Ferie - coronapass

Bekymret etter eksplosivt reisesalg

Interessen for reiser eksploderte etter at regjeringen annonserte datoen for coronasertifikatet i forrige uke. Det uroer helse- og omsorgsminister Bent Høie.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. Vis mer
Publisert

- Vi er bekymret for at ganske mange nå planlegger å reise til utlandet, selv om regjeringen råder at man ikke gjør det med mindre det er strengt nødvendig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Børsen.

Onsdag forrige uke kunne Høie dele nyheten om at et verifiserbart coronasertifikat etter planen vil være klart til innenlands bruk 11. juni.

Dagen etter kunne kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian opplyse til Børsen at antall bestillinger økte markant etter regjeringens pressekonferanse.

Mange vil ut og reise i juli, ifølge Skari, men det er også en jevn spredning utover høsten. Samtidig forhører mange seg om mulighetene for å endre eller kansellere dersom reisene ikke kan gjennomføres.

- I Norge har vi flest bestillinger til byene Bergen, Stavanger og Trondheim, og når det gjelder utlandet opplever vi en økt interesse for reiser til Spania, Frankrike, Hellas og Kroatia, sa Skari til Børsen.

Utenriksdepartementets råd om å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land gjelder i utgangspunktet til 1. juli. Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller FHIs kriterier for lav smittespredning.

JANSSEN-VAKSINEN: Helseminister Bent Høie om arbeidet med Janssen-vaksinen. Vis mer

Reiser i juni

Mandag opplyser Skari at Norwegian på grunn av pandemien har hatt begrenset rutetilbud i juni.

- I juni har vi flygninger til Alicante fra Oslo, Stavanger og Bergen, og videre fra Oslo til Las Palmas, Pristina, København og Arlanda. Til København har vi denne måneden seks avganger i uka og til Arlanda fem avganger i uka, skriver hun i en e-post til Børsen.

Fra 19. juni flyr Norwegian også fra Oslo til Málaga, Chania og Split.

- I juni så langt er de mest populære rutene Málaga, Alicante og Las Palmas. På de nevnte rutene opplever vi stadig en økende interesse, og enkelte flygninger begynner å fylles opp, skriver hun.

Fra 28. juni starter Norwegian opp det planlagte sommerprogrammet, og vil da øke til 35 ruter fra Norge til Europa, ifølge Skari.

- Generelt forholder vi oss til enhver tid til myndigheters reiserestriksjoner, legger hun til.

- Dilemma

Høie understreker at regjeringen mener at situasjonen tilsier at det vil være feil å opprettholde strengere innreisereguleringer enn det som er faglig anbefalt for dem som faktisk må ut på reise.

- Det er det dilemmaet vi står i nå. Men jeg vil igjen oppfordre folk til å begrense reiseaktiviteten sin til utlandet, fordi det er mye som kan endres. Man vil kunne oppleve at ting endrer seg i det landet man reiser til, og man vil kunne oppleve at det blir køer når man kommer tilbake igjen til Norge.

Han minner samtidig om at reglene kan endre seg dersom smittesituasjonen gjør det.

- Naturlig effekt

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke like bekymret over den økende interessen for reiser.

- Det er ikke bekymsringsverdig i seg selv. Det er en naturlig effekt av at vi går mot mer normale tider, gjenåpner samfunnet mer, og forhåpentligvis etter hvert får kontroll på epidemien i Norge - og også i Europa, sier Nakstad til Børsen.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Han understreker likevel at det fremdeles er viktig å tenke seg om hvis man har planer om å reise langt av gårde.

- Særlig hvis man skal reise utenfor Europa, må man også huske på UDs reiseråd.

Det handler også om de reisendes sikkerhet.

- For eksempel: Blir du utsatt for en trafikkulykke i India i dag, så får du ikke veldig god hjelp på sykehus, sannsynligvis. Det er sånne ting man må huske på hvis man skal reise veldig langt av gårde i sommer, tror jeg.

- Jevn stigning

Pressesjef i SAS John Eckhoff kunne torsdag fortelle til Børsen at myndighetenes reiserestriksjoner og gjeldende reiseråd er den faktoren som i aller størst grad påvirker etterspørselen etter flyreiser.

- Utenlandsbestillinger tar seg veldig bra opp fra august og utover, sa Eckhoff.

Mandag opplyser han at interessen for utenlandsreiser i juni er «lav, men stigende».

- Vi merker økt pågang for juli, i takt med en forventning om at det kommer lettelser i restriksjonene. Det er en jevn stigning allerede, men vi regner med å se ytterligere effekt når myndighetene går ut med nye lettelser, sier han til Børsen.

- Annerledes i august

Reiseplaner i august gir mindre grunn til bekymring, ifølge Høie.

- Hva vil du si til dem som planlegger en reise i august, er de litt i overkant optimistiske de også?

- Nei, jeg tror nok at de er mer på den trygge siden, i hvert fall hvis de planlegger reiser i Europa, svarer Høie, og forklarer:

- Med det vaksinetempoet som nå foregår i hele Europa, så vil en ganske stor andel av alle voksne i Europa ha fått i hvert fall den første dosen av vaksine i løpet av august måned. Situasjonen i Europa vil nok være helt annerledes i august enn det den er nå.

Coronasertifikatet til innenlands bruk skal etter planen være på plass 11. juni.

Fram til det kan man slippe karantenehotell, og ta karantenen hjemme eller på annet egnet sted, hvis man på grensen kan dokumentere på helsenorge.no at man er vaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer