FN-toppsjef Achim Steiner til Dagbladet

Ber Norge snu: - Et sjokk

Norsk nyhet kom som et sjokk på FN-toppsjef Achim Steiner. I et intervju med Dagbladet advarer han mot konsekvensene.

NORGESBESØK: FN-toppsjef Achim Steiner møtte Dagbladet på Halvorsens Conditori rett ved Stortinget mandag. Foto: Henrik Myhrvold Simensen / Dagbladet
NORGESBESØK: FN-toppsjef Achim Steiner møtte Dagbladet på Halvorsens Conditori rett ved Stortinget mandag. Foto: Henrik Myhrvold Simensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i mai kom nyheten om at regjeringen i revidert statsbudsjett foreslår å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP).

- Norge har vært en av våre mest stabile støttespillere. At de tar en så drastisk beslutning kom som et sjokk, forteller Achim Steiner til Dagbladet.

Han er toppsjef for FNs utviklingsprogram. Mandag og tirsdag denne uka er han i Norge for en UNDP-konferanse, samt for å møte statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

MØTES: Statsminister Jonas Gahr Støre utenfor Downing street 10 etter møter med Boris Johnson tidligere i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTES: Statsminister Jonas Gahr Støre utenfor Downing street 10 etter møter med Boris Johnson tidligere i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ødeleggende

Steiner varsler at han vil be de norske lederne om å snu i budsjettforslaget.

- Hva synes du om den norske regjeringens forslag om å kutte hele grunnstøtten?

- Med all respekt for Norges rett til å bestemme over seg selv, så er dette ødeleggende og et sjokk for systemet vårt midt i et økonomisk regnskapsår.

- Det er ikke bare vanskelig å håndtere et slikt plutselig kutt, men i manges øyne sender det også et signal om at Norge trekker seg vekk, og slutter å støtte den utviklingen de har vært med å bygge opp. Andre land kan følge etter, og det kan resultere i at ti- eller hundrevis av millioner i støtte kan bli tapt det neste året, svarer den brasilianske FN-toppen.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

Regjeringen har foreslått kuttet i FN-støtten for å kunne finansiere flyktningutgifter i Norge.

Forslaget har blitt møtt med kritikk fra blant andre SV, KrF og Rødt, mens FN-sjef António Guterres personlig har snakket med Støre om dette på telefon.

Unicef har omtalt kuttet som «tragisk» og pekt på at det vil gå utover fattige barn verden over. Steiner advarer om konsekvensene dette vil få for FNs arbeid i u-land og konfliktområder. Han forteller at 82 prosent av grunnstøtten går til de minst utviklede landene.

- Kuttet påvirker disse landene direkte. Kuttet berører andre lands evne til å håndtere kriser, og vår evne til å jobbe i land som Afghanistan og Ukraina. Jeg vil få fram for Norge at dette får store konsekvenser, sier Steiner.

- Setter vårt rykte på spill

- Det neste for oss blir å kutte i programmene vi har, og i noen land kan vi ikke fortsette med vårt arbeid. Det setter ryktet vårt på spill. En svekkelse av FN vil ha geopolitiske konsekvenser og skape et vakuum, som enten andre vil ta over fra oss, eller ingen vil ta over. Da kan ekstremisme få mer spillerom, argumenterer FN-sjefen.

Steiner mener også Norge som et av verdens rikeste land, som produserer sin egen gass og olje, har et ekstra ansvar i ei tid da det blant annet er varslet sultkrise som følge av at Ukraina ikke får eksportert korn på grunn av den russiske blokaden i Svartehavet.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Mange u-land kommer rett fra en coronakrise. I tillegg er det prissjokk på mat og energi som følge av Russlands angrep på Ukraina. Mange u-land er sårbare, de har lånt penger under coronakrisa, må nå betale mer for kapitalen de har lånt, og sliter med å importere mat.

Han viser blant annet til Sri Lanka som er på randen av konkurs og en humanitær krise.

- Jeg er veldig bekymret for hvordan verden vil se ut om ett år. Medlemslandene som finansierer støtten må se hvor alvorlig denne krisa er og handle raskere, hvis ikke kan vi ha et scenario med opp til 12 land som ikke kan håndtere gjelden sin, avslutter Steiner.

Dagbladet har spurt Statsministerens kontor om en kommentar fra statsminister Støre. De henviser videre til Utenriksdepartementet.

- Når vi nå ser oss nødt til å omprioritere, er ikke dette på grunn av manglende resultater i de bistandsprosjektene som drives av FN organisasjonene. Tvert imot, vi vil fortsatt være en nær strategisk partner og Norge vil fortsatt være en stor giver til FN, svarer utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (SP).

Hun påpeker at Norge er en av verdens største givere av bistand målt etter økonomien og befolkningens størrelse.

- Selv om vi foretar krevende endringer i bistandsbudsjettet for å ta imot flyktninger i Norge, vil beløpet som brukes på annen bistand fortsatt være svært høyt. FN-organisasjonene er blant de viktigste samarbeidspartnerne for norsk bistand og humanitær innsats, avslutter Tvinnereim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer