Bekymret for utnyttelse av litauere i Norge

Litauisk politiker reagerer sterkt på at de rikeste nordmennene tjener penger på at litauiske arbeidere utnyttes i Norge.

TAR AVSTAND: Den litauiske politikeren Tomas Tomilinas reagerer sterkt på at hans landsmenn utnyttes i Norge. Foto. Einar Haakaas / Dagbladet
TAR AVSTAND: Den litauiske politikeren Tomas Tomilinas reagerer sterkt på at hans landsmenn utnyttes i Norge. Foto. Einar Haakaas / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VILNIUS (Dagbladet): - Det er bare en måte å løse problemer med sosial dumping på. Vi trenger bedre samarbeid mellom landene og et felles, europeisk arbeidstilsyn¸ mener Tomas Tomilinas.

I en serie artikler har Dagbladet omtalt hvordan litauiske arbeidere utnyttes grovt på norske fiskebruk. På Andenes Fiskemottak fikk de en timelønn helt ned i 60 kroner timen og jobbet på det meste arbeidsøkter på 32 timer.

En fersk rapport fra A-krimsenteret i Nordland etter befaring på rundt 20 fiskebruk, beskrev forhold som ligner på menneskehandel en del steder.

Tomilinas er parlamentsmedlem for partiet Bønder og grønt, et litauisk svar på det norske Senterpartiet. Tomilinas har Per Olaf Lundteigen (Sp) som sitt store forbilde. Partiet sitter i regjeringen og har sammen med liberalistiske sosialdemokrater flertall i det litauiske parlamentet Seimas.

Dagbladet møter Tomilinas på en kafe rett ved parlamentsbygningen i Vilnius. Han reagerer sterkt på utnyttelse av sine landsmenn i Norge.

- Min holdning er klar. Hele livet har jeg jobbet for folks rettigheter.

Nylig fikk Andenes Fiskemottak varsel om bot for lovbrudd der litauiske arbeiderne var rekruttert fra det Dagbladet har valgt å kalle Adversitus-nettverket. I flere år har Arbeidstilsynet påpekt lovbrudd ved fiskemottak som har brukt dette nettverket, som dels drives fra Norge og dels fra Litauen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer