Amsterdam

Ber festturistene holde seg hjemme

Den nederlandske hovedstaden ber bøllete og høylytte turister om å holde seg unna.

SÅ BYEN PÅ NYTT: Mens grensene var stengt på grunn av corona-pandemien, har mange av Amsterdams innbyggere blitt glade i områdene som vanligvis helst har vært brukt av turister. Nå har hovedstadens byråd en nett-kampanje der de oppfordrer turister som ønsker fest og fyll om å holde seg hjemme. Foto: Shutterstock / NTB
SÅ BYEN PÅ NYTT: Mens grensene var stengt på grunn av corona-pandemien, har mange av Amsterdams innbyggere blitt glade i områdene som vanligvis helst har vært brukt av turister. Nå har hovedstadens byråd en nett-kampanje der de oppfordrer turister som ønsker fest og fyll om å holde seg hjemme. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amsterdams toleranse for sex-salg i Red Light District og salg av hasj og marihuana over disk i såkalte coffee shops har fått mange til å reise til den nederlandske hovedstaden.

Men da grensene ble stengt og byen ble stengt ned på grunn av covid-19-pandemien, har mange av Amsterdams innbyggere oppdaget byen sin på nytt, skriver CNN.

Kastet opp

Fraværet av rusede og høylydte turister har fått mange til å gå rundt i områder av byen som de har unngått i mange år. Nå har de ikke lyst til å gi fra seg disse igjen.

- Amsterdam trenger turister, og museum og restauranter vil ikke overleve uten dem. Samtidig har det vært deilig at de ikke kunne komme hit. Ingen store grupper hengende ved kanalene, og som stadig kastet opp på grunn av for mye alkohol og stoff, sier Nicola Theobald ifølge CNN, og fortsetter:

- Vi har fått byen vår tilbake og vi liker det.

TURIST-TOMT: Knapt en turist var å se i Amsterdam under store deler av pandemi-perioden, som her i De Wallen i januar i år. Foto: AFP / NTB
TURIST-TOMT: Knapt en turist var å se i Amsterdam under store deler av pandemi-perioden, som her i De Wallen i januar i år. Foto: AFP / NTB Vis mer

At Amsterdam har slitt med konsekvensene av stadig økende turisme er ikke nytt. For to år siden vedtok byrådet en ekstra turistskatt på tre euro per natt. I februar i år ble det også bestemt at utstillingsvinduene i prostitusjonskvartalet Red Light District skal stenges og ersattes med et «erotisk senter» utenfor byen.

- Bruk toalett

Like før pandemien klaget også innbyggerne på at byen har blitt en «turist Disney-world».

Byrådet har satt i gang en nett-kampanje der de oppfordrer folk å besøke byens kulturelle deler. «Bråkete turister» er ikke velkomne, melder de videre.

- Vi vil ikke tilbake til hvordan vi hadde det før pandemien, med store mengder mennesker i Red Light District, skriver byrådet i en uttalelse, som utdyper:

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.05.2012 HARDT BUDSKAP: Intentanende forbipasserende tror de får med seg et danseshow med prostituerte aktører, men får seg et sjokk når musikken stopper. Vis mer

«Besøkende som behandler våre innbyggere og arv uten respekt er ikke velkommen. Meldingen vi har for dem er: Ikke kom til Amsterdam».

Du kan lese hele pressemeldingen her.

- Du er velkommen om du drikker inne, bruker toalett og er stille, sier Geerte do, sjef for amsterdam&partners, byens pr-byrå, til CNN.

I 2019 besøkte 20 millioner internasjonale turister Amsterdam, hvorav 70 prosent av disse kom fra Tyskland, Belgia og England.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer