Krigen i Ukraina:

Ber Norge bidra mer: - Urimelig flaks

Norske eksperter mener at Norge bør bidra med mer penger til Ukraina. Professor Kalle Moene sier til Dagbladet at Norges ekstrainntekter skyldes urimelig flaks.

OPPFORDRING: Eksperter som Dagbladet har snakket med oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å gi mer penger til Ukraina. Foto: Shad Madian / Dagbladet
OPPFORDRING: Eksperter som Dagbladet har snakket med oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å gi mer penger til Ukraina. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Norge har satt av 10 milliarder kroner til bistand til Ukraina i 2022 og 2023. Norske eksperter mener at Norge bør bidra med mer. Lengst går professor Kalle Moene på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), som mener at Norge bør bidra med 1000 milliarder kroner.

- Jeg synes at Norge i første omgang bør gi 1000 milliarder kroner til et hjelpefond. Det er inntekter som skyldes vår urimelige flaks, sier Moene til Dagbladet.

Med hjelpefond mener Moene et internasjonalt uavhengig fond med et klart mandat som bidrar til gjenoppbyggingen av Ukraina, samt støtter land som rammes hardt av høyere energipriser, inkludert utviklingsland.

- Neste år vil nasjonalinntekten være 1500 milliarder kroner høyere enn i fjor, en økning på 35 prosent. Trolig har vi tjent 1000 milliarder bare på høyere gass- og oljepriser. Disse inntektene har gått inn i oljefondet som om det var våre legitime inntekter. Slik har Norge blitt en passiv og ufrivillig krigsprofitør.

Flere grunner

Professor Steinar Holden på Økonomisk institutt ved UiO sier til Dagbladet at det er flere grunner til at Norge skal støtte Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.