Ber ansatte ha hjemmekontor

Norske bedrifter leter nå etter løsninger for å begrense smittefaren.

TOMME LOKALER: Flere norske bedrifter innfører nå hjemmekontor for sine ansatte. Tiltaket skjer blant annet i et forsøk på å begrense smittefaren for coronaviruset. Foto: Illustrasjon / NTB Scanpix
TOMME LOKALER: Flere norske bedrifter innfører nå hjemmekontor for sine ansatte. Tiltaket skjer blant annet i et forsøk på å begrense smittefaren for coronaviruset. Foto: Illustrasjon / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Flere selskaper har nå innført hjemmekontor i et forsøk på å begrense spredningen av coronaviruset.

Det er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, som også fremmer forslag om økt bruk av fleksitid.

- Vi er nå kommet inn i en ny fase av sykdommen. FHI ber nå store arbeidsplasser, som har mulighet til det, å innføre hjemmekontor, uttalte direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, under en pressekonferanse tirsdag.

Norske bedrifter rammet

Svenske Daniel Ek, mannen bak strømmegiganten Spotify, er blant dem som har bedt sine ansatte om å jobbe hjemmefra de neste 14 dagene. Den samme oppfordringen er gitt til ansatte i Google, Amazon, Microsoft og Facebook, ifølge CNN.

Tirsdag opplyste Help forsikring til DN at selskapet har innført hjemmekontor for samtlige 200 ansatte. I Kongsberg gruppen i Asker må 500 ansatte som holder til i samme bygg nå jobbe hjemmefra, ifølge Budstikka.

Umulig med hjemmekontor

Den klare beskjeden fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er at norske bedrifter må følge helsemyndighetenes råd til enhver tid.

- I møte med våre medlemsbedrifter, er tilbakemeldingene at situasjonen rammer dem tøft. I kjølvannet av gårsdagens oppfordringer, må hver enkelt bedrift løpende vurdere hva som er hensiktsmessig for dem når det gjelder spørsmål om å bruke hjemmekontor eller fleksibel arbeidstid, sier NHOs arbeidslivsdirektør, Nina Melsom, til Børsen.

Artikkelen fortsetter under:

Organisasjonen opplyser at deres medlemsbedrifter nå er opptatt av hvordan rådene rent praktisk kan følges opp.

- Nå er det ikke alle bedrifter som har mulighet til å drive virksomheten hjemmefra. Det gjelder eksempelvis luftfart, transportvirksomhet, industribedrifter og byggebransjen. Samtidig som det iverksettes fornuftige tiltak for å begrense smitte, er det viktig at samfunnshjulene holdes i gang.

Artikkelen fortsetter under:

Helsedirektoratets anbefalinger:

  • Det anbefales å avlyse arrangementer som konserter, teater, opera, kino, idrettsarrangementer og konferanser med mer enn 500 personer.
  • Kommunene bes gjøre en risikovurdering av alle arrangementer med mer enn 100 deltakere.
  • Viruset smitter gjennom dråpesmitte, noe som gjør at det ikke skilles mellom innendørs- og utendørsarrangementer.
  • Anbefalingen gjelder også for kantiner eller forsamlingslokaler som tar flere enn 500 personer på en gang i skoler, universiteter og på arbeidsplasser, men ikke undervisning eller arbeid i store haller.
  • Arbeidsgivere bes vurdere å be noen komme senere på jobb, for å redusere antall mennesker som reiser med buss, T-bane og trikk samtidig.

    Kilde: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, NTB

- Balanseøvelse

I verst tenkelig situasjon, kan norske bedrifter risikere å stenge dørene, dersom store deler av personalet blir satt i karantene. Melsom mener at en god dialog mellom tillitsvalgte, arbeidsgivere og arbeidstakere, er essensielt.

- Det er en balanseøvelse. Man må se på hvilke tiltak som er nødvendig i en gitt situasjon. Vi gir fortløpende råd til våre medlemsbedrifter på våre hjemmesider om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Tirsdag kveld hadde FHI registrert 277 tilfeller av koronavirus i Norge, en økning på 85 fra dagen i forveien.

Sju av de smittede er innlagt på sykehus. Smitteverneksperter ser for seg at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av coronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer