Bekrefter sabotasje på Nord Stream

Svensk påtalemyndighet har funnet rester av eksplosiver på rørledningene i Østersjøen.

BOBLER: Det danske forsvaret publiserte de første bildene som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svensk påtalemyndighet bekrefter at det var sabotasje som ble utført på Nord Stream-rørledningene.

Det skriver de i en pressemelding.

I meldingen står det at det har blitt gjort funn av eksplosiver.

- Under åstedsundersøkelsene som ble utført på stedet i Østersjøen ble det gjort omfattende beslag, og området ble nøye dokumentert. Analyser som nå er utført viser spor av eksplosiver på flere av fremmedobjektene som ble funnet. Det avanserte analysearbeidet fortsetter for å kunne trekke sikrere konklusjoner om hendelsen, sier Mats Ljungqvist i meldingen.

- Har vi visst fra dag én

Ljungqvist leder etterforskningen. Den skal være svært kompleks og omfattende.

- Samarbeidet med myndighetene i Sverige og andre land fungerer veldig godt. Det er viktig at vi nå får fred og ro til å jobbe videre, sier Ljungqvist.

Om noen skal anklages for lovbrudd, vil videre etterforskning vise.

Tor Ivar Strømmen, orlogskaptein ved Sjøkrigsskolen, mener det ikke er overraskende at det er snakk om sabotasje.

- Det har vi visst fra dag én. Eksplosjonene var kraftige, de skjedde samtidig på fire steder, og med dels stor geografisk spredning, sier han til Børsen.

- Negativ utvikling for Russland

Han mener nettopp det utelukker at det har blitt brukt historisk sprengstoff, og at det utelukker at det var noe teknisk som gikk galt i ledningen.

- Det betyr trolig også at bare en stor og profesjonell aktør kan stå bak. Når vi i tillegg vet at det bare er Russland som kan slå politisk gevinst på en slik hendelse, så kan vi også sannsynliggjøre at det var nettopp Russland som sto bak, sier han.

Han håper etterforskningen kan avdekke mer informasjon.

- Det interessante nå er om etterforskningen kan avdekke hva slags sprengstoff og eventuell teknologi som ble brukt. Hvis man lykkes med det, så kan vi legge skylden på noen. Det vil være en negativ utvikling for Russland, sier han.

Det var i september at det ble oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

Gassledningene fraktet gass mellom Russland og Tyskland, og lekkasjene fant sted i internasjonalt farvann utenfor den danske øya Bornholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer