Krigen i Ukraina:

Ber Norge bidra mer: - Urimelig flaks

Norske eksperter mener at Norge bør bidra med mer penger til Ukraina. Professor Kalle Moene sier til Dagbladet at Norges ekstrainntekter skyldes urimelig flaks.

OPPFORDRING: Eksperter som Dagbladet har snakket med oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å gi mer penger til Ukraina. Foto: Shad Madian / Dagbladet
OPPFORDRING: Eksperter som Dagbladet har snakket med oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å gi mer penger til Ukraina. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Norge har satt av 10 milliarder kroner til bistand til Ukraina i 2022 og 2023. Norske eksperter mener at Norge bør bidra med mer. Lengst går professor Kalle Moene på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), som mener at Norge bør bidra med 1000 milliarder kroner.

- Jeg synes at Norge i første omgang bør gi 1000 milliarder kroner til et hjelpefond. Det er inntekter som skyldes vår urimelige flaks, sier Moene til Dagbladet.

Med hjelpefond mener Moene et internasjonalt uavhengig fond med et klart mandat som bidrar til gjenoppbyggingen av Ukraina, samt støtter land som rammes hardt av høyere energipriser, inkludert utviklingsland.

- Neste år vil nasjonalinntekten være 1500 milliarder kroner høyere enn i fjor, en økning på 35 prosent. Trolig har vi tjent 1000 milliarder bare på høyere gass- og oljepriser. Disse inntektene har gått inn i oljefondet som om det var våre legitime inntekter. Slik har Norge blitt en passiv og ufrivillig krigsprofitør.

- ULEVELIG: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener russiske angrep på sivile gjør det ulevelig for sivilbefolkningen i Ukraina. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Flere grunner

Professor Steinar Holden på Økonomisk institutt ved UiO sier til Dagbladet at det er flere grunner til at Norge skal støtte Ukraina.

- Ukraina har stort behov for hjelp etter å ha blitt angrepet av Russland. Angrepet er delvis motivert av Russlands konflikt med Nato, der Norge også er medlem, sier Holden, som første uttrykte sitt syn i en i kronikk i Dagens Næringsliv.

- Som følge av krigen og konflikten har vi svært høye gassinntekter. Det gir både ekstra mulighet og ekstra ansvar for å hjelpe.

Økonomiprofessoren har foreslått at Norge har mulighet til å bidra med ytterligere 20 milliarder til Ukraina uten å bryte med handlingsregelen.

- Jeg har ikke noe forslag til konkret beløp. Jeg ønsket å få fram at Norge kan gi mer støtte uten å bryte med handlingsregelen. Det er også andre gode formål som jeg synes Norge bør støtte mer, som klimarelatert bistand. Og så må vi sikre at pengene brukes på en god måte.

GASSRØRLEDNING: Een gassrørledning eksploderte utenfor St. Petersburg lørdag og forårsaket en stor brann 19. november. Video: AP. Vis mer

- Ikke den nye Marshall

Professor i økonomisk historie ved UiO, Einar Lie, sier til Dagbladet at han mener at Norge bør gi store bidrag til Ukraina.

- Jeg mener at Norge som et rikt land med store pågående inntekter bør gi store bidrag til Ukraina. Det gis noe nå, og det er det all grunn til, men det vil være behov for hjelp i stor skala når krigen en gang er over og landet skal gjenoppbygges. Her må Norge komme inn, sier Lie til Dagbladet.

Nylig skrev Lie i en Aftenposten-kronikk at han ikke tror at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kan bli den nye George Marshall, med henvisning til Marshall-planen og gjenoppbyggingen av Europa etter andre verdenskrig. Dette forklarer han på følgende vis overfor Dagbladet:

- For å gi så massivt med hjelp på en vellykket måte, trengs det en omfattende oppfølging og kraftige politiske muskler i gjennomføringen. Antakelig trengs det også et ønske om å utøve innflytelse gjennom bidrag og betingelser. Dette har ikke Norge, og det er på tvers av befestede tradisjoner for hvordan vi bruker rikdommen og søker innflytelse.

VERDENSKRIG: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener Russlands statsminister kommer med rabiate utspill. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Norges bidrag

Statsminister Støre har lovet at Norge skal være i helt front og gi omfattende støtte til Ukraina i samarbeid med Norges allierte. Mens utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har lovet at Norge skal være en betydelig bidragsyter til gjenoppbyggingen av Ukraina.

Hittil har de satt av 10 milliarder kroner til å bistå Ukraina i 2022 og 2023. Omkring 2,3 milliarder kroner har gått til humanitær bistand, 2 milliarder har gått til innkjøp av gass og omkring 2 milliarder har gått til militær bistand. Det siste tallet vil øke til 4 milliarder kroner, ifølge statsminister Støre.

BENEKTER INNLEGGELSE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at han har vært innlagt på sykehus i en video publisert på Telegram. Video: Telegram / Maria Zakharova Vis mer

Gjerrigknarker i nord

Professor Kalle Moene er av den oppfatning at den som er rik har en særlig plikt til å dele.

- Inntekter som skyldes flaks, bør lettere deles enn inntekter som skyldes prestasjon. Urimelig uflaks, som rammer sårbare grupper, bør om mulig kompenseres. I dagens situasjon står Norge i fare for å bryte alle disse prinsippene. Andre land og folk kommer til å se på oss som grådige gjerrigknarker, sier Moene og avslutter:

- Kanskje noen vil spørre: «Hvorfor skal vi respektere det norske oljefondets internasjonale eiendomsrettigheter, når eierne av oljefondet ikke respekterer de internasjonale legitime behovene for mer rettferdige deling av Norges høye ekstrainntektene?»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer