Viaplay-krisen:

- Bekymringsfullt

Det er tøffe tider for strømmegiganten Viaplay. TV-ekspert Morten Wiberg peker på at selskapet må holde på Premier League og kvalitetsprogrammer for å overleve.

PÅ SPILL: TV-eksperten påpeker hvor viktig Premier League er for Viaplays fremtid. Foto: Reuters / NTB
PÅ SPILL: TV-eksperten påpeker hvor viktig Premier League er for Viaplays fremtid. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Økte priser på innholdsproduksjon, stor konkurranse og svekket økonomi har rammet flere selskaper i TV-bransjen.

I juli kunngjorde strømmegiganten Viaplay at de kutter 25 prosent av alle ansatte. 2023 har så langt vært tungt for selskapet, som i andre kvartal tapte 6,5 milliarder svenske kroner i en finanssmell.

Likevel har Viaplay satset stort på rettighetene for sport, og overtok rettighetene til å vise Premier League fra høsten 2022 fram til 2028.

Ifølge TV-ekspert Morten Wiberg er det viktig for selskapets framtid at de holder på satsingen.

- Det er superviktig. Hvis de mister Premier League og skisport, vil en stor del av abonnentene forsvinne, påpeker Wiberg.

Han tror for øvrig ikke at dette blir tilfellet med det første.

HØYE PRISER: Samtidig som kostnadene i samfunnet har økt, må folk ut med 749 kroner for abonnement med full tilgang på Viaplay. Foto: Shutterstock / NTB
HØYE PRISER: Samtidig som kostnadene i samfunnet har økt, må folk ut med 749 kroner for abonnement med full tilgang på Viaplay. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Flere topper slutter

Mediehuset mister stadig flere toppledere. Rekken starta da den tidligere Viaplay-direktøren Anders Jensen gikk av med umiddelbar virkning i juni. Det ble samtidig varslet strategisk gjennomgang og omorganisering av selskapet.

Mandag melder M24 at de fire Viaplay-toppene Filippa Wallestam, Alexander Bastin, Mia Suazo Eriksson og Sahar Kupersmidt har sluttet i det kriserammede selskapet, ifølge svenske Dagens Media.

Wallestan jobbet som kommersiell leder i Norden, og Bastin hadde den samme stillingen for Baltikum og det kontinentale Europa.

Kupersmidt var HR- og bærekraftssjef, mens Eriksson var markedssjef.

- Bekymringsfullt

Wiberg jobber i Dentsu, som blant annet kjøper reklameplass for annonsører på Viaplay sine plattformer. Han frykter at Viaplay må gjøre endringer i innholdsproduksjonen som følge av kuttene, noe som kan gjøre selskapet mindre attraktivt for leverandører av reklame.

- Det er det jeg mener at er mest bekymringsfullt, sier Wiberg.

BEKYMRA: TV-ekspert Morten Wiberg forklarer at Viaplay må ha god innholdsproduksjon for å holde på reklameinntektene. Foto: Dentsu
BEKYMRA: TV-ekspert Morten Wiberg forklarer at Viaplay må ha god innholdsproduksjon for å holde på reklameinntektene. Foto: Dentsu Vis mer

Han påpeker at svekkende produksjon av godt innhold kan føre til at færre seere blir tiltrukket av kanalens innhold.

- Færre seere betyr mindre reklameinntekter, forklarer han.

Slår tilbake

Viaplay har sagt seg ferdige med nedbemanningsprosessen i Norge, og har ifølge kommunikasjonsdirektør Fredrik Olimb en ny organisasjon på plass. Nå satser de fullt på innhold som er lokalt relevant og kommersielt attraktivt.

- Vi skal fokusere på vår nordiske virksomhet framover, noe som underbygges av at vi desentraliserer organisasjonen og fokuserer mer lokalt enn tidligere, med lokale ledergrupper og full autonomi, skriver Olimb i en e-post til Dagbladet.

UENIG: Kommunikasjonsdirektør i Viaplay, Fredrik Olimb, mener at endringene ikke vil skade reklamevirksomheten til selskapet. Foto: Viaplay
UENIG: Kommunikasjonsdirektør i Viaplay, Fredrik Olimb, mener at endringene ikke vil skade reklamevirksomheten til selskapet. Foto: Viaplay Vis mer

Olimb legger til at innholdsstrategien er justert for å tilpasse etterspørselen, og slår tilbake mot bekymringene om at endringene kan skade reklamevirksomheten.

- Det skal fortsatt komme drama på Viaplay, og i den grad seerne merker noen endring tror vi at det handler om at det blir mer, og ikke mindre, innhold som de finner interessant, påpeker han.

Dyr drift

I juni uttalte investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, til E24 at strømmetjenester har hatt en eksponentiell vekst siden pandemien, samtidig som kostnadene for rettigheter, produksjon og innhold har økt.

Hvis man ønsker et abonnement med full pakke og Premier League må man ut med 749 kroner i måneden. Det i ei tid da flere har dårlig økonomi.

- Det er det få som vil betale når kostnadene generelt i samfunnet har steget kraftig. Vanlige folk tar seg rett og slett ikke råd til dette lenger, sa Johannesen til avisa.

SATSNING: Krimserien «Wisting» er blant Viaplays storsatsninger. Ekspert påpeker at det er viktig å holde kvaliteten på programmene. Foto: Viaplay
SATSNING: Krimserien «Wisting» er blant Viaplays storsatsninger. Ekspert påpeker at det er viktig å holde kvaliteten på programmene. Foto: Viaplay Vis mer

Wiberg viser til at dersom betalingsnivået går ned for kundene, vil de heller se på lineær TV for å få med seg programmer.

- Det står på om innholdet er attraktivt nok, og da står andre strømmetjenester der.

Viaplays neste kvartalsrapport kommer 24. oktober. Wiberg påpeker hvor avgjørende det er at selskapet holder seg på beina.

- Det er viktig for konkurransen at Viaplay fortsetter å være en stor aktør, da de har omtrent 20 prosent av markedet. De blir kanskje kjøpt opp på et tidspunkt, og da er de i gang igjen. Men det er umulig å spekulere rundt nå.

Sofia Tjelta er aktuell med den nye sesongen av «Delete me». Reporter: Nora Skavhaug. Video: «Delete me»/Viaplay. Vis mer

I juli ble det kjent at den franske tv-aktøren Canal+ Group har sikret seg 12 prosent av aksjene i Viaplay Group.

- Det vil helt sikkert bli flere slike endringer, sier Wiberg.

Solgte rettigheter

Tidligere i sommer meldte Kampanje at Viaplay har solgt rettighetene til første sesong av den populære dramaserien «Pørni» til NRK. Bransjenettstedet erfarer at flere serier kan bli aktuelle for videresalg, som følge av Viaplays lavere inntekter.

Til Dagbladet sier kommunikasjonsdirektør Olimb at salget er en del av en strategi for å skaffe et bredere publikum til deres plattform.

- Den avtalen likner andre avtaler som et flertall av innholdsprodusenter gjør i dag, og noe vi allerede har gjort i mange år, i mange land og for mange Viaplay-serier, sier han.

SOLGTE RETTIGHETER: Første sesong av suksessen «Pørni» er nå tilgjengelig på NRK. Foto: Viaplay
SOLGTE RETTIGHETER: Første sesong av suksessen «Pørni» er nå tilgjengelig på NRK. Foto: Viaplay Vis mer

Wiberg påpeker at dette kan øke distribusjon for programmet.

- Det er god reklame for gruppen å få distribusjon på NRK sine plattformer, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer