Bekymret for skattelistene

De rike blir rikere, og de fattige blir fattigere. - Noe er alvorlig råttent i kongeriket Norge, mener Rødts Mímir Kristjánsson.

KLANDRER REGJERINGEN: Støre-regjeringen har ikke gjort nok for å tette gapet mellom fattig og rik, mener Rødt-politikeren. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
KLANDRER REGJERINGEN: Støre-regjeringen har ikke gjort nok for å tette gapet mellom fattig og rik, mener Rødt-politikeren. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kom skattelistene for i fjor. Milliardærarvinger gjør nye byks på topplistene, og det settes stadig nye rekorder i rikdom i Norge.

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson peker med bekymring på toppen av lista - og på bunnen.

Han viser til en ny rapport som viser at barnefattigdommen i Norge vokser raskere enn alle andre OECD-land. FN-organisasjonen Unicef slakter Norges innsats for å løfte barn ut av fattigdom.

- Det er påfallende at man får stadig nye meldinger om fattigdom i Norge, og samtidig stadig nye meldinger om økt rikdom. Noe er alvorlig råttent i Kongeriket Norge, sier Kristjánsson.

- Halvveis Robin Hood

- Er det de rikes feil at barnefattigdommen er stor?

- Nei, det er det ikke. Men hvis man skal gjøre noe med forskjellene, må man omfordele fra dem som har mye til dem som har lite. Det er noe med måten vi organiserer samfunnet vårt på, som er galt.

Han holder Støre-regjeringen ansvarlig.

- Regjeringen har så langt ført det jeg vil kalle en halvveis Robin Hood-politikk. De har tatt en del fra de rike, men ikke gitt så mye til de fattige.

Likningstallene for 2022 er offentliggjort, men ikke alle er å se. Kongehusfamilien er ikke synlige på skattelistene. Men noen av dem er det. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

En betydelig andel av barnefattigdommen i Norge er i innvandrerfamilier, viser en annen ny rapport, fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Kristjánsson mener ikke dette endrer bildet.

- Jo, mye av dette skjer i innvandrermiljøer. Det gjør kanskje at noen løsninger må tilpasses. Men det er viktig å ikke glemme at barnefattigdommen vokser mye generelt i Norge.

Vil ha arveskatt

Rødt vil ha mer utbytteskatt og formuesskatt og øke det samlede skattetrykket med 26,8 milliarder kroner.

Hvis Rødt kunne styrt neste års statsbudsjett i den retningen de ville, hadde de rikeste fått en skatteøkning på 30 milliarder.

Folk som tjener under 800.000 kroner, skal ha en total skattelette på 12 milliarder kroner i Rødts alternative budsjett.

- De som er på toppen i dette systemet, har arvet skattefritt fordi vi ikke har en eneste arveskatt i Norge.

- Uansett hva regjeringen har holdt på med, så ser vi nå at formuen har økt kraftig hos dem som har mest.

Har selv millionlønn

Skattelistene viser også at over 50 av dem som er registrert med millionlønn, er våre egne stortingspolitikere.

Én av dem er Kristjánsson selv.

- Ja, det stemmer, og vi i Rødt vil kutte i lønna på Stortinget og stiller forslag om det hvert år. Det høres paradoksalt ut, men pengene matsentralen ber om kunne vært finansiert ved å kutte noen hundre tusen bare i stortingslønna, sier han.