Studentøkonomi

Bekymret etter matgrep: - Sjokkerende

En milliard kroner er barbert bort fra norske studenters matbudsjett, viser beregninger etter en fersk undersøkelse.

KUTTER: I snitt er en tusenlapp kuttet fra studentenes matbudsjett, ifølge en fersk Norstat-undersøkelse på vegne av Danske Bank. Illustrasjonsfoto: Senwaan / Shutterstock / NTB scanpix
KUTTER: I snitt er en tusenlapp kuttet fra studentenes matbudsjett, ifølge en fersk Norstat-undersøkelse på vegne av Danske Bank. Illustrasjonsfoto: Senwaan / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske Bank sendte nylig ut en større spørreundersøkelse gjennomført av Norstat, der 402 studenter deltok. Målet var blant annet å finne ut hvor mye norske studenter har redusert matbudsjettet med den siste tiden.

Det framkommer at nesten en tredjedel av studentene, 28 prosent, har kuttet i matbudsjettet.

- Vi ba så respondentene om kvalitativt å skrive inn hvor mye de har måttet redusere matbudsjettet med. Etter å ha gått gjennom svarene, er snittkuttet rundt 1000 kroner. All den tid det er 306 400 studenter i Norge har altså studentene kuttet en milliard kroner, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank til Børsen.

28 prosent av landets 306 400 studenter, er snaue 86 000. Dersom alle disse har kuttet en tusenlapp i måneden og man ganger det med 12 måneder, får man summen 1,029 milliarder kroner, lyder regnestykket.

FORBRUKERØKONOM: Thea Olsen i Danske Bank. Foto: Daniel Tengs/Tengsphoto
FORBRUKERØKONOM: Thea Olsen i Danske Bank. Foto: Daniel Tengs/Tengsphoto Vis mer

Dårligere råd

Det er ikke den eneste undersøkelsen som viser at studentene har gått på en smell. En undersøkelse fra YouGov på vegne av Bank2 i april viste at 35 prosent av studentene har fått dårligere råd.

Ifølge samme undersøkelse kom det fram at 27 prosent av studentene har tatt opp lån eller benyttet seg av kredittkort for å komme seg gjennom pandemien.

Coronavirusets brutale grep har imidlertid rammet skjevt. Rundt én million nordmenn har fått bedre råd under coronapandemien, viser en undersøkelse fra YouGov og Danske Bank fra litt tidligere i år.

Samtidig oppga 23 prosent, nesten én av fire, at de har fått dårligere råd siden sommeren i fjor.

- Trist

Forbrukerøkonomen mener at funnene i den ferske rapporten om studenter er oppsiktsvekkende.

- Det er trist at studentene har kuttet så mye i matbudsjettet. I utgangspunktet har studenter et lavt matbudsjett, over halvparten av studentene bruker allerede 2000 eller mindre i måneden på mat, sier Olsen.

Hun legger til:

- Mat er en tøff utgiftspost å spare på. Vi vet at studenter spinker og sparer mye fra før - nå er det kuttet ytterligere i budsjettet. Det betyr sannsynligvis at det går mer i billige matvarer som nudler, knekkebrød og rester, sier forbrukerøkonomen.

Studentleder bekymret

At norske studenter har kuttet en tusenlapp fra matbudsjettet får flere til å reagere.

- Det er sjokkerende tall og mye penger, men dessverre ikke overraskende, sier lederen av Norsk studentorganisasjon (NSO), Tuva Todnem Lund til Børsen.

- Vi har kuttet i allerede svært trange budsjetter og jeg er bekymret for konsekvensene dette vil få, legger hun til.

Hun tror flere studenter enn før tyr til mer nudler, pasta og andre usunne billigmiddager når de snevrer inn på et allerede begrenset budsjett.

- Vi vet at veldig mange studenter har hatt det tøft, de som har mista deltidsjobben sin har manglet rettigheter til kompensasjon for inntektsbortfall.

Dersom en student er deltidsansatt ved en kafé, vil ikke studenten ha de samme rett på dagpenger hos NAV, som de som ikke studerer på siden, ifølge Lund.

- For å få det må man være å regne som en reell arbeidstaker, mens en student er bundet til studiestedet sitt. Det har vært krisepakker som lån, men det har ikke truffet bredt nok, sier Lund og skyter inn:

- Vi snakker med mange studenter som har måttet flytta hjem til sine foreldre på grunn av manglende inntekter.

I referansebudsjettet anbefaler organisasjonen et matbudsjett på 3585 kroner i måneden for studenter, men lederen understreker at man da er avhengig av inntekter fra andre steder enn lånekassa.

NSO-lederen har klare forventninger i forkant av valget.

- Alle partier har sagt de vil øke studiestøtten. Vi håper de vil levere også etter valget. Man skal ha like muligheter til utdanning, men når så mange er avhengig av støtte fra sine foreldre, så er det ikke reelt sett like muligheter, sier Lund.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer