NHOs medlemsundersøkelse

Bekymret: Krisa langt fra over

Veien ut av krisa kan bli ubehagelig lang.

MAGNET: Vigelandsparken i Oslo er obligatorisk stopp for guidede turer med turister fra utlandet. Ingen vet helt når de vender tilbake. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
MAGNET: Vigelandsparken i Oslo er obligatorisk stopp for guidede turer med turister fra utlandet. Ingen vet helt når de vender tilbake. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Ett år etter at Norge stengte ned, sier hver tredje bedrift at de tror de vil være tilbake på nivået før coronakrisa inntraff, tidligst ved utgangen av dette året.

Ytterligere to av ti bedrifter tror ikke førcorona-nivået vil inntreffe før i løpet av neste år. 7 prosent sier det vil skje enda seinere - og 2 prosent tror aldri de vil komme tilbake der de var før regjeringen for ett år siden innførte de «mest inngripende tiltak i fredstid».

Det viser den siste medlemsundersøkelsen fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Rammer skjevt

- Todelingen er markant. Tjenestenæringens sliter mest. I reiseliv har fire av ti bedrifter mer enn 75 prosent reduksjon i omsetningen. Og fallet er like stort for hver fjerde virksomhet innen persontransport, oppsummerer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

I de samme to bransjene har henholdsvis 43 prosent og 33 prosent betalingsproblemer, i de andre bransjene er gjennomsnittet 10 prosent.

Coronakrisa rammer med andre ord svært ulikt og meget skjevt.

For samtidig sier en av fire bedrifter at omsetningen allerede er tilbake der den var før 12. mars i fjor. Og 13 prosent av NHOs medlemsbedrifter har faktisk høyere omsetning enn for ett år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer