Flere selskaper har nå innført hjemmekontor i et forsøk på å begrense spredningen av coronaviruset.
Det er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, som også fremmer forslag om økt bruk av fleksitid.
- Vi er nå kommet inn i en ny fase av sykdommen. FHI ber nå store arbeidsplasser, som har mulighet til det, å innføre hjemmekontor, uttalte direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, under en pressekonferanse tirsdag.

Åpner for å straffeforfølge brudd på smittevernloven
Norske bedrifter rammet
Svenske Daniel Ek, mannen bak strømmegiganten Spotify, er blant dem som har bedt sine ansatte om å jobbe hjemmefra de neste 14 dagene. Den samme oppfordringen er gitt til ansatte i Google, Amazon, Microsoft og Facebook, ifølge CNN.
Tirsdag opplyste Help forsikring til DN at selskapet har innført hjemmekontor for samtlige 200 ansatte. I Kongsberg gruppen i Asker må 500 ansatte som holder til i samme bygg nå jobbe hjemmefra, ifølge Budstikka.

Hjemmekontor for 200 ansatte
Umulig med hjemmekontor
Den klare beskjeden fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er at norske bedrifter må følge helsemyndighetenes råd til enhver tid.
- I møte med våre medlemsbedrifter, er tilbakemeldingene at situasjonen rammer dem tøft. I kjølvannet av gårsdagens oppfordringer, må hver enkelt bedrift løpende vurdere hva som er hensiktsmessig for dem når det gjelder spørsmål om å bruke hjemmekontor eller fleksibel arbeidstid, sier NHOs arbeidslivsdirektør, Nina Melsom, til Børsen.
Artikkelen fortsetter under:

Tordner mot Ernas krisepakke
Organisasjonen opplyser at deres medlemsbedrifter nå er opptatt av hvordan rådene rent praktisk kan følges opp.
- Nå er det ikke alle bedrifter som har mulighet til å drive virksomheten hjemmefra. Det gjelder eksempelvis luftfart, transportvirksomhet, industribedrifter og byggebransjen. Samtidig som det iverksettes fornuftige tiltak for å begrense smitte, er det viktig at samfunnshjulene holdes i gang.
Artikkelen fortsetter under:
Helsedirektoratets anbefalinger:
- Det anbefales å avlyse arrangementer som konserter, teater, opera, kino, idrettsarrangementer og konferanser med mer enn 500 personer.
- Kommunene bes gjøre en risikovurdering av alle arrangementer med mer enn 100 deltakere.
- Viruset smitter gjennom dråpesmitte, noe som gjør at det ikke skilles mellom innendørs- og utendørsarrangementer.
- Anbefalingen gjelder også for kantiner eller forsamlingslokaler som tar flere enn 500 personer på en gang i skoler, universiteter og på arbeidsplasser, men ikke undervisning eller arbeid i store haller.
- Arbeidsgivere bes vurdere å be noen komme senere på jobb, for å redusere antall mennesker som reiser med buss, T-bane og trikk samtidig.
Kilde: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, NTB
- Balanseøvelse
I verst tenkelig situasjon, kan norske bedrifter risikere å stenge dørene, dersom store deler av personalet blir satt i karantene. Melsom mener at en god dialog mellom tillitsvalgte, arbeidsgivere og arbeidstakere, er essensielt.

SAS' krisepakke: Kutter konsulenter og prosjekter
- Det er en balanseøvelse. Man må se på hvilke tiltak som er nødvendig i en gitt situasjon. Vi gir fortløpende råd til våre medlemsbedrifter på våre hjemmesider om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.
Tirsdag kveld hadde FHI registrert 277 tilfeller av koronavirus i Norge, en økning på 85 fra dagen i forveien.
Sju av de smittede er innlagt på sykehus. Smitteverneksperter ser for seg at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av coronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.
