Prisvekst:

Bekymring: Massiv økning på Finn

Da pandemien slo inn, kastet folk seg over hyttemarkedet. Med heftig prisvekst blir det flust av hytter til salgs.

FLERE SELGER: Det har kommet en kraftig økning av hytter til salgs. I Trysil er markedet tilbake til slik det var før pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB
FLERE SELGER: Det har kommet en kraftig økning av hytter til salgs. I Trysil er markedet tilbake til slik det var før pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Da Norge og verden for øvrig stengte ned i 2020, var det innenlandsferie som ble gjeldende for de aller fleste. Samtidig dundret renta ned til null, og folk hadde færre ting å bruke penger på. Det resulterte i en hytteboom, hvor nordmenn kastet seg over fritidsboligmarkedet.

Nå er situasjonen en ganske annen. Verden har åpnet opp igjen, men preges av uro, spesielt i Europa hvor Putins krig bidrar til kraftig inflasjon.

Prisveksten forsøkes igjen å slås ned på med knallharde rentehevinger. Krigen har også sendt strømprisene til himmels, og nordmenns lommebok har blitt veldig mye grunnere enn for bare noen få år siden.

Det preger også hyttemarkedet. Hyttekommuner har allerede ropt varsko over at hyttefolket ikke lenger legger igjen penger. Nå forsøker også hytteeierne å kvitte seg med hyttene.

20 prosent opp

Daglig leder i Visit Sigdal og prosjektleder i Sigdal utvikling, Per Arne Lislien, forteller Børsen at det nå er mange flere hytter til salgs enn vanlig. Forrige mandag var det hele 72 hytter til salgs, mot 60 uka før.

- Det er vesentlig mer enn normalt, sier han.

Situasjonen er lik i Trysil. Kommunedirektør Jan Sævig forteller Børsen at markedet nå er tilbake til der det var før pandemien.

- Strømmen vil nok også være et punkt for at mange vil selge. Det er også en del som vil besøke hyttene litt mindre i vinter, og med det ha mindre grunnvarme gjennom vinteren for å spare strøm, mener han.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

På bare én måned har hytter til salgs gått opp fra 104 til 153.

På Finn.no ligger det 20 prosent flere fritidsboliger til salgs enn på samme tidspunkt i fjor, kan leder for Finn eiendom, Jørgen Hellestveit, fortelle Børsen.

- Vi ser også at gjennomsnittsannonsen får bare halvparten av trafikken og besøk som i fjor - noe som kan indikere at hytteinteressen har gått ned, sier han, og legger til:

- Ser man bare på «fjellhytter» så er endringene enda kraftigere med 35 prosent flere annonser nå enn i fjor. At det er flere annonser på markedsplassen drives av flere ting - en økning i nye hytter på markedsplassen, og at hver enkelt annonse blir liggende lenger ute.

For Sigdal har trafikken på annonsene gått ned 40 prosent, kan Hellestveit fortelle.

INTERESSEN GÅR NED: Leder for Finn eiendom, Jørgen Hellestveit, forteller at annonsene blir liggende lenger på Finn.no. Foto: Finn.no
INTERESSEN GÅR NED: Leder for Finn eiendom, Jørgen Hellestveit, forteller at annonsene blir liggende lenger på Finn.no. Foto: Finn.no Vis mer

Selges saktere: - Bekymret

Daglig leder for Privatmegleren Valdres, Knut-Walther Baldersheim, forteller Børsen at markedet stort sett er tilbake til normalåret 2019, med unntak av at det tar noe lengre tid å selge.

- Det er helt klart en usikkerhet, folk er bekymret, rett og slett. Med strøm og rentehevinger må folk vurdere hva som skjer hvis de skal låne penger. Det er ikke helt greit å vite hva som skjer framover, og det å kjøpe ei hytte til tre millioner er et større steg å ta. Under covid var rentene nesten null, og da var det bare å hoppe i det, sier han.

Baldersheim har imidlertid inntrykk av at dem som selger hyttene nå er folk som har vurdert det over en lengre periode.

- Det kan være at de ikke får brukt den nok, og at det som har skjedd i det siste har vært med på å trykke på knappen. At de bestemmer seg for å sette i gang fordi det bare blir dyrere å ha hytta stående, sier han.

Likevel tror han det er sunt for markedet at det kjøles ned etter pandemien, og han har positive utsikter for markedet framover.

- Det jevner ut oppgangen som har vært. I den norske folkesjela står hytta så sterkt at den kommer til å vedvare. I Valdres har vi hatt en generell fem prosents økning i mange år. Den tror jeg vil stoppe nå, men jeg tror ikke vi får noen store fall i prisene. Når vi ser hvor dyrt det er å bygge hytte, på grunn av materialkostnader, tror jeg også at dem som har vurdert å bygge heller velger å kjøpe en ferdig hytte. Det er ikke full stopp eller noen krise, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer