Ekstremværet «Hans»:

Bekymret: - Kan tape millioner

Harald Westbyn overtok «Gledeshuset» i mars. Nå frykter han det verste.

BEKYMRET: Harald Westbyn er eier av Gledeshuset sammen med sin bror. Nå frykter de det verste, flommen er bare en meter unna. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
BEKYMRET: Harald Westbyn er eier av Gledeshuset sammen med sin bror. Nå frykter de det verste, flommen er bare en meter unna. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HØNEFOSS/OSLO (Dagbladet): Ringerike kommune er hardt rammet av ekstremværet «Hans». Flere hus er tatt av ras, nærmere 2000 mennesker evakuert og en rekke veier stengt.

Når Dagbladet møter Harald Westbyn, som er en av to eiere av den populære festplassen «Gledeshuset» i Hønefoss, forteller han om en stor bekymring.

NÆRMER SEG: Vannet er bare en liten meter fra å nå resturanten til Westby. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
NÆRMER SEG: Vannet er bare en liten meter fra å nå resturanten til Westby. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer

- Vannet nærmer seg. Det har allerede begynt å grave ut store området. Vi har bare en kort meter å gå på før det vil fosse over, sier han til Dagbladet.

Kritisk

Det er for øyeblikket dramatiske tilstander i Hønefoss. I det evakuerte området har det i løpet av natta rent inn store mengder vann, som er ventet at skal stige fram til i natt, opplyser kommunedirektør Tore Isaksen til NTB.

Dette er kritisk for «Gledeshus» eier Westbyn, som overtok bedriften sammen med sin bror i mars. Restauranten og showhuset har utsikt mot Hønefossen, rett ved fossens bunn under Hønefossbrua.

VENTER PÅ FLOMMEN: Uteserveringa er snart under vann. Westby sier til Dagbladet at det nå ikke er noe mer å gjøre. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
VENTER PÅ FLOMMEN: Uteserveringa er snart under vann. Westby sier til Dagbladet at det nå ikke er noe mer å gjøre. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ringt Sivilforsvaret. Nå må vi bare gjøre det beste vi kan for å forhindre at det kommer vann inn i restauranten, sier han til Dagbladet.

Westbyn påpeker at de har forberedt seg godt på flommen, og at de har reddet seg fra et par meter vann.

IVERKSATT TILTAK: Sivilforsvaret har bidratt på stedet. De har fylt sandsekker for å forhindre at vannet skal komme inn til bygget. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
IVERKSATT TILTAK: Sivilforsvaret har bidratt på stedet. De har fylt sandsekker for å forhindre at vannet skal komme inn til bygget. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer

- Sivilforsvaret har vært her og satt opp masse sandsekker for å forhindre vannet, men det ser ut som jeg må ringe de igjen, sier han lattermildt.

- Ringes ned

Westbyn forteller at han nettopp har vært i dialog med Sivilforsvaret som hevder det kan komme opp til en halvmeter til med vann.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- I går snakka vi om tre meter til, så man blir jo litt forvirra. Det er i alle fall kritisk. Det er like før det blir oversvømt her, sier han.

Den største bekymringen Westbyn lufter for Dagbladet er de ansatte, som nå har fri.

- Vi har 40 ansatte, og i selve selskapet er det 120. Jeg engster meg for at de ikke skal komme seg i arbeid igjen, forteller han.

Han legger til:

- Vi skal gjøre alt vi kan for at ikke hele stedet skal bli ødelagt.

Telefonen har knapt fått pause, da han påpeker at han ringes ned av folk som vil hjelpe til.

- Alle stiller opp. Sivilforsvaret og brannvesenet er også noen ordentlige helter, sier han.

Store summer

Westbyns bekymringer er også rettet mot framtida. Han påpeker at det er snakk om enorme summer som kan gå tapt.

- Hvis vi klarer oss over denne helga, tenker jeg vi har tapt omtrent en million. Om vannet når inn i restauranten er det snakk om veldig mye mer, sier han.

Westbyn påpeker at dette er penger de ikke får igjen, men at de heldigvis har forsikring slik at de får dekt kostnadene.

- Det er ikke noe vi kan gjøre med dette. Vi har ingen å skylde på. Vi får skylde på «Hans», sier han.

Klokka tikker

Det er nå kraftig vannføring i Hønefossen, og bare snakk om tid før den kan nå «Gledeshuset».

OVERSVØMT: Store områder i Hønefoss er allerede under vann. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
OVERSVØMT: Store områder i Hønefoss er allerede under vann. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer

- Det kommer vann fort. Vi pleide å ha en brygge her, den er noen meter under vann nå. Jeg antar det er tre til fire meter med oversvømmelse, forteller han.

Westbyn påpeker at det er vann på steder det absolutt ikke bør være vann.

- Jeg frykter at vannet vil nå trafoen som står lokalisert et steinkast unna showhuset. Elektrisitet og vann er ikke en god kombo, påpeker han.

FIKK HJELP: Westbys bekymring ble lettet da Føie kom og koblet ut trafoen. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
FIKK HJELP: Westbys bekymring ble lettet da Føie kom og koblet ut trafoen. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer

Kort tid etter dukket Føie opp. Operatørene på stedet bekrefter til Dagbladet at de er der for å koble den ut.

- Det blir spennende å se hva som skjer. Det ligger også trær her som har kommet med fossen. Jeg vet om mange som har det mye verre enn oss, selv om jeg aldri har opplevd noe liknende før, sier Westbyn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer