Bekymret: - Har økt kraftig

Reiselivsbransjen holder pusten. - For mange er kostnaden uholdbar, forklarer reiselivsdirektør Anders Nyland.

SPENT PÅ VINTEREN: Reiselivsbransjen i Bergen er spent på hvordan lavsesongen blir. Foto: Marit Hommedal / NTB
SPENT PÅ VINTEREN: Reiselivsbransjen i Bergen er spent på hvordan lavsesongen blir. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for januar viser at selv om mange hadde en god julebordsesong, er bransjen bekymret for januar, februar og mars.

- Inntrykket vi har, basert på de vi snakker med og tilgjengelige tall, er at høsten og førjulssesongen har vært veldig bra for de aller fleste, sier direktør Anders Nyland i Visit Bergen til Dagbladet.

SSB-statistikken for september, oktober og november, på kommersielle overnattinger, ligger på 2019-nivå. Nyland understreker at det er gode tall.

Men det er et stort men:

- Så er det sånn at kostnadene til reiselivsbedriftene har økt kraftig de siste månedene, særlig på energi- og råvarekostnader. Så vi er veldig spente på 2023 og ikke minst på vinteren.

- Hjelper ikke

Dagbladet har tidligere snakket med utelivsaktører som nå har skyhøye strømregninger, og museer som slår alarm om konsekvensene.

- For mange er kostnaden uholdbar. Det hjelper ikke med godt besøk og godt salg når kostnadene øker så mye. For mange er det ikke mulig å dytte den kostnaden over på en vanlig forbruker. Folk betaler ikke 500 kroner for en burger, for å si det flåsete. Det er den store utfordringen nå, sier Nyland.

Vintermånedene januar, februar og mars, er de roligste på Vestlandet. Reiselivsdirektøren er usikker på hvordan inflasjon og økt rente vil påvirke hva folk og bedrifter gjør med lommeboka.

- Hvor mye penger er igjen til å dra på tur, kose seg på restaurant eller gå på museum? Det vet vi ikke ennå. Vi vet ikke hvordan dette vil vedvare. Men vi er forsiktige optimister, sier han.

Både for de som driver overnatting, servering og museene, er den akutte problemstillingen nå energikostnadene.

- Har økt voldsomt

Likevel ser reiselivet på Vestlandet at det allerede har kommet inn bookinger for sommeren.

- Sommerferien vil nok få tulle med. Så er spørsmålet hva som skjer med andre typer fritidsreiser, som venninne- eller kjæresteturer. I Bergen har vi ikke merket noen brems foreløpig. Men jeg er spent på om vi vil merke det nå.

Overskuddet bedriftene fikk under julebordsesongen blir spist opp av høye priser på varer og strøm. Nyland påpeker igjen at man ikke kan firedoble prisen på et hotellrom eller et måltid.

- Dette påvirker resultatet til bedriftene. For veldig mange har inntektene vært akseptable, særlig på seinsommer, høst og i førjulstida. Som isolert sett er hyggelig, men samtidig har kostnadsnivået økt voldsomt.

Nå gjelder det å se hvordan vinteren blir og om reiselivet klarer seg gjennom den rolige perioden i januar, februar og mars.

- Alle kjenner på dette. Transportsektoren har økte dieselpriser og de som har gått over til elbiler, kjenner det i form av økte strømkostnader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer