Beordret av Putin: - Betydelig press

Hun har blitt kåret til verdens beste sentralbanksjef, men nylig skal russiske Elvira Nabiullina ha fått nok. Det gikk ikke Vladimir Putin med på.

BLI ELLER GÅ: Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina er anerkjent for sin faglige dyktighet, men hva med å håndtere en isolert krigsøkonomi? Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB
BLI ELLER GÅ: Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina er anerkjent for sin faglige dyktighet, men hva med å håndtere en isolert krigsøkonomi? Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke bare å gi seg. Det er en dimensjon av landsforræderi over det hele. Du forlater ikke ansvaret så lett i en reell krigssituasjon, sier NTNU-professor ved Institutt for Statsvitenskap, Jo Jakobsen, til Børsen.

Han snakker om Russlands sentralbanksjef, Elvira Nabiullina, som det nylig ble kjent fortsetter i jobben når hennes åremål snart utløper.

Beordret til å fortsette

Men skal vi tro Bloomberg er hun kanskje ikke like motivert for den blytunge jobben lenger.

Fire ulike kilder har fortalt avisa at Nabiullina ble regelrett beordret av president Putin om å fortsette i jobben. Dette skal ha skjedd etter at hun hadde søkt avskjed i kjølvannet av invasjonen i Ukraina. Skulle hun ha forlatt jobben ville det ifølge avisa blitt sett på som forræderi.

- Fordi hun har den jobben hun har, og er så dyktig, så gir det fra Putins side ikke mening å bytte en så kritisk rolle i en sånn tid. Da er man fort over på å snakke om landsforræderi, sier Jakobsen, og legger til:

- Dette er langt fra et demokrati. Presset er nok betydelig for at hun skal fortsette i jobben, og da fortsetter hun sikkert. Spørsmålet er om hun har noe reelt valg.

Den russiske sentralbankens pressetjeneste har sagt til nyhetsbyrået Tass at Bloombergs artikkel «ikke stemmer overens med virkeligheten», uten å utdype ytterligere.

«Ekstrem situasjon»

Den russiske økonomien er i en svært krevende situasjon etter at Vesten, med USA og EU i spissen, har innført lammende sanksjoner mot Russland i kjølvannet av invasjonen av Ukraina.

Den som har det største ansvaret for å unngå at den russiske økonomien kollapser fullstendig er sentralbanksjef Nabiullina. 58-åringen har styrt den russiske sentralbanken i ni år, og har jobbet tett på Putin i nær 20 år.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Ting tyder på at det ikke er helt lett å styre den russiske sentralbanken for tida. I en video til de ansatte 2. mars ba Nabiullina dem om unngå «politiske debatter» som «tapper oss for energi, som vi trenger for å gjøre jobben vår».

Hun beskrev samtidig en økonomisk situasjon hun omtaler som «ekstrem», og la til at «vi skulle alle ønske at dette ikke skjedde».

SA NEI: Ifølge Bloomberg skal Vladimir Putin ha beordret sentralbanksjef Elvira Nabiullinas om å fortsette i stillingen. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB
SA NEI: Ifølge Bloomberg skal Vladimir Putin ha beordret sentralbanksjef Elvira Nabiullinas om å fortsette i stillingen. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer

Professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Jardar Østbø, beskriver Nabiullinas jobb som en som har vært «vanskelig lenge».

- Sett utenfra er det ikke usannsynlig å tenke seg at dette skulle bli betrakta som en for vanskelig jobb, der man ikke har det handlingsrommet man ønsker, sier Østbø, og legger til:

- Hva hun skulle mene om krigen kan man jo bare spekulere på. Hun har sett på det som sin oppgave å gjøre en så god jobb som mulig, og sett på det som meningsfylt, uavhengig av hennes personlige syn på det sittende regimet.

Respektert sjef

De siste åra har Nabiullina, som har vært sentralbanksjef i ni år, fått et svært godt rykte på seg, nasjonalt så vel som internasjonalt.

Nabiullina har blant annet høstet anerkjennelse for å innføre en rentepolitikk som styrer etter inflasjonsmål.

Det brakte etter hvert inflasjonen ikke bare under kontroll, men også ned til de laveste nivåene siden Sovjetunionens fall.

MÅ STOPPES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk hardt ut mot Italia under nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag 22. mars. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Hennes første store test kom året etter at hun fikk jobben, da fallende oljepriser og økonomiske sanksjoner i kjølvannet av Russlands annektering av Krim halverte rubelens verdi mot dollaren.

Selv om landet gikk inn i en økonomisk nedgang, så sto Nabiullina på sin ultrakonservative pengepolitiske linje. Og med tid og stunder vokste russisk økonomi igjen, og inflasjonen sank.

Innsatsen i kjølvannet av krisa i 2014 fikk blant annet finanspublikasjonene Euromoney og The Banker til å kåre henne til verdens beste sentralbanksjef.

- Det er godt mulig at det er her denne standingen henne ble skapt. Russland har i perioden etter 2014 egentlig klart seg ganske bra. Den relative stabiliteten de hadde i den etterfølgende perioden har nok blitt satt veldig pris på av Putin-regimet, sier Jakobsen.

Putin-ros

Putin har også gitt uttrykk for at han er fornøyd. Han har lovprist Nabiullina for å ha lagt et «makroøkonomisk grunnlag» og rost hennes «energiske innsats mot banditter» da hun slo ned på bankkorrupsjon.

- Men jobben som sentralbanksjef er ti ganger vanskeligere nå enn den var i 2014-2016. Nå må egentlig Russland ha en krigsøkonomi. Da har hun kanskje ikke lyst til å sitte med ansvaret for å få en krigsøkonomi til å fungere, sier Jakobsen.

Ekspertene Børsen har snakket med er enige om at Putin anser henne for å være en dyktig fagkvinne, men Østbø sier det ikke er noe som tyder på at Nabiullina har noe spesielt tett bånd til Putin utover det hun har i kraft av sin stilling.

- Han kan like henne eller ikke, men han har respekt for henne, sier Østbø.

Avhopper

Så langt inn i krigen har Kreml bare bekreftet en eneste avgang på høyere administrativt nivå, nemlig klimautsending Anatolij Tsjubajs (66).

Han skal angivelig ha sluttet i protest mot invasjonen av Ukraina, og etter sigende søkt tilflukt i Tyrkia.

Tsjubajs omtales som arkitekten bak Russlands postsovjetiske økonomiske reformer, noe som i visse kretser har gitt ham tilnavnet «oligarkenes far».

- Nabiullina har en mye høyere stilling enn ham, men deres innstilling til dette regimet kan sammenliknes, sier Østbø.

Veien videre blir uten tvil humpete for Nabiullina, den første kvinnen til å bli utnevnt til sentralbanksjef i noen av de større økonomiene.

- Hun tok ikke denne jobben for å håndtere krigsøkonomi. Hun er ikke typen til å jobbe med stengte finansmarkeder og katastrofale sanksjoner, sier eksil-russer og økonomiprofessor Sergei Guriev, som har kjent Nabiullina i 15 år, til Bloomberg.

SYNGER: Et gammelt klipp av Vladimir Putin sirkulerer på sosiale medier etter invasjonen av Ukraina. Video: Youtube, Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Jakobsen istemmer, og påpeker at Nabiullina også er populær blant vestlige investorer og vestlige stater.

- Det er klart det er ubehagelig å jobbe i et regime der geopolitiske mål har forrang over økonomisk stabilitet. Da er det sikkert forferdelig vrient å gjøre jobben, og jobben er egentlig ikke den du trodde du skulle utføre, konkluderer Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer