Italienere raser:

Ber britene stoppe vin-misbruk

Britene omtaler sprudlevin som «prosecco». I Italia ser de rødt - og nå har de gått til et oppsiktsvekkende skritt.

EKTE PROSECCO: Prosecco kan kun produseres i to italienske regioner, mener italienerne selv - og har fått EUs velsignelse. Foto: AFP / NTB
EKTE PROSECCO: Prosecco kan kun produseres i to italienske regioner, mener italienerne selv - og har fått EUs velsignelse. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nei, all sprudlende vin kan ikke omtales som «prosecco».

Det er i alle fall budskapet fra det italienske prosecco-konsortiet, i en fersk reklamekampanje på undergrunnen i London.

Det skriver The Telegraph.

«Dette er ikke prosecco»

På reklameplakatene er det bilde av en gjæringstank i stål, med beskjeden: «Dette er ikke prosecco. Ikke kall det for prosecco dersom det er vanlig, sprudlende vin».

Etter EU-lovgivning fra 2009 er prosecco en beskyttet merkevare, under såkalt geografisk betegnelse (DOC). Det betyr at dersom vinen skal omtales som prosecco, må den være produsert i de italienske regionene Veneto eller Friuli-Venezia Giulia.

Sprudlende vin som er laget andre steder, er med andre ord ikke prosecco.

Gikk rettens vei

Diego Tomasi, direktør i det italienske prosecco-konsortiet, er opptatt av å beskytte merkevaren mot det han omtaler som misbruk.

- Vi er sterkt imot ethvert forsøk på etterlikning. Ingen annen vin kan bruke navnet vårt, sier han i en uttalelse.

Reklamekampanjen i London er ikke første gang at italienerne tar til motmæle mot prosecco-misbruk. De har tidligere gått rettens vei for å hindre australske vinprodusenter i å ta i bruk betegnelsen, skriver The Telegraph.