«Bensinstasjon»: - Skor seg på krigen

Dagbladet avdekker virksomheten i Skagerrak. - Åpenbart maksimering av profitt.

FLYTENDE BENSINSTASJON: Båten «Copenhagen» fungerer som en flytende bensinstasjon for båter som trafikkerer russiske havner. Foto: MarineTraffic
FLYTENDE BENSINSTASJON: Båten «Copenhagen» fungerer som en flytende bensinstasjon for båter som trafikkerer russiske havner. Foto: MarineTraffic Vis mer
Publisert

Siden utbruddet av krigen mellom Russland og Ukraina, har Dagbladet fulgt med på den marine trafikken til og fra russiske havner.

Selv om Russland har blitt utsatt for tunge sanksjoner fra vestlige land, er det fortsatt mye aktivitet i havnene. Spesielt er det mange lasteskip som seiler mellom de travle havnene i Nederland og St. Petersburg.

Det er vanlig at båter tanker fuel til eget forbruk underveis - enten i en havn, eller via et skip som da fungerer som «bensinstasjoner» til havs.

St. Petersburg

Et skip som har vakt ekstra oppmerksomhet heter Copenhagen. Dette skipet ble observert via Marine Traffic - et nettsted som overvåker skipstrafikk verden over med såkalt AIS. Via deres data kan vi se hvordan flere skip har blitt liggende på samme posisjon i flere timer - altså mens de tankes opp av drivstoffet i den danske båten.

Tankbåten kunne vi så følge inn til Gøteborg for å hente fosyninger før den gikk tilbake til åpent hav. Etter kort tid kommer det andre båter for å tanke fra det danske skipet. Bare i et lite tidsvindu mens krigen har pågått i Ukraina, har Copenhagen fylt drivstoff til følgende båter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer