Bensinkrise: 22 liter pr. kunde

Endeløse bilkøer, knuffing og slåssing på bensinstasjoner i Storbritannia.

RYKTER OM BENSINTOMT: Lang, lang bilkø inn mot en Shell-stasjon i Redbourn i England lørdag. Foto: Peter Cziborra / Reuters / NTB
RYKTER OM BENSINTOMT: Lang, lang bilkø inn mot en Shell-stasjon i Redbourn i England lørdag. Foto: Peter Cziborra / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akselrerende rykter om mangel bensin og diesel har ført til rekordlange bilkøer inn til en rekke bensinstasjoner i Storbritannia de siste dagene.

Bilder fra overvåkningskameraer viser også knuffing og slåssing mellom sjåfører med biler og tomme kanner inne på stasjoner.

RETTFERDIG: Iman Winkelman, leder i Virke servicehandel, mener at det er på sin plass at kiosker og bensinstasjoner får selge alkohol. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer

Yahoo News skriver at stasjonene til Shell, Esso, BP og Texaco har innført en kjøpegrense på 30 pund for hver kunde inntil forsyningene er under kontroll igjen.

30 britiske pund tilsvarer rundt 350 kroner med dagens kurs. Med en gjennomsnittspris på 16 kroner literen de siste ukene betyr det at bensinpumpene stopper på 22 liter pr. kunde pr. stasjon inntil videre.

Tomt og stengt

BP (British Petroleum) har stengt 20 av sine 1200 stasjoner i Storbritannia på grunn av null forsyninger og tomme tanker.

Selskapet varslet før helgen at det nærmer seg tomt for bensin og diesel på mellom 50 og 100 andre BP-stasjoner.

I Storbritannia er det om lag 8350 pumpestasjoner totalt.

STENGT: Tomme tanker på denne Tesco-stasjonen i Bracknell i Berkshire. Foto: Steve Parsons / PA / NTB.
STENGT: Tomme tanker på denne Tesco-stasjonen i Bracknell i Berkshire. Foto: Steve Parsons / PA / NTB. Vis mer

Oljeselskapene, myndighetene og bilorganisasjonene er rimelig enige om hvorfor situasjonen er slik:

Corona-pandemien har skapt en skrikende mangel på sjåfører til tankbiler.

En stor andel av sjåførene har vært fra andre land, og de har reist til sine opprinnelige hjemland under pandemien. Trøblete regler, blant annet med vaksinegodkjenning, har holdt sjåførene utenfor Storbrirannias grenser.

Hastetiltak: 5000 utenlandske sjåfører

Søndag innførte den britiske transportministeren Grant Shapps et strakstiltak: 5000 utenlandske tankbilsjåfører skal få umiddelbar arbeidstillatelse.

Transportministeren prøver hardnakket å bremse panikktilstander.

- Det er ingen mangel på drivstoff, og folk må være fornuftige og bare fylle opp når de trenger det, sier Shapps ifølge BBC.

Han begrunner oppfordringen med at det er «mer enn nok drivstoff» på de seks drivstoffraffineriene og de 47 hovedlagrene for bensin og diesel.

Samtidig gir han sjåførenes hovedorganisasjon Road Haulage Association skylden for å ha skapt noe som minner om hamstring og panikkreaksjoner.

Organisasjonen har beregnet at det mangler 90 000 vogntogsjåfører i Storbritannia ved inngang til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer