Nær ni av ti bensinstasjonsforhandlere frykter for bransjens framtid, dersom dagens situasjon blir langvarig. Det viser en fersk rundspørring blant medlemmer av Virke Servicehandel.
- Situasjonen er jævlig. Vi får daglig henvendelser fra medlemmer som beskriver virkeligheten slik, sier Iman Winkelman, leder for servicehandelbedriftene i Virke, til Børsen.

Sportsgigant permitterer: - Forferdelig lei oss
Han viser til at bransjen samlet sett opplevde en tilbakegang i fjor, men at mange gikk inn i det nye året med håp om et godt 2020.
- Men så fikk de bommen rett i hodet som følge av at myndighetene stengte ned hele samfunnet. Da må de samme myndighetene også komme inn og kompensere for tapene som har blitt påført, krever Winkelman.
Bekymret for framtiden
Rundspørringen ble gjennomført blant bensinstasjonsforhandlere som er Virke-medlemmer i tidsrommet 22. - 23. mars. Totalt 315 personer svarte på undersøkelsen.
- 55 prosent av de spurte oppgir at de hadde en salgsnedgang på 40 prosent eller mer forrige uke.
- 86 prosent av de spurte er bekymret for at en stor del av bransjen ikke vil overleve som følge av dagens situasjon.
- 79 prosent av de spurte har permittert en eller flere medarbeidere. 51 prosent av de spurte planlegger å foreta permitteringer i løpet av de nærmeste to ukene.
- 73 prosent av de spurte oppgir at egen virksomhet vil gå med underskudd i 2020 basert på foreløpig resultat og forventet utvikling resten av året.
- 52 prosent av de spurte mener statsen hittil har lansert gode tiltak for å hjelpe bensinstasjonsnæringen i forbindelse med dagens situasjon.
Kilde: Virke Servicehandel
Trafikken har stupt
Blant bensinstasjonene som allerede merker store konsekvenser som følge av restriksjonene, er Shell-stasjonen som har blitt kjent over hele landet som Bolleland på Espa.

- Det er strenge restriksjoner på reising og fritidsaktiviteter. Dette gir jo store utslag i biltrafikk generelt og trafikken hos oss har gått kraftig ned, sier Roger Danielsberg som er daglig leder og medeier i Espa Servicesenter til Børsen.
Han anslår at trafikken fra kundene har stupt med mellom 80 og 90 prosent den siste tida.
Inntil videre holder stasjonen fortsatt åpent 24 timer i døgnet. De har imidlertid måttet innføre strenge rutiner på desinfisering av alle overflater og kontaktpunkter inne og ute. Bemanningen er delt i to grupper for å begrense smitterisiko internt, og det monteres også beskyttelsesskjermer for å skjerme de ansatte fra smitte.
- Kan det bli aktuelt å stenge dørene?
- Vi holder åpent så lenge vi føler det relativt trygt og så lenge det er tillatt. En eventuell stengning medfører enda større konsekvenser for de ansatte, som vi prøver å skjerme så godt som det lar seg gjøre, sier han.

Spår 100 000 nye arbeidsledige
- Går rett i kjelleren
Selskapet har 42 ansatte. I løpet av kort tid har samtlige deltidsansatte blitt permittert, mens de ansatte med faste stillinger har blitt permittert 50 prosent.

Bollemysteriet på Espa: - Smart
Danielsberg forteller at han ikke kan huske å ha opplevd noe liknende tidligere, men at han foreløpig ikke er så bekymret for framtida til eget selskap.
- Men det er mange som har det mye verre enn oss. Med de tiltak vi har gjort nå, så greier vi oss med en drift som går i null og må være fornøyd med det i disse dager, sier han.
Hvert eneste år setter Bolleland seg et mål om å selge flest boller i landet. For 2020 var målet 1,8 millioner. Det kan man trolig bare glemme, for nå handler det om helt andre ting.
- Bollesalget lider jo samme skjebne som resten av omsetningen når kundeantallet går rett i kjelleren.

Slår alarm: - Blir et blodbad
Krever tiltak
Hos Virke Servicehandel viser de til at norske myndigheter allerede har lansert flere målrettede tiltak for å hjelpe bedrifter som sliter med egen likviditet og betalingsevne.
- Nå er det viktig at myndighetene også etablerer kompensasjonsmodeller som erstatter de store tapene servicehandelen og andre har hatt som følge av tiltakene som er iverksatt for å hindre smittespredning. Uten slike tiltak vil mange virksomheter ikke lenger være i stand til å overleve over tid, sier Winkelman.

Han utdyper, og kommer med følgende advarsel:
- Konsekvensene av situasjonen slik den er i dag er veldig enkle å forstå. Når trafikken tar seg opp igjen, så vil kundene møte et mye dårligere tilbud langs veiene. Ja, bensinstasjonene selger drivstoff og varer. De tilbyr også toalettfasiliteter og en trygg og sikker pause langs veiene for slitne sjåfører. Det er en samfunnsnyttig dimensjon ved dette, og nå må det komme tiltak rettet mot denne bransjen.
