Beordret av Putin: - Betydelig press

Hun har blitt kåret til verdens beste sentralbanksjef, men nylig skal russiske Elvira Nabiullina ha fått nok. Det gikk ikke Vladimir Putin med på.

BLI ELLER GÅ: Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina er anerkjent for sin faglige dyktighet, men hva med å håndtere en isolert krigsøkonomi? Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB
BLI ELLER GÅ: Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina er anerkjent for sin faglige dyktighet, men hva med å håndtere en isolert krigsøkonomi? Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke bare å gi seg. Det er en dimensjon av landsforræderi over det hele. Du forlater ikke ansvaret så lett i en reell krigssituasjon, sier NTNU-professor ved Institutt for Statsvitenskap, Jo Jakobsen, til Børsen.

Han snakker om Russlands sentralbanksjef, Elvira Nabiullina, som det nylig ble kjent fortsetter i jobben når hennes åremål snart utløper.

Beordret til å fortsette

Men skal vi tro Bloomberg er hun kanskje ikke like motivert for den blytunge jobben lenger.

Fire ulike kilder har fortalt avisa at Nabiullina ble regelrett beordret av president Putin om å fortsette i jobben. Dette skal ha skjedd etter at hun hadde søkt avskjed i kjølvannet av invasjonen i Ukraina. Skulle hun ha forlatt jobben ville det ifølge avisa blitt sett på som forræderi.

- Fordi hun har den jobben hun har, og er så dyktig, så gir det fra Putins side ikke mening å bytte en så kritisk rolle i en sånn tid. Da er man fort over på å snakke om landsforræderi, sier Jakobsen, og legger til:

- Dette er langt fra et demokrati. Presset er nok betydelig for at hun skal fortsette i jobben, og da fortsetter hun sikkert. Spørsmålet er om hun har noe reelt valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer