Studentøkonomi

Bekymret etter matgrep: - Sjokkerende

En milliard kroner er barbert bort fra norske studenters matbudsjett, viser beregninger etter en fersk undersøkelse.

KUTTER: I snitt er en tusenlapp kuttet fra studentenes matbudsjett, ifølge en fersk Norstat-undersøkelse på vegne av Danske Bank. Illustrasjonsfoto: Senwaan / Shutterstock / NTB scanpix
KUTTER: I snitt er en tusenlapp kuttet fra studentenes matbudsjett, ifølge en fersk Norstat-undersøkelse på vegne av Danske Bank. Illustrasjonsfoto: Senwaan / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske Bank sendte nylig ut en større spørreundersøkelse gjennomført av Norstat, der 402 studenter deltok. Målet var blant annet å finne ut hvor mye norske studenter har redusert matbudsjettet med den siste tiden.

Det framkommer at nesten en tredjedel av studentene, 28 prosent, har kuttet i matbudsjettet.

- Vi ba så respondentene om kvalitativt å skrive inn hvor mye de har måttet redusere matbudsjettet med. Etter å ha gått gjennom svarene, er snittkuttet rundt 1000 kroner. All den tid det er 306 400 studenter i Norge har altså studentene kuttet en milliard kroner, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank til Børsen.

28 prosent av landets 306 400 studenter, er snaue 86 000. Dersom alle disse har kuttet en tusenlapp i måneden og man ganger det med 12 måneder, får man summen 1,029 milliarder kroner, lyder regnestykket.

Dårligere råd

Det er ikke den eneste undersøkelsen som viser at studentene har gått på en smell. En undersøkelse fra YouGov på vegne av Bank2 i april viste at 35 prosent av studentene har fått dårligere råd.

Ifølge samme undersøkelse kom det fram at 27 prosent av studentene har tatt opp lån eller benyttet seg av kredittkort for å komme seg gjennom pandemien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer