Benyttet omstridt ordning: - Skandale

Russiske oligarker som er underlagt sanksjoner, skal ha brukt anonyme engelske selskaper for å få penger ut fra Russland.

SANKSJONERT: Forretningsmannen og oligarken Arkadij Rotenberg (til høyre) skal ha flyttet penger ut av Russland gjennom såkalte ELPs i Storbritannia. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTB
SANKSJONERT: Forretningsmannen og oligarken Arkadij Rotenberg (til høyre) skal ha flyttet penger ut av Russland gjennom såkalte ELPs i Storbritannia. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At russiske oligarker ikke er fremmede for å ta en «spansk en» når det kommer til å passe på pengene sine, er i alle fall ingen hemmelighet etter 24. februar 2022.

Måten de har skaffet seg sine enorme formuer og verdier på, er heller ikke nødvendigvis ansett som spesielt hederlig. Dette har nærmest blitt allmennkunnskap siden Russlands invasjon av Ukraina.

De fleste har også kanskje fått med seg at Storbritannia, og særlig London, er et yndet oligarkmål. Her er det nemlig mange måter å oppbevare penger på, som er langt trygge enn i moderlandet. For som flere oligarker har lært på den kjipe måten - i Russland kan penger som er lagt i fanget ditt, like fort forsvinne.

Nå har BBC og Finance Uncovered avslørt at flere medlemmer av Russlands president Vladimir Putins innerste sirkel benytter seg av såkalte English Limited Partnerships (ELPs).

Disse selskapene er unnlatt lover som krever at eierne oppgir sin identitet. Undersøkelsene som avisene har gjort, kobler flere ELPs til svindel, terrorisme og hvitvasking.

Henter ut penger fra Russland

Brødrene Arkadij og Boris Rotenberg hører til den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste krets, og har en forkjærlighet for judo som de deler med presidenten.

I 2020 ble de etterforsket av en komité i USAs senat for å ha utnyttet et globalt nettverk av skallselskap for å unngå amerikanske sanksjoner. Dette var etter den russiske annekteringen av Krimhalvøya i 2014.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Angivelig skal skallselskapene ha blitt brukt til å kjøpe kunst verdt flere hundre millioner dollar, og et av disse selskapene, Sinara Company LP, skal ha vært en såkalt ELPs.

Selskapet ble oppløst i 2019, men ifølge britisk lov er det ikke noe krav om å avsløre hvem som eide det. Rapporten fra det amerikanske senatet pekte derimot på at selskapet hadde blitt brukt til å gjennomføre transaksjoner for Rotenberg-brødrene.

- Det er en skandale at folk som har vært sanksjonert i USA i mange år, fortsatt kan bruke britiske bedriftsstrukturer for å hente ut pengene sine fra Russland, sier Labour-politiker Margaret Hodge, som sitter i parliamentsgruppen for skatt og korrupsjon, til BBC.

BBC skal ha kontaktet Rotenberg-brødrene for en kommentar - uten hell.

Kobles til økokrim

I 2016 og 2017 innførte de britiske myndighetene lover som krevde at alle selskapene som var registrert i Storbritannia, skulle oppgi sine faktiske eiere. English Limited Partnerships (ELPs) ble derimot ikke omfattet av de nye lovene.

Siden lovene trådte i kraft, har det blitt registrert over 4500 nye ELPs.

ELPs brukes vanligvis i eiendoms-, investrings- og pensjonsfond, og har visse skattefordeler. I motsetning til normale selskaper, har ikke ELPs en egen juridisk identitet. Ifølge myndighetene kan de derfor ikke eie midler, ha en begunstiget eier eller selv åpne bankkontoer.

Flesteparten av alle ELPs settes opp av såkalte stiftelsestjenester, som bidrar med registreringen av selskapet. Lekkede dokumenter som BBC og Financial Uncovered har fått tilgang til, viser at et av fire ELPs som har blitt satt opp siden 2017, er dannet av bare fem ulike britiske byråer.

Disse har angivelig opprettet anonyme selskaper for klienter i Øst-Europa og tidligere Sovjetunionen. Noen av selskapene skal ha koblinger til økonomisk kriminalitet, som for eksempel hvitvasking.

Millionsvindel og maratonbombing

Størsteparten av disse ELPs er registrert av byrået LAS, som styres av Elena Dovzhik, en anglorussisk regnskapsfører, og hennes latviske partner Ineta Utinãne.

Flere av selskapene de er knyttet til, har vært involvert i kriminalitet. Always Efficient LLP, et firma registrert på en av LAS' adresser i London, sto bak BTC-e, den største russiskspråkelige Bitcoin-veksleren. Den ble stengt i 2017 av amerikanske myndigheter etter beskyldninger om hvitvasking.

Et selskaper registrert av LAS har blitt anklaget for skatteunndragelse i Ukraina. Et tredje styres av en russisk forretningsmann, som er ettersøkt av russiske myndigheter for millionsvindel.

- Vi er klar over at vi for mange år siden fylte ut registreringsdokumenter for selskaper som seinere ble beskyldt for å være involvert i ulovlige aktiviteter, sier LAS-sjef Elena Dovzhik til BBC.

Videre sier hun at denne informasjonen ikke var tilgjengelig for dem på tidspunktet for registreringen.

- Vi har aldri støttet noen form for svindel eller ulovlige aktiviteter, hevder Dovzhik.

Også Arran, et annet stiftelsesbyrå, skal ha registrert selskaper som kobles til ulike former for kriminalitet, og er av BBC koblet til bombingen under Boston Marathon i USA i 2013. Byrået har ikke besvart kanalen.

Vil åpne matrjosjka-dokka

Allerede i 2014 vurderte de britiske myndighetene å endre lovverket for ELPs, men ingenting skjedde. Året etter uttalte datidens statsminister, David Cameron, at han var bestemt på at Storbritannia ikke skulle bli en «trygg havn for korrupte penger rundt omkring i verden».

Myndighetene anerkjente imidlertid i 2018 at ELPs innebar risikoer, og uttrykte bekymring for at de blir brukt av kriminelle etter avdekkingen av hvitvaskingsskandaler i stor skala.

Etter Russlands invasjon av Ukraina, skal Boris Johnson ha uttalt at han ønsker «å åpne matrjosjka-dokka av russisk-eide selskaper for å finne deres rettmessige eiere».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer