FN-toppsjef Achim Steiner til Dagbladet

Ber Norge snu: - Et sjokk

Norsk nyhet kom som et sjokk på FN-toppsjef Achim Steiner. I et intervju med Dagbladet advarer han mot konsekvensene.

NORGESBESØK: FN-toppsjef Achim Steiner møtte Dagbladet på Halvorsens Conditori rett ved Stortinget mandag. Foto: Henrik Myhrvold Simensen / Dagbladet
NORGESBESØK: FN-toppsjef Achim Steiner møtte Dagbladet på Halvorsens Conditori rett ved Stortinget mandag. Foto: Henrik Myhrvold Simensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i mai kom nyheten om at regjeringen i revidert statsbudsjett foreslår å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP).

- Norge har vært en av våre mest stabile støttespillere. At de tar en så drastisk beslutning kom som et sjokk, forteller Achim Steiner til Dagbladet.

Han er toppsjef for FNs utviklingsprogram. Mandag og tirsdag denne uka er han i Norge for en UNDP-konferanse, samt for å møte statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

- Ødeleggende

Steiner varsler at han vil be de norske lederne om å snu i budsjettforslaget.

- Hva synes du om den norske regjeringens forslag om å kutte hele grunnstøtten?

- Med all respekt for Norges rett til å bestemme over seg selv, så er dette ødeleggende og et sjokk for systemet vårt midt i et økonomisk regnskapsår.

- Det er ikke bare vanskelig å håndtere et slikt plutselig kutt, men i manges øyne sender det også et signal om at Norge trekker seg vekk, og slutter å støtte den utviklingen de har vært med å bygge opp. Andre land kan følge etter, og det kan resultere i at ti- eller hundrevis av millioner i støtte kan bli tapt det neste året, svarer den brasilianske FN-toppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.