram ved 11.30-tida norsk tid.

Omfanget av angrepet er foreløpig ikke kjent.

Oljegiganten BP varsler mandag at selskapet stanser all skipsfart gjennom Rødehavet midlertidig. Rederiet Evergreen stanser også transport av israelsk last inntil videre og har fått beskjed om å seile til trygge farvann i påvente av videre beskjed.

Skipene til Evergreen Line vil seile rundt Afrika, melder selskapet.

Vurderer bidrag

Flere shippingselskaper har de siste dagene stanset all trafikk i den viktige sjøveien gjennom Rødehavet som følge av sikkerhetssituasjonen.

Norge har nylig mottatt en henvendelse fra USA om bidrag til en internasjonal maritim beskyttelsesoperasjon i Rødehavet. Det opplyste statssekretær i UD, Eivind Vad Petersson, til Dagbladet søndag.

- Henvendelsen er nå til vurdering, sa han.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at de er bekymret for situasjonen.

Vi er svært bekymret for utviklingen i Rødehavet. Vilkårlige angrep mot sivil skipsfart er totalt uakseptabelt. Vi er i dialog med andre land og har tett kontakt med Norges Rederiforbund og andre relevante aktører, sier han i en uttalelse til Børsen.

Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen uttalte lørdag at de og andre allierte vurderer tiltak.